Linkovi

Demokrate iznele argumente za smenu Trampa drugog dana suđenja u Senatu


Demokratski kongresmen Adam Šif tokom dvoipočasovnog uvodnog govora u Senatu
Demokratski kongresmen Adam Šif tokom dvoipočasovnog uvodnog govora u Senatu

U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsedniku Donaldu Trampu u procesu opoziva izlaganjem argumenata demokrata koje smatraju da predsednik treba da bude smenjen. Demokrate su optužile Trampa da je stvorio "korumpiranu šemu" kojom je pritiskao ukrajinskog predsednika da istraži njegovog potencijalnog protivkandidata Džozefa Bajdena, sa ciljem da na prevaru dobije na izborima 2020.

Vođa tima demokrata Adam Šif na početku je obrazložio zbog čega demokrate smatraju da Donald Tramp ne treba da bude predsednik SAD.

“Donald Tramp je zloupotrebio položaj i tražio pomoć strane države kako bi promenio ishod izbora u svojoj zemlji. A kada je uhvaćen, pokušao je da opstruiše istragu”, kazao je Šif koji je potom i detaljno, hronološki izlagao ceo slučaj skoro dva i po sata.

Demokrate tvrde da je predsednik Tramp od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina Džozefa Bajdena, koji je radio u ukrajinskoj gasnoj kompaniji “Burisma", kako bi naštetio Džou Bajdenu – potencijalnom protivkandidatu na izborima. Šif je podsetio da je Tramp zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini i time zloupotrebio položaj kako bi ostvario ličnu političku korist. Potom je to pokušao da zataška kao "nijedan predsednik u istoriji".

Predstavnički dom Kongresa izglasao je u decembru 2019. opoziv presdsednika Donalda Trampa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Šif je govorio i o brojnim zvaničnima Trampove adminstracije i diplomatama koji su svedočili u procesu opoziva u Predstavničkom domu i istakao da su njihovi iskazi potvrdili da je predsednik zloupotrebio položaj.

Adam Šif je pozvao Senat da omogući da nastavak procesa opoziva bude fer i dozvoli da se čuju i oni svedoci koji nisu dali iskaze u Predstavničkom domu.

“Ćućete i one koji još nisu svedočili, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, šefa kabineta u Beloj kući Mika Mulvenija, a ako se oslonimo na reči predsednika čučemo i državnog sekretara Majka Pompea. Ako to dozvolite."

Preostali predstavnici sedmočlanog tima demokrata su se smenjivali i govorili detaljnije o ulozi predsednikovog ličnog advokata Rudija Đulijanija u aferi sa Ukrajinom i zaustavljanju isplate vojne pomoći Ukrajini. Iskaze su potkrepljivali unapred pripremljenim video snimcima sa svedočenja u Predstavničkom domu i isečcima iz TV intervjua.

Tim demokrata ima ukupno 24 sata, podeljeno na tri dana, da izloži argumente za smenu američkog predsednika. Pošto završe, isto toliko vremena će imati rebublikanci.

Predsednik Donald Tramp od početka poriče da je prekršio zakon. Dok traje suđenje u Senatu, on je sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu poručio da im "dobro ide".

"Mislim da je naš tim uradio veoma dobar posao. I iskreno rečeno, mi imamo sav materijal. Oni ga nemaju", kazao je predsednik SAD.

Javnost u Americi, sudeći po anketama, ipak misli da treba saslušati i nove svedoke na suđenju Trampu. Nova anketa Rojtersa i Ipsosa pokazuje da 72 odsto Amerikanaca, bez obzira na to za koju partiju glasa, podržava ideju da se na suđenju saslušaju i novi svedoci koji imaju saznanja iz prve ruke.

Žestoka debata o pravilima suđenja

Suđenje u Senatu je počelo u utorak 13-časovnom debatom demokrata i rebublikanaca o rezoluciji o pravilima suđenja.

Većinski republikanski Senat odbacio je sve amandmane demokrata kojim su nastojale da obavežu Belu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini.

Usvojena je rezolucija o pravilima suđenja koju je predložio lider većine Mič Mekonel, a koja podrazumeva da svaka strana ima ukupno 24 sata podeljena u tri dana da iznese svoje argumente. Posle toga, senatori imaju ukupno 16 sati da postave pitanja obema stranama tako što će ih napismeno podneti sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu, jer su senatori u ulozi porotnika i ne učestvuju u raspravi.

Nakon toga, predviđeno je da se rapravlja o predlogu demokrata da se saslušaju svedoci.

Demokrate smatraju da ima dovoljno dokaza da predsednik Tramp bude razrešen dužnosti. Republikanci, međutim, smatraju da su optužbe neosnovane i da je proces opoziva politički pristrasan.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Senatori koji treba da donesu presudu predsedniku položili su zakletvu da će biti nepristrasni porotnici, iako je lider republikanaca Mič Mekonel već rekao da će se koordinisati sa Belom kućom u Trampovoj odbrani.

Odluka o smeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom ili 67 glasova. Većinu u Senatu imaju republikanci, pa bi uz 47 demokrata za Trampovu smenu trebalo da glasa i 20 republikanaca, što je malo verovatno.

Ni jedan predsednik u američkoj istoriji nije smijenjen kao direktan rezultat procesa opoziva. Ričard Nikson je podneo ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smene.


XS
SM
MD
LG