Linkovi

Demokrate vode u nekoliko ključnih izbornih trka za Senat


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Manje od četiri meseca uoči izbora u SAD, demokrate u Kongresu sve više su uverene da mogu da osvoje nekoliko mesta potrebnih da bi imali većinu u Senatu.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden ima prednost nad predsednikom Donaldom Trampom u anketama, u proseku od osam procenata prema vebsajtu ""RealClearPolitics" koji prati istraživanja javnog mnjenja, a trenutna dinamika predizborne kampanje za predsednika mogla bi stvori povoljnije uslove za demokrate koji su u trci za mesta u Kongresu.

U Senatu, republikanci trenutno kontrolišu 23 od 35 mesta o kojima će se glasati na izborima, ali će ishodi trka u samo nekoliko ključnih država odrediti koja stranka će imati većinu u gornjem domu Kongresa posle izbora u novembru. Demokrate će morati da osvoje tri do četiri dodatna mesta u Senatu da bi učvrstile kontrolu.

Senat pod kontrolom Demokratske stranke mogao bi značajno da utiče na sprovođenje agende predsednika Trampa, ako on ponovo bude izabran na taj položaj, ili na usvajanje politike Džoa Bajdena, u slučaju da on bude pobednik izbora.

Zbog pandemije koronavirusa, politički uslovi su znatno drugačiji nego tokom bilo koje izborne godine, a jedinstvena dinamika vođenja predsedničke kampanje na internetu mogla bi još više da utiče na ostale izborne trke.

"Oba predsednička kandidata imaju mnogo novca za trošenje. A s obzirom na to da ne mogu da lično rade mnogo stvari tokom kampanje, trošiće ga u državama u kojima je izhod izbora neizvestan", smatra Tod Belt, direktor programa za politički menadžment na Univerzitetu Džordž Vašington.

Kratak pregled izbornih trka u nekoliko ključnih država:

Alabama

Predsednik Tramp je i dalje je izuzetno popularan u Alabami, jedinoj američkoj državi gde republikanci u Senatu imaju dobru šansu da preuzmu mesto od demokrata.

Tramp će uoči republikanskih unutarstranačkih izbora 14. jula učestvovati u kampanji za bivšeg fudbalskog trenera Tomija Tabervila, čiji je rival za republikanskog kandidata za mesto u Senatu bivši sekretar za pravosuđe Džef Sešns.

Izborna trka u Alabami je u centru pažnje javnosti zbog Trampovih negativnih tvitova o Sešnsu, kojeg je često kritikovao zato što se na položaju sekretara za pravosuđe izuzeo iz istrage specijalnog tužioca o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

Na najavu da će Tramp održati skup za Tabervila, Sešns je tvitovao da "građanima Alabame niko u Vašingtonu neće govoriti za koga će glasati".

Prema anketi demokratske firme za istraživanje "ALG Research", sprovedenoj 26. juna, demokrata Dag Džons zaostaje dva do tri odsto za Tabervilom i Sešnsom,a prema nezavisnim analizama, republikanci imaju veću šansu da osvoje mesto u Senatu iz Alabame.

Arizona

U Arizoni, demokratski kandidat i bivši astronaut Mark Keli u anketama ima prednost nad republikanskom senatorkom Martom Mekseli, u proseku od 6 procenata, prema vebsajtu "RealClearPolitics. Keli je prikupio i više od novca od Mekseli, koja je 2018. godine izgubila u izbornoj trci za mestu koje je upražnjeno posle smrti senatora Džona Mekejna, nakon čega ju je guverner postavio na upražnjeno mesto senatora Džona Kajla.

Tramp je pobedio u Arizoni na izborima 2016. godine, ali prema anketi u kojoj je u poslednjoj nedelji juna učestvovalo 600 verovatnih glasača, Bajden ima prednost u toj državi od dva odsto. Sve veća latino populacija i odziv birača u području Feniksa, koji naginje Demokratskoj stranci, mogli bi da dovedu do Bajdenove pobede u toj državi u novembru.

Tod Belt kaže da demografska struktura ide u korist Marku Keliju, ali i da Mekseli ima određene lične slabosti koje utiču na izbornu trku.

“Nija mogla da pobedi ni protiv protivkandidata (demokratske senatorke) Kirsten Sineme. Veoma je ranjiva zato što je postavljena na mesto senatora, a ne izabrana, i taj položaj obavlja samo dve godine. Zbog toga zaista nije imala šansu da uradi stvari koje bi joj olakšale reizbor", smatra Tod Belt.

Kolorado

U Koloradu, kandidati za mesto u Senatu su bivši demokratski guverner Džon Hikenluper i aktuelni republikanski senator Kori Gardner. Ni Hikenluper ni Gardner nikada nisu izgubili političku trku u svojoj državi.

Bivši guverner je za manje od tri meseca prikupio 3,7 miliona dolara za svoju kampanju, što je rekord za kandidata u fazi pred primarne izbore.

Prema anketi verovatnih glasača u Koloradu, sprovedenoj krajem juna, Hikenluper ima prednost od 11 odsto nad senatorom Gardnerom, koji pokušava da umanji veze sa Trampom, a zalagao se i za drugu rundu pomoći za pogođene koronavirusom, ranije od većine republikanaca.

Kolorado se uvek smatrao državom u kojoj je izhod predsedničkih izbora neizvestan. Međutim, poput Arizone, demografska struktura se menja i birači su više skloni da glasaju za demokratske kandidate. Kolorado nije glasao za republikanskog predsedničkog kandidata od kako je Džordž Buš mlađi pobedio u toj državi na izborima 2004. godine.

Mejn

Senatorka u četiri mandata Suzan Kolins, koja zastupa Mejn, jedna je od nekoliko republikanskih žena koje bi mogle da izgube na izborima, čime bi se dodatno smanjila rodna raznolikost u Republikanskoj stranci.

Kolins je bila suočena sa velikom kampanjom prikupljanja novca protiv njenog reizbora u ranoj fazi izbornog ciklusa, nakon kontroverznog glasanja za potvrdu Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda 2018. godine, a zatim i ranije ove godine kada je bila odlučujući glas u odluci da se ne pozovu svedoci na suđenju o opozivu predsednika Trampa u Senatu.

Prema julskom istraživanju organizacije "Public Policy Polling", demokratska kandidatkinja, predsedavajuća Predstavničkog doma Mejna Sara Gideon ima prednost nad Kolins od četiri odsto.

Većina ispitanika je takođe saopštila da Suzan Kolins smatra stranačkim glasom za Trampa i lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela. Kolins je prethodno bila poznata po tome što je glasala i za demokratske i republikanske predloge i ta reputacija je sada, po svemu sudeći, narušena.

Tramp je na izborima 2016. godine izgubio u Mejnu. Očekuje se da će Angus King, kolega Kolins u delegaciji Mejna u Senatu, ponovo biti izabran za senatora.

Severna Karolina

Demokratski kandidat za mesto u Senatu iz Severne Karoline Kal Kaningem takođe je prikupio rekordnih 7,4 miliona dolara za svoju kampanju u poslednjem kvartalu izbornog ciklusa.

Advokat i vojni veteran pokušaće da na izborima pobedi aktuelnog republikanskog senatora Toma Tilisa koji je osvojio to mesto za samo jedan odsto prednosti na izborima za Kongres 2014. godine.

Severna Karolina je među nekoliko država u kojima republikanci gube popularnost zbog sve raznolikije demografske strukture stanovništva. Prema proseku anketa sprovedenih u junu, Kaningem ima prednost u odnosu na Tilisa za tri odsto.

Belt smatra da postoji šansa za pobedu demokrata u toj državi, s obzirom na to da je Tramp zauzet "odbranom" država u kojima ima veću šansu da pobedi.

“Ne izgleda mi kao da će Tramp biti veoma konkurentan u Severnoj Karolini. On se zaista bori da zadrži prednost u Pensilvaniji, Ohaju i Mičigenu, gde je uložio mnogo novca u politički marketing. I na neki način zanemaruju Severnu Karolinu", zaključuje Tod Belt sa Univerziteta Džordž Vašington.

XS
SM
MD
LG