Linkovi

Trampov lični advokat voljan da svedoči u nastavku procesa opoziva


Rudolf Đulijani i Donald Tramp su dugogodišnji bliski saradnici
Rudolf Đulijani i Donald Tramp su dugogodišnji bliski saradnici

Rudi Đulijani, lični advokat predsednika Donalda Trampa i ključna figura u aferi sa Ukrajinom, rekao je da je voljan da svedoči u nastavku procesa opoziva predsednika SAD u Senatu.

"Svedočio bih, držao bih predavanje ili bih uradio ono što najbolje znam - pokušao da oborim slučaj", kazao je Đulijani novinarima na proslavi Nove godine na Floridi.

Predstavnički dom, u kojem su većina demokrate, je izglasao opoziv predsednika Donalda Trampa po dva osnova: zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Demokrate su tvrdile da je Tramp od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio da objavi da je pokrenuo istragu o demokrati Džozefu Bajdenu, a da bi Ukrajini zauzvrat bila isplaćena vojna pomoć. Đulijani je bio ključni Trampov čovek na terenu.

Iako je lični advokat Donalda Trampa, Đulijani neće predsednika zastupati na u Senatu, već će njegov zastupnik biti Pat Sipoloni, advokat Bele kuće.

Svedočenje Rudija Đulijanija bi, ako se desi, moglo da razjasni mnogo toga.

Zvaničnici Trampove administracije su, tokom svedočenja u istrazi o opozivu u Predstavničkom domu, rekli da im je Tramp naložio da prate instrukcije Đulijanija u aferi sa Ukrajinom, čime je skrajnuo Stejt department. Đulijani je takođe putovao u Ukrajinu kako bi dobio kompromitujuće informacije o Bajdenu, Trampovom potencijalnom protivkandidatu na izborima 2020.

Još nije poznato kada će biti nastavljen proces opoziva Donalda Trampa u Senatu.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi nije zvanično uputila rezoluciju o opozivu u Senat i rekla je da to neće učiniti dok se ne utvre pravila suđenja predsedniku.

Suđenje je proces u kojem su senatori nezavisna porota, "optužnica" je rezolucija o opozivu koju presdstavljaju članovi Predstavničkog doma, predsednik ima svog pravnog zastupnika, a celim procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Da bi predsednik bio razrešen dužnosti, potrebno je da za to glasa 67 od 100 senatora.

Većinu u Senatu imaju republikanci, a lider većine Mič Mekonel već je stao na stranu predsednika i rekao da želi kratak proces i brzo glasanje, bez pozivanja svedoka.

Lider demokratske manjine Čak Šumer želi da kao svedoke pozove visoke zvaničnike Trampove administracije - među njima šefa Trampovog kabineta Mika Mulvenija i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

XS
SM
MD
LG