Linkovi

Kongres na pauzi, suđenje Trampu u Senatu i dalje nepoznanica


Predsednik SAD Donald Tramp tokom obraćanja na skupu u Vest Palm Biču na Floridi, 21. decembra 2019. (Foto: Reuters/Leah Millis)
Predsednik SAD Donald Tramp tokom obraćanja na skupu u Vest Palm Biču na Floridi, 21. decembra 2019. (Foto: Reuters/Leah Millis)

U američkom Kongresu je u toku praznična pauza posle odluke Predstavničkog doma o opozivu predsjednika Donalda Trampa, a članovi Kongresa su otišli na pauzu bez dogovora o nastavku procesa. Glavno pitanje trenutno u Vašingtonu je kako će izgledati takozvano suđenje u Senatu, na kojem će se odlučivati o Trampovoj smjeni, i da li će demokratama biti omogućeno da pozovu nove svjedoke tokom tog procesa. Gornjem domu Kongresa još nije ni prosleđenja rezolucija o opozivu, usvojena u Predstavničkom domu, zbog čega republikanci i Tramp kritikuju predsjedavajuću Nensi Pelosi.

U američkom Kongresu u toku je pauza u zasijedanju, ali republikanci i demokrate nastavljaju da se spore u pogledu opoziva predsjednika Donalda Trampa i predstojećeg suđenja u Senatu, na kojem će se odlučivati o njegovoj smjeni.

“Požurili su da glasaju o opozivu, a sada odjednom Nensi Pelosi odugovlači sa procesom”, kaže republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson, dok njegov demokratski kolega Dag Džons iz Alabame ističe:

“Ako zaista vjeruju da je slučaj protiv Trampa tanak, to je zato što je predsjednik Sjedinjenih Država naredio svojim glavnim saradnicima, koji imaju direktna saznanja o svemu, da ne svjedoče”.

Nakon što je Tramp prošle nedelje ušao u istoriju kao treći američki predsjednik opozvan u Predstavničkom domu, članovi Kongresa otišli su na odmor bez dogovora o tome kako će izgledati nastavak procesa.
Demokrate žele da u Senatu svjedoče predsjednikovi aktuelni i bivši saradnici koji su odbijali da sarađuju u istrazi o opozivu.

Zahtjev za izvođenjem novih svjedoka, između ostalog, pravdaju i novo objavljenim mejlovima, u kojima se navodi da je Bijela kuća tražila zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini samo sat I po nakon spornog telefonskog razgovora američkog lidera sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je bio i povod za Trampov opoziv.

Šta će dozvoliti Mekonel na takozvanom suđenju u Senatu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

“Senator Mekonel i predsjednik Tramp nisu iznijeli dobre razloge zašto ne bi trebalo da bude svjedoka i dokumenata”, smatra Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel više puta je sugerisao da nema potrebe za saslušanjem svjedoka, iako danas nije isključio tu mogućnost.

Bijela kuća želi brzo okončanje procesa u Senatu, na kojem se očekuje da predsjednik bude oslobođen optužbi. Tramp na Tviteru napada predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi i naziva je “ludom” zato što još nije proslijedila rezoluciju o opozivu bez koje ne može da počne suđenje u gornjem domu Kongresa.

Pelosi ističe da to neće uraditi dok se ne utvrde pravila za suđenje.

“Spremni smo kada budemo vidjeli šta oni imaju”.

Dok članovi Kongresa raspravljaju o opozivu, ankete pokazuju da je to pitanje duboko podijelilo zemlju, a da dug proces u Predstavničkom domu nije mnogo promijenio odnos snaga. Kapri Kafaro, profesorka Američkog univerziteta u Vašingtonu objašanjava:

“Proces opoziva nije značajno uticao na promjenu stavova, već samo učvrstio postojeće”.

Senat će o smjeni Trampa, koji je u Predstavničkom domu optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, raspravljati u januaru.

XS
SM
MD
LG