Linkovi

Stejt department i EU o incidentu u Pazaru: Veličanje ratnih zločinaca i genocida neprihvatljivo


ARHIVA - Navijači Partizana tokom meča sa večitim rivalom Crvenom zvezdom u oktobru 2014. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
ARHIVA - Navijači Partizana tokom meča sa večitim rivalom Crvenom zvezdom u oktobru 2014. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbedno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola Stejt departmenta povodom incidenta na superligaškoj fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na upit Glasa Amerike.

Istim povodom, Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije, istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

Meč, igran u nedelju, bio je prekinut na četrdeset minuta, pošto su gostujući navijači klicali haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica” – što aludira na masovno stradanje Bošnjaka tokom jula 1995.

Njih oko 8.000 ubijeno je na području Srebrenice u Bosni i Hercegovini, što je presudama međunarodnih sudskih institucija i sudova BiH okarakterisano kao genocid.

Utakmica je prekidana u dva navrata - pred kraj prvog poluvremena i u 57. minutu, pošto su navijači Partizana nastavili sa skandiranjem. Tada se i dogodio drugi duži, prekid.

Meč je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima Partizana.

Skandiranje kojim se aludira na ratnu prošlost, kroz negaciju genocida u Srebrenici, sukobe na području Hrvatske i prostoru tamošnje Krajine i grada Knina, kao i sukoba na Kosovu 1998-1999, pokrajini koja je 2008. proglasila nezavisnost od Srbije i priznata je država u velikom delu međunarodne zajednice - pogotovo zapadnog sveta, uobičajena je pojava na sportskim terenima.

Primenuju ga, u najvećoj meri, ultranacionalističke navijačke grupe više sportskih klubova širom Srbije.

Super liga najavila prijave

Aleksandar Pivić, direktor Super lige Srbije, izjavio je da će Super liga – prvoligaško fudbalsko takmičenje, podneti prijave Fudbalskom savezu zbog incidenata na utakmici Novi Pazar – Partizan.

Po nekim saznanjima, i jedni i drugi navijači skandirali su neke stvari. Čekamo izveštaje pa ćemo podneti prijave, verovatno i protiv jednog i drugog kluba“, rekao je Pivić.

Kako je objasnio za Radio Slobodna Evropa, pošto prijave budu prosleđene Fudbalski savez Srbije odlučuje o disciplinskim merama, koje sežu od zabrane igranja pred publikom do novčanih kazni.

Vulin traži da pravila budu ista za sve

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je povodom incidenta u Novom Pazaru da organizator Super lige mora da odredi jasna pravila koja važe, kako je rekao, za sve.

Koja ne dozvoljavaju donošenje odluka pod pritiskom. Zato ću pozvati na sastanak direktora takmičenja da se i ovo pitanje reši”, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Vulin je ukazao da su pravila ista za sve ili nisu pravila, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kada navijači Novog Pazara viču 'Kosovo je pored Srbije', ili 'Alija, Alija mi smo tvoja armija', to nije razlog za prekid utakamice. Skandiranje navijača Partizana 'Nož žica, Srebrenica' jeste po mom dubokom uverenju dovoljan razlog da se meč prekine, ali zašto skandiranje 'Žuta kuća' nije dovoljan razlog za prekid meča? Zašto je skandiranje Ratku Mladiću dovoljan razlog za prekid fudbalske utakmice, a klicanje Naseru Oriću nije?“, poručio je Vulin u saopštenju koje je objavio MUP.

Podsetimo, ranije tokom nedelje haški osuđenik Vladimir Lazarević proglašen je za počasnog građanina niške opštine Pantelej na jugu Srbije. Saopšteno je da mu je dodeljena Plaketa počasnog građanina povodom Dana i Slave Panteleja.

Vlast u toj niškoj opštini vrši vladajuća Srpska napredna stranka koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na to je reagovao Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je u izjavi za Radio Slobodna Evropa podsetio da poslednji izveštaj o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, čiji je autor, poziva na priznavanje i sprovođenje presuda za ratne zločine, te prestanak veličanja ratnih zločinaca.

Inače, međunarodne sudske institucije su u nekoliko navrata svojim presudama potvrdile da je, jula 1995, nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici počinjen genocid.

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, u junu je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druga krivična dela tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu robije po jednoj tački optužnice 2019. proglašen je krivim za genocid u Srebrenici. Osim toga po sudskoj presudi odgovoran za progon, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije, koja - prema mišljenju suda - nije sprečila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

XS
SM
MD
LG