Linkovi

Tramp sugeriše odlaganje izbora, republikanci odbacuju tu ideju


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp razgovara sa novinarima na travnjaku Bele kuće, 29. jula 2020.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp razgovara sa novinarima na travnjaku Bele kuće, 29. jula 2020.

Predsednik SAD Donald Tramp u četvrtak je prvi put pokrenuo pitanje odlaganja predsedničkih izbora u novembru i izneo neosnovane optužbe da će povećano glasanje poštom rezultirati izbornom prevarom, prenosi agencija AP.

Datumi predsedničkih izbora - utorak posle prvog ponedeljka u novembru svake četiri godine - utvrđeni su federalnim zakonom, koji može da menja samo Kongres. U Ustavu nema odredbi o odlaganju predsedničke inauguracije, zakazane za 20. januar 2021. godine. Tramp je u četvrtak tvitovao:

"Sa opštim glasanjem poštom, izbori 2020. će biti na najneprecizniji i najnepošteniji u istoriji. Biće velika sramota za SAD. Odložiti izbore dok ljudi ne budu mogli da pravilno i bezbedno glasaju???”

Republikanski lideri u Kongresu odbacili su Trampovu ideju.

"Nikada u istoriji nije bilo situacije da nismo održali izbore i trebalo bi da održimo i ove", poručio je na konferenciji za novinare lider republikanaca u Predstavničkom domu i Trampov saveznik Kevin Mekarti.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je u jednom televizijskom intervjuu rekao da su se izbori u SAD uvek održavali na vreme, kroz ratove i ekonomske padove. "Izaći ćemo na kraj sa ovom situacijom kakva god da je i održati izbore 3. novembra, kao što je i planirano", rekao je Mekonel.

Nema dokaza o izbornim neregularnostima kroz glasanje poštom, čak ni u državama u kojima se glasa samo na taj način, navodi AP.

Pet država, u kojima se već isključivo glasa poštom, navode da primenjuju neophodne mere da bi se osiguralo da strani akteri ne mogu da poremete glasanje. Eksperti ocenjuju da su svi oblici izborne prevare retki, uključujući i glasanje van biračkog mesta.

Portparol Trampove kampanje Hogan Gidli ukazao je na odlaganje u prebrojavanju glasova na primarnim izborima u Njujorku.

“Predsednik je samo pokrenuo pitanje haosa koji demokrate izazivaju insistiranjem na glasanju poštom. Koriste koronavirus da bi pokušali da uvedu opšte glasanje poštom, što znači da se svakom registrovanom biraču šalje glasački listić, bez obzira na to da li su to tražili", saopštio je Gidli.

Tramp sve više dovodi u pitanje regularnost izbora u novembru i očekivano povećano glasanje poštom zbog pandemije koronavirusa. Predsednik, koji u anketama zaostaje za kandidatom demokrata Džoom Bajdenom, je u nedavnom intervjuu kablovskoj mreži Foks njuz odbio da se obaveže da će priznati rezultate izbora. Slično je zapretio i pre izbora 2016. godine.

“Videću. Neću jednostavno reći "da" ili "ne". Nisam ni prošli put", rekao je Tramp.

Prošlog meseca je pristalicama u Arizoni rekao da će, po njegovom mišljenju, ovogodišnji izbori "biti najkorumpiraniji u istoriji naše zemlje".

U aprilu, Tramp je odbacio mogućnost promene datuma izbora.

"Zašto bih to uradio. 3. novembar je dobar broj. Radujem se izborima", rekao je američki lider.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je tokom svedočenja u Kongresu, ove nedelje, da postoji "veliki rizik" da će glasanje poštom dovesti do "masovne" izborne prevare. Međutim, poručio je da "nema razloga da misli" da će izbori biti namešteni.

XS
SM
MD
LG