Linkovi

Tramp i Bajden vode potpuno različite kampanje, čija će pokrenuti birače?


Džo Bajden i Donald Tramp
Džo Bajden i Donald Tramp

Pošto zbog panedmije nije u mogućnosti da drži mitinge, predsednik Donald Tramp je za potrebe kampanje koristio i Belu kuću i druga mesta na kojima se obraćao javnosti - kako bi preneo svoju poruku biračima i napao svog najizglednijeg rivala Džoa Bajdena.

Predsednik SAD je na protekloj konferenciji za novinare u Beloj kući, na kojoj je objavio odluku da se sankcioniše Kina, dobar deo vremena posvetio napadima na Bajdena. Takođe, tokom diskusije o smanjenju stope kriminaliteta, optužio je Bajdena da želi "otvorene granice" kako bi bande mogle da ulaze u SAD.

Onda je optužio Bajdena da stopira infrastrukturne projekte, na šta je Bajdenova kampanja odgovorila objavom njegovog plana za infrastrukturu i opaskom da Tramp stavlja Kinu na prvo mesto.

"Straregija ružičnjaka"

Pošto zbog pandemije nema klasičnih mitinga, u tu svrhu poslužili su i okrugli stolovi, predstavljanje predsedničkih uredbi i drugi javni događaji.

Zbog toga što se Trampove konferencije za novinare održavaju u dvorištu - ružičnjaku Bele kuće, predizborna strategija u kojoj predsednik svoju poziciju koristi za kampanju poznata je i kao "strategija ružičnjaka" .

I prethodni predsednici su koristili tu strategiju, ali analitičari kažu da je Tramp podigao na viši nivo.

"Ako konferenciju za novinare, na kojoj bi trebalo da najavite nešto zvanično, iskoristite za to da 90 odsto vremena napadate svog protivnika - to nije nešto što su radili prošli predsednici", kaže za Glas Amerike Norman Ornstin iz Instituta Ameriken Enterprajz.

Tramp je 2016. godine vodio kampanju pod sloganom "osušite močvaru", obećao da će uzdrmati situaciju i od tada krši sve predsedničke norme ponašanja - ne želi da objavi koliko je platio porez, da napusti svoj privatni biznis, odbacuje sudske odluke sa kojima se ne slaže. Njegovi saradnici tvrde da Tramp samo govori stvari kakve jesu i uzvraća na udarce protivnika.

"Manje je više"

Demokrata Džo Bajden, istovremeno, primenjuje strategiju "manje je više". Biračima se uglavnom obraća iz svoje kuće u Delaveru, ograničava putovanja i konferencije za novinare.

Time što ograničava vidljivost svog kandidata, kažu analiičari, Bajdenova kampanja zapravo ogoljuje Trampovu plahovitost i izjave koje javnost često kritikuje.

"Tramp često pogreši i kaže nešto što se kasnije upotrebi protiv njega", kaže Tomas Švarc sa Univerziteta Vanderbilt.

Strategija se pokazala efektnom za Bajdena koji trenutno vodi na nivou cele zemlje i u državama koje su ključne za izbor predsednika. Poslednja anketa Univerziteta Kvinipijak pokazuje da 52 odsto ispitanika podržava Bajdena, a 37 odsto Trampa.

Fokus na pandemiju

Bajdenov pristup takođe ima cilj da skrene pažnju na Trampove pomešane poruke u vezi sa pandemijom i to kako administracija upravlja krizom.

"Time što ostaje kod kuće u Delaveru, retko izlazi, uvek nosi masku u javnosti - pokazuje ne samo da radi pravu stvar, već i da Tramp radi pogrešno", kaže Ornstin.

Bajdenova kampanja snimila je mnogo spotova u kojima se govori o Trampovom neuspehu da upravlja pandemijom. Bajden je predsednika optužio da ugrožava živote Amerikanaca time što drži predizborne mitinge.

Istovremeno, dokle god Bajden nije mnogo u javnosti, Tramp može više da ga kritikuje kao slabog, senilnog, uplašenog 77- godišnjaka.

"Taj čovek ne govori, niko ga nikad nije čuo, a i kad počne da priča ne može da sastavi dve rečenice", rekao je Tramp na Foks njuzu u junu.

Trampovi TV spotovi uglavnom prikazuju Bajdenove gafove i momente kada je zamuckivao, uz pitanje "da li Bajden ima demenciju".

Stranačke konvencije

Uprkos pandemiji, predsednička trka će se intenzivirati onda kada demokrate i republikanci na stranačkim konvencijama i zvainčno potvrde da su Tramp i Bajden kandidati.

Od tog trenutka, kandidati će češće morati da se sreću u debatama licem u lice.

U tom slučaju, birači će više gledati u Džoa Bajdena i o njemu formirati neko mišljenje, kaže Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

Bajdenova kampanja obacila je predlog Trampove da se debate održe ranije nego što je planirano i saopštila da će učestvovati u tri debate počev od septembra - kao što i predviđa predizborni ciklus.

"Jedva čekam. Jedva čekam da se suočim sa, kako on sebe naziva, stabilnim genijem", rekao je Bajden.


XS
SM
MD
LG