Linkovi

Radovan Karadžić prebačen na odsluženje kazne u Britaniju


Radovan karadžić u sudnici Haškog tribunala (Foto: Reuters/Peter Dejong)
Radovan karadžić u sudnici Haškog tribunala (Foto: Reuters/Peter Dejong)

Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, prebačen je u zatvor u Engleskoj, izjavio je Radioteleviziji Republike Srpske njegov branilac Goran Petronijević, objavila je agencija Fonet.

Petronijević je rekao da nema informaciju gde se Karadžić nalazi - rekavši da se javio nakon sletanja u London.

Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je sredinom maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Twitteru jedan od članova njegovog pravnog tima, advokat Piter Robinson.

Uz to što je 2019. proglašen krivim po tački optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžić po sudskoj presudi odgovoran za progon, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Uhapšen je 2008. posle 13 godina bekstva i skrivanja. Karadžić je uz Ratka Mladića činio političko-vojni vrh Republike Srpske tokom ratnih sukoba na području Bosne i Hercegovine.

Inače, Ratku Mladiću, bivšem komandatnu Vojske Republike Srpske, pravosnažna presuda trebalo bi da bude izrečena 8. juna. Njegova odbrana zatražila je odlaganje izricanja presude.

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske 2017. prvostepeno je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

Mladić, koji je posle raspisivanja međunarodne poternice bio u bekstvu šest godina, uhapšen je maja 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Pod imenom

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije koja prema mišljenju suda nije sprečila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

U periodu od 11. do 22. jula 1995. pošto je području Srebrenice, koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenjih nacija, prešlo pod kontrolu Vojske Republike Srpske kojom je komandovao prvostepeni haški osuđenik Ratko Mladić - ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG