Linkovi

Strano mešanje ponovo pretnja za predsedničke izbore u SAD


Glasanje u Filadelfiji, arhivski snimak
Glasanje u Filadelfiji, arhivski snimak

U Sjedinjenim Državama ima novih nagoveštaja da je izborni sistem ponovo meta napada stranih neprijatelja uoči predsedničkih izbora 3. novembra, prenosi agencija Asošijeted pres.

Obaveštajni zvaničnici potvrdili su prethodnih dana da strani akteri aktivno pokušavaju da hakuju privatnu komunikaciju "američkih političkih kampanja, kandidata i drugih političkih meta" i da ugroze američku izbornu infrastrukturu. Strani entiteti takođe agresivno šire dezinformacije da bi uneli zabunu među birače uoči izbora.

Nema dokaza da su američki protivnici uspeli da ugroze kampanje ili izborne sisteme država, ali je predsednička kampanja demokratskog kandidata Džoa Bajdena potvrdila ove nedelje da se suočava sa više pretnji.

Predziborni tim bivšeg potpredsednika SAD odbio je međutim da objavi detalje tih pretnji iz straha da bi na taj način protivnici mogli da dobiju korisne obaveštajne podatke.

O stranom mešanju se, delom zbog te tajnosti, i dalje ne govori mnogo u predizbornoj trci iako i republikanci i demokrate priznaju da je reč o ozbiljnoj pretnji koja bi mogla značajno da utiče na izbore u bilo kom trenutku.

Bajdenova kampanja je sve više zabrinuta da proruski izvori već dele dezinformacije o porodici demokratskog kandidata sa kampanjom predsednika Donalda Trampa i njegovim republikanskim saveznicima u Kongresu, sa ciljem da nanesu štetu Bajdenu uoči izbora.

Trampova kampanja odbila je da odgovori na pitanje da li je od stranih državljana dobila informacije o Bajdenu. Tramp je prošle godine opozvan u Predstavničkom domu zbog vršenja pritiska na ukrajinske lidere da istraže poslove Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini, iako su optužbe o korupciji protiv Bajdenovih već bile diskreditovane.

Republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson, jedan od ključnih Trampovih saveznika i predsedavajući senatskog Odbora za unutrašnju bezbednost, odbacio je navode da je od stranih državljana dobio štetne informacije o Bajdenu.

Međutim, Ukrajinac Oleksandr Oniščenko rekao je za dnevnik Vašington post da je Džonsonu i Trampovom savezniku Rudiju Đulijaniju dao audio snimke i transkripte. Demokrate u Predstavničkom domu najavile su da su državnom sekretaru Majku Pompeu naložile da im preda dokumenta koja je dao Džonsonovom odboru.

Predsedničke kampanje i stranački odbori dobijaju redovne izveštaje od Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra, čiji je direktor Bil Evanina u prošlonedeljnom saopštenju potvrdio da Rusija i dalje nastavlja da se meša u američke izbore, ali i da Kina pokušava da pronađe način da utiče na američku politiku.

Trampov tim nije prijavio specifične strane pretnje po predsednikovu kampanju, ali je advokat Metju Morgan naglasio dugogodišnje napore Republikanske stranke da se širom zemlje uvedu različite mere za proveru identiteta birača, kao važan način za sprečavanje stranog mešanja.

"Napori demokrata da ukinu te mere izložile bi naš izborni sistem stranom mešanju. Zato se i borimo, da očuvamo integritet izbornog sistema", naveo je Morgan.

Uprkos Morganovim tvrdnjama, nema dokaza o značajnim izbornim neregularnostima u američkoj politici. Takođe nema dokaza da bi zbog obimnijeg glasanja poštom izborni sistem bio podložniji stranom mešanju, kao što Tramp čestvo tvrdi.

Tramp je i ove nedelje izneo te neosnovane tvrdnje i sugerisao odlaganje izbora, što ne može da uradi bez odluke Kongresa. Demokrate i republikanci odbacili su tu ideju.

Međutim, ima puno dokaza da strane sile pokušavaju da unesu zabunu širenjem dezinformacija, uz pokušaje da hakuju političke kampanje, kao što je Evanina upozorio prošle nedelje.

Američke obaveštajne agencije utvrdile su da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine.

Nema sumnje da se strano mešanje nastavlja i 2020., posebno nakon što su američki zvaničnici potvrdili da ruske obaveštajne službe koriste tri vebsajta na engleskom jeziku da šire dezinformacije o pandemiji koronavirusa, koja je znatno uticala i na političku situaciju u Americi.

Vodeći demokrata u senatskom Odboru za obaveštajna pitanja Mark Vorner rekao je u jednom intervjuu da "strani neprijatelji nikada nisu prestali da se mešaju u naš izborni proces", prenosi AP.

XS
SM
MD
LG