Linkovi

Tramp smenio menadžera kampanje nakon pada u istraživanjima javnog mnjenja


Predsednik SAD Donald Tramp gestikulira ka publici tokom svog prvog mitinga u trci za reizbor nakon nekoliko meseci tokom epidemije koronavirusa, u BOK centru u Tulsi, 20. juna 2020.
Predsednik SAD Donald Tramp gestikulira ka publici tokom svog prvog mitinga u trci za reizbor nakon nekoliko meseci tokom epidemije koronavirusa, u BOK centru u Tulsi, 20. juna 2020.

Predsednik Donald Tramp uzdrmao je članove svoje kampanje u sredu, usled potonuća brojeva u anketama, zamenivši menadžera kampanje Breda Parskejla veteranom operative konzervativaca Bilom Stepienom.

Odnos između Trampa i Parskejla zategnut je od mitinga u Tulsi, Oklahoma, koji je privukao neočekivano mali broj ljudi, što je razbesnelo predsednika.

Tramp se bori u kampanji za svoj reizbor protiv demokratskog kandidata demokrata Džoa Bajdena, koji je u vođstvu dok se zemlja suočava sa zdravstvenom i ekononskom krizom tokom pandemije koja je usmrtila više od 135.000 Amerikanaca.

Tramp je svoj potez objavio na Tviteru kasno u sredu.

"Drago mi je što mogu da objavim da je Bil Stelien promovisan na poziciju menadžera Trampove kampanje", rekao je on. "Bred Parskejl, koji je bio sa mom dugo vremena i predvodio našu sjajnu digitalnu i data strategiju, ostaće u toj ulozi sa pozicije višeg savetnika kampanje".

Potres je izazvao previranje u Trampovoj kampanji 2020, koja je do sad uglavnom izbegavala premeštanje osoblja kakvo je dominiralo predsedničkom kampanjom 2016, kao i Belom kućom. Ali, ne očekuje se da će promene u osoblju uticati na svakodnevno vođenje kampanje.

Parskejl, politički novajlija, vodio je Trampovo digitalno oglašavanje tokom 2016. i zaslužan je za njegovu iznenađujuću pobedu te godine. Stepien je u politici godinama, a radio je za bivšeg guvernera Nju Džerzija Krisa Kristia i služio kao Trmapov nacionalni terenski direktor 2016.

Parskejl je sve više guran postrance tokom nedelja nakon mitinga u Tulsi i nakon što su predsednikovi brojevi iz javnih i privatnih istraživanja primili udarce usled pandemije koronavirusa. Spekulacije su se rasplamsale o tome ko bi mogao da bude promovisan i da vodi operacije, a pojavila su se imena poput bivšeg Trampovog stratega Stiva Benona.

Parscale je bliski saveznik Trumpovog zeta i starijeg savetnika Bele kuće Džareda Kušnera, koji ima konačnu kontrolu nad kampanjom.

Tramp je pod pritiskom svojih saradnika tokom poslednjih meseci da proširi svoj politički krug i da snažnije definiše svoju trku protiv Bajdena. U utorak, popustio je pod višenedeljnim lobiranjem svojih političkih savetnika, iznoseći snažan napad na bivšeg potpredsednika iz Rouz Gardena i označavajući novembarske izbore kao najvažniji izbor u istoriji zemlje.

Promene kod Bajdena

Bajden je takođe razmeštao po timu svoje kampanje nakon katastrofalnog poteza, mada mnogo ranije tokom ovog ciklusa. Za Bajdena su tavi potezi obeležili istinske pretrese koji su prošiliri i promenili način na koji je njegova kapanja funkcionisala.

Bajden je promivisao Anitu Dan, efektivno zamenivši svog prvog menadžera kampanje Grega Šulca, nakon što je završio na četvrtom mestu u Ajovi i nakon što je već išao ka drugom ponižavajućem finišu u Nju Hempširu. Dan se pridružila Bajdenu na samom početku njegove kampanje, nakon što je služila kao najviša savetnica za komunikacije kod predsednika Baraka Obame.

Na insistiranje Danove, Bajden je angažovao svoju aktuelnu menadžerku kampanje Džen O'Meli Dilon, u martu, nakon što su Danova i drugi pomogli uskrsnuću Bajdena u Nevadi i Južnoj Karolini i izveli ga na put nominacije.

Šulc je sada u Demokratskom nacionalnom komitetu, gde pomaže vođenju strategije na bojnom bolju partije i Bajdenove kampanje.

XS
SM
MD
LG