Linkovi

Svedoci u Kongresu: Sondlend i Đulijani vodili politiku prema Ukrajini


Fiona Hil i Dejvid Holms govorili su o neformalnim političkim kanalima prema Ukrajini
Fiona Hil i Dejvid Holms govorili su o neformalnim političkim kanalima prema Ukrajini

U Predstavničkom domu Kongresa koji vodi istragu o opozivu predsednika Donalda Trampa svedočili su Fiona Hil, bivša savetnica za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće i Dejvid Holms, politički savetnik u ambasadi SAD u Ukrajini.

Bivša Trampova savetnica za Rusiju Fiona Hil je rekla da su u spoljnoj politici prema Ukrajini postojala dva kanala: jedan, politički, i drugi u kojem su bili ona i njene kolege.

Hil je rekla da je da je iznenadilo to što je ambasador Gordon Sondlend bio glavna osoba zadužena za Ukrajinu, a da joj je on objasnio da ga je na to mesto “postavio predsednik”. Hil kaže da o tome saznanja nije imao ni njen šef Džon Bolton.

"Sada mi je jasno da je Sondlend ispunjavao "politčki zadatak", dok smo mi vodili politiku nacionalne bezbednosti".​

Svedočenje Fione Hil i Dejvida Holmsa pogledajte ovde:

Hil je rekla da joj je Bolton rekao da "ne želi da bude deo prljavog dogovora na kojem rade Gordon Sondlend i Mik Mulvejni" (v.d. šefa Trampovog kabineta, prim.nov) i objasnila da je pod "prljavim dogovorom" podrazumevala da ukrajinski predsednik pokrene istrage koje su od njega tražene, a da zauzvrat dobije sastanak sa Trampom u Beloj kući.

Diplomatkinja kaže da “nije smatrala da politika SAD prema Ukrajini ide u pravom smeru” i da je sve nepravilnosti prijavila pravnom savetniku u Savetu za nacionalnu bezbednost.

“Brinula me je smena ambasadorke Mari Jovanovič. Iako znam da predsednik ima pravo da smeni ambasadore, brinule su me okolnosti oko njene smene i to što je njena reputacija blaćena. To je bilo nepotrebno, predsednik je mogao da je smeni i bez toga i brinulo me je kakvu poruku ovo nosi”.

Hil je govorila i o kritikama koje je njen šef, bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton iznosio na račun Trampovog advokata Rudija Đulijanija zbog prljave kampanje koju je vodio protiv ambasadorke Mari Jovanovič.

"Pitala sam da li možemo nešto da učinimo, a Bolton je govorom tela pokazao da ne možemo mnogo...I onda je, tokom razgovora, rekao da je Rudi Đulijani "granata" koja će eksplodirati i razneti sve oko sebe"

"Ne promovisati lažni narativ da se Rusija nije mešala u izbore"

Hil je u uvodnoj reči upozorila predstavnike u Kongresu da ne šire lažne priče i umanjuju mešanje Rusije u američke izbore 2016.

Ta priča da se Rusija nije mešala je izmišljena i propagiraju je ruske bezbednosne sužbe…Molila bih vas da ne promovišete političke lažne narative koji unapređuju ruske interese”, rekla je Hil.

Neki republikanci u Odboru za obaveštajne poslove su, kaže Hil, su u svojim pitanjima i primedbama diskreditovali priču o mešanju Rusije i umesto toga govorili o mešanju Ukrajine u izbore.

Politički savetnik u ambasadi SAD u Ukrajini Dejvid Holms
Politički savetnik u ambasadi SAD u Ukrajini Dejvid Holms

Politički savetnik u ambasadi SAD u Kijevu Dejvid Holms govorio je o čuvenom telefonskom razgovoru ambasadora Gordona Sondlenda i predsednika Donalda Trampa, nakon kojeg je Sondlend rekao da "Trampa ne zanima Ukrajina, samo velike stvari poput istrage po Bajdenima".

"Svi spoljnopolitički ciljevi su bili u senci političke agende Rudija Đulijanija i ljudi koji su na direktnoj vezi sa Belom kućom".

Dipomata je govorio o tome koliko je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom značajan sastanak sa Donaldom Trampom u Beloj kući jer bi time "ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pokazao da ima podršku SAD".

Ali, kaže da je vremenom "postalo jasno da će morati da rade sa "trojicom prijatelja" (ambasadorom Gordonom Sondlendom, izaslanikom za Ukrajinu Kurtom Volkerom i sekretarom za energetiku Rikom Perijem) kako bi se susret u Vašingtonu organizovao.

Holms je rekao da mu je otpravnik poslova u ambasadi u Kijevu Bil Tejlor rekao da je "istraga o Bajdenima preduslov za posetu Zelenskog Beloj kući".

"Zelenski će uraditi sve što Tramp želi"

Holms je prepričao telefonski razgovor između ambasadora Gordona Sondlenda i predsednika Donalda Trampa koji se desio 26. jula, dan pošto je američiki predsednik razgovarao sa ukrajinskim kolegom. Holms je sedeo sa Sondlendom i još dvoje stafera u restoranu u Kijevu.

"Tokom ručka, Sondlend je pozvao Trampa mobilnim telefonom. Iako nije bio na spikerfonu, mogao sam da čujem glas predsednika koji je govorio glasno.

Sondlend je rekao Trampu (vulgarnim rečima, prim.nov) da "ga Zelenski obožava". Onda je Tramp pitao da li će Zelenski sprovesti istragu, na šta je Sonlend rekao da će Zelenski uraditi šta god treba".

Onda se razgovor nastavio o američkom reperu ASAP Rokiju koji je bio u zatvoru u Švedskoj....Posle razgovora sam pitao Sonlenda (vulgarnim rečima, prim.nov) da li je Trampa briga za Ukrajinu, na šta je Sondlend odgovorio da Trampa zanimaju samo "velike stvari" poput istrage o Bajdenima koju Đulijani pokušava da progura", svedočio je Holms.

Predsednik Donald Tramp je od jutros objavio nekoliko tvitova u kojima je kritikovao istragu o opozivu i demokrate koje je vode, ali i prokomentarisao izjavu Dejvida Holmsa u kojoj je opisivao telefonski razgovor između Sondlenda i Trampa.

Predsednik SAD je na Tviteru napisao da "ima jako dobar sluh" i da je u životu slušao brojne telefonske razgovore, ali da nikada nije uspeo da čuje šta govori osoba sa druge strane slušalice.

Jutrošnji pretres u Kongresu je otvorio predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif koji je rekao je da će Predstavnički dom, nakon ovih svedočenja, odlučiti o daljim koracima.

"Ako je predsednik kršio zakon, ako je obustavio isplatu vojne pomoći zarad političke koristi, mi ćemo odlučiti da li su takvi akti u skladu sa funkcijom predsednika".

Republikanac Devin Nunes rekao je su "demokrate uhvaćene u laži - od prevare o Rusiji do lažne priče o Ukrajini" i da se nada da će "prestati sa teorijama zavere".

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Demokrate u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu predsednika Donalda Trampa jer smatraju da je zloupotrebio položaj i isplatu vojne pomoći Ukrajini uslovio sprovođenjem istraga o navodnom mešanju Ukrajine u predsedničke izbore u SAD 2016, i poslovanju sina Džozefa Bajdena u ukrajinskoj kompaniji Burisma.

Predsednik Donald Tramp to sve negira.

Ako Predstavnički dom opozove predsednika, to ne znači da će biti razrešen dužnosti. Za to je potrebno da ga "osudi" i Senat dvotrećinskom većinom, a trenutnu većinu u tom domu Kongresa imaju republikanci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG