Linkovi

Demokratski kandidati jedinstveno o opozivu, ali različito o drugim pitanjima


Demokratski predsednički kandidati učestvuju u debati u Atlanti, 20. novembar 2019. (Foto: AP/John Bazemore)
Demokratski predsednički kandidati učestvuju u debati u Atlanti, 20. novembar 2019. (Foto: AP/John Bazemore)

Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke bili su u sredu ujedinjeni u podršci istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa, na debati koju su obeležile razlike u stavovima o pojedinim pitanjima, ali i manje međusobnih napada u odnosu na prethodna sučeljavanja.

Na petoj debati, održanoj u Atlanti, demokratski kandidati izneli su različite stavove o zdravstvenoj zaštiti i oporezivanju bogatih, ali je rasprava bila uglavnom bila učtiva, a najoštrije kritike upućene su na račun predsednika Trampa.

Senatorka Elizabet Voren, koja se zalaže za ambiciozan plan oporezivanja bogatih i sistem zdravstvene zaštite koji bi se finansirao iz vladinog budžeta, i gradonačelnik Saut Benda u Indijani, Pit Butidžidž izbegli su žešće kritike svojih rivala, iako im prema anketama raste popularnost.

Demokratski predsednički kandidat Pit Butidžidž govori na debati u Atlanti, 20. novembar 2019.
Demokratski predsednički kandidat Pit Butidžidž govori na debati u Atlanti, 20. novembar 2019.

Butidžidž je odgovarao na pitanja o svom neuspehu da privuče veću podršku afro-američkih glasača, jednog od ključnih biračkih tela za demokrate, i to uporedio sa svojim iskustvom kao homoseksualca.

"Nikada nisam bio diskriminisan zbog boje kože. Međutim, znam kako je osećati se kao stranac u sopstvenoj zemlji, dok na vestima gledam kako se raspravlja o mojim pravima", naglasio je Butidžidž.

Takođe je pravdao svoj nedostatak iskustva i istakao da to nije iskustvo koje imaju tradicionalne političke strukture u Vašingtonu, "ali jeste pravo iskustvo da se porazi Donald Tramp".

Senatorka Ejmi Klobučar, koja je ranije postavljala pitanje o tome da li bi žena sa Butidžidžovim iskustvom dobila priliku da učestvuje u debati, rekla je da Butidžidž zaslužuje poziciju koju ima, ali da postoji dvostruki standard kada je reč o ženama kandidatima.

"U suprotnom, postojala bi igra "Imenujte omiljenu predsednicu", kazala je Klobučar. Sjedinjene Države nikada nisu imale predsednicu.

Demokratska senatorka je takođe poručila: "Ako mislite da žena ne može da porazi Trampa, pogledajte Nensi Pelosi (predsedavajuću Predstavničkog doma) koja to radi svakog dana".

Demokratski kandidati više su puta žestoko kritikovali Trampa. Istakli su da su predsednikovi napori da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od vodećih predsedničkih pretendenata, primer korupcije u administraciji.

"Moramo da uspostavimo princip da niko nije iznad zakona, to nam je ustavna odgovornost i moramo da je poštujemo", naglasila je senatorka Voren i dodala da će pokušati da ubedi republikance u Senatu da bi trebalo smeniti predsednika Trampa.

Voren, koja vodi kampanju protiv upliva novca u izbore, rekla je i da ni jedan donator neće biti imenovan za ambasadora ako ona bude izabrana za predsednicu. Gordon Sondlend, donator Trampove kampanje i američki ambasador pri Evropskoj uniji, svedočio je u sredu da se "po predsednikovom naređenju" vodila kampanja vršenja pritiska na Ukrajinu.

“Nećemo davati ambasadorska mesta onima koji ponude najviše novca", poručila je Voren.

Na pitanje da li bi podržao sprovođenje krivične istrage protiv Trampa nakon što on napusti Belu kuću, Bajden je rekao da bi prepustio Sekretarijatu za pravosuđe da odluči da li bi Trampa trebalo krivično goniti.

Demokratski kandidati Džo Bajden i Berni Sanders
Demokratski kandidati Džo Bajden i Berni Sanders

"Ako je procena da je prekšrio zakon i da bi ga trebalo krivično goniti, onda bi to trebalo i uraditi. Međutim, ja to ne bih naredio i ne mislim da je dobra ideja da se ponašamo kao Tramp i kažemo "zatvorite ga".

Bajden je dodao da je naučio nešto važno iz istrage o opozivu.

"Pre svega sam naučio da Donald Tramp ne želi da ja budem kandidat. To je prilično jasno", kazao je bivši potpredsednik SAD.

Kandidati su osudili i ostale Trampove spoljnopolitičke poteze. Senatorka Kamala Haris rekla je da je Severna Koreja prevarila Trampa, dok je Bajden naveo da je predsednik, koji se tri puta sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, dao Pjongjangu "sve što želi".

Senator Berni Sanders kritikovao je Trampa zbog vođenja spoljne politike "tvitom u 3 sata ujutro"

Peta demokratska debata održana je 11 nedelja uoči prvih stranačkih izbora u Ajovi, 3. februara. Prema najnovijim anketama, Butidžidž ima prednost u toj saveznoj državi, a raste mu popularnost i u Nju Hempširu, gde se stranački izbori takođe održavaju ranije.

Ankete su do sada pokazivale da su Bajden, Voren i Sanders favoriti za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke.

Naredna debata biće održana u decembru u Los Anđelesu.

XS
SM
MD
LG