Linkovi

Bajden vodi u anketama, ali bi predizborna trka mogla da postane tesna


Verovatni predsednički kandidat demokrata Džo Bajden i predsednik SAD Donald Tramp
Verovatni predsednički kandidat demokrata Džo Bajden i predsednik SAD Donald Tramp

Manje od 100 dana uoči predsedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da verovatni predsednički kandidat demokrata Džo Bajden ima prednost u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa, u nekim istraživanjima i više od 10 odsto.

Međutim, ta prednost bi mogla da se smanji kako predizborna trka bude manje posmatrana kao referendum o radu predsednika, a više kao izbor između njega i Bajdena čiji će dosadašnji rad i predlozi tek biti predmet detaljnije analize.

Popularnost predsednika Trampa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD, duboke ekonomske recesije i gradjanskih nemira, a Bajden ga optužuje da je "digao ruke od zemlje".

“Možete li da zamislite da kao predsednik kažete - to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno.”

Uprkos padu popularnosti u anketama, Trampove pristalice ukazuju da će se predsednikove šanse popraviti ako SAD uspeju da uspore širenje koronavirusa ili razviju efikasnu vakcinu pre novembarskih izbora.

Što je fokus više na pandemiji to je Bajden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomeraju taj fokus će verovatno naneti štetu Bajdenu i pomoći Trampu”, smatra konzervativni analitičar Patrik Bašam.

Predsednikove pristalice takodje vide priliku u tome što su protesti protiv rasne nepravde obeleženi nasiljem i smatraju da će Trampova poruka o “redu i zakonu” imati odjeka dok se nemiri nastavljaju u nekoliko američkih gradova. Na drugoj strani, Bajden poručuje da ne podržava apele demonstranata da se rasformiraju policijske snage i da se ukine njihovo finansiranje.

Kao umereni političar, Bajden je ipak izneo sveobuhvatne i skupe planove o zaštiti životne sredine i zdravstvenoj zaštiti. Republikanci ih kritikuju kao socijalističku ideju koja dovodi do smanjenja broja radnih mesta, u nadi da će privući podršku nezavisnih birača.

Istovremeno, entuzijazam Trampovih pristalica će verovatno ostati na visokom nivou zbog njegovog protivljenja abortusu, kontroli oružja i ilegalnoj imigraciji.

Za 77-godišnjeg Bajdena, koji je poznat po verbalnim gafovima, prestojeće predsedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost. Medjutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsednik SAD biti spreman za Trampove napade.

“On zna šta je njegov fokus, a to su ekonomija, zdravstvena zaštita, pandemija. Na to će se i fokusirati tokom debata”, ističe demokratski strateg Džered Leopold.

Mnoge ankete iz 2016. su netačno predvidele da će Tramp izgubiti od Hilari Klinton. Demokratski i republikanski stratezi se slažu da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bajdenovu pobedu u novembru.

XS
SM
MD
LG