Linkovi

Odbrojavanje do Trampovog opoziva, smena malo verovatna


Zgrada Kongresa SAD na Kapitol hilu (Foto: AP)
Zgrada Kongresa SAD na Kapitol hilu (Foto: AP)

Donald Tramp će ove nedelje vjerovatno ući u istoriju kao treći američki predsjednik koji je opozvan u Predstavničkom domu, na osnovu optužbi da je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena. Donji dom američkog Kongresa će, kako se očekuje, o Trampovom opozivu vjerovatno izjašnjavati u srijedu. S obzirom na to da demokrate imaju većinu, očekuje se da će glasati za opoziv američkog lidera, nakon čega se u Senatu odlučuje da li će Tramp, koji odbacuje optužbe za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, biti smijenjen s položaja predsjednika.

Donji dom Kongresa će se ove nedelje izjašnjavati o opozivu predsjednika, tek treći put u američkoj istoriji. Uoči glasanja, Donald Tramp i dalje kritikuje proces kao prevaru.

“Koristiti moć opoziva je sramno za ovu zemlju”.

Međutim, demokrate imaju većinu i gotovo je sigurno da glasati za Trampov opoziv.

“Ovaj predsjednik je tražio od stranih zemalja da se miješaju u izbore 2016. godine. To otvoreno traži i za izbore 2020. godine i stalna je prijetnja za našu nacionalnu bezbjednost. Da li imamo ustavnu demokratiju ili monarhiju, u kojoj predsjednik ne odgovara za svoje postupke? O tome se ovdje odlučuje”, rekao je predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma ​Džerold Nedler.

Republikanci pak tvrde da predsjednik nije uradio ništa pogrešno i da je njegov sporni razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim bio pokušaj da se riješi pitanje korupcije u Ukrajini, a ne da se poboljšaju Trampove šanse za reizbor. Takođe optužuju demokrate da su uvijek željele da opozovu Trampa.

“Unaprijed su odlučili da će to uraditi bez obzira na posljedice. Nisu imali dokaze, nije bilo krivičnog djela, ali su ipak to uradili i sada nanose ogromnu štetu zemlji”, rekla je ​Debi Lasko, članica Predstavničkog doma iz Arizone.

Glasanjem za Trampov opoziv u Predstavničkom domu, otvara se put za suđenje u Senatu, u januaru, na kojem će se dvotrećinskom većinom donositi odluka o tome da li će Tramp biti smijenjen s položaja.

Republikanci imaju većinu u tom domu Kongresa i malo je vjerovatno da će glasati za Trampovu smjenu.

“Ne vidim na koji način biste mogli da navedete 20 republikanskih senatora da glasaju za smenu Donalda Trampa. Ako tako glasaju, mogli bi lepo da podnesu ostavku, jer ne bi dugo služili posle takvog glasa”, smatra ​Leri Sabato, profesor na Univerzitetu Virdžinija.

Pojedini, među njima i Lindzi Grejem, već su se izjasnili protiv tog poteza.

“Već sam donio odluku. Ne krijem činjenicu da prezirem optužbe i proces opoziva. Nisu mi potrebni svjedoci”.

Ted Kruz je sličnog mišljenja.

“Imaćemo fer proces, ali se ništa neće dogoditi, jer činjenice ne postoje”.

Međutim, demokrate ističu da senatori, koji na suđenju imaju ulogu porotnika, moraju biti nepristrasni i kritikuju republikance zbog koordinacije sa Bijelom kućom.

“Nadam se da će senatori insistirati na tome da dobiju dokumenta, čuju svjedoke i sami donesu odluku”, rekao je ​Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavnikom domu.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer zatražio je da na suđenju, između ostalih, svjedoče šef kabineta Bijele kuće Mik Malvejni i bivši Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton, koji su odbili da sarađuju u istrazi.

Iako je pitanje Trampovog opoziva podijelilo zemlju, demokrate tvrde da je javno mnjenje na njihovoj strani.

“Javnost misli da bi ona trebalo da odlučuje o tome ko je predsjednik SAD, a ne neka strana sila. Smatra da niko nije iznad zakona i da bi predsjednik trebalo da odgovara zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa”, ​rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma demokratkina iz Kalifornije Nensi Pelosi.

Ni je jedan američki predsjednik nije smijenjen s položaja, kao rezultat procesa opoziva. Ričard Nikson je podnio ostavku prije nego što je opozvan, dok su Bil Klinton i Endrju Džonson, koji su opozvani u Predstavničkom domu, oslobođeni na suđenju u Senatu.

XS
SM
MD
LG