Linkovi

U BiH stupila na snagu zakonska zabrana negiranja genocida, RS priprema svoje zakone


Valentin Incko, odlazeći čelnik Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, tokom intervjua za Asošijeted pres u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 26. jula 2021. (Foto: AP)
Valentin Incko, odlazeći čelnik Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, tokom intervjua za Asošijeted pres u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 26. jula 2021. (Foto: AP)

Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca od srede je u Bosni i Hercegovini zabranjeno zakonom, a onima koji ga prekše prete kazne zatvora.

Kako javlja BHRT, odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH objavljena je u utorak u Službenom glasniku BiH, što znači da nove odredbe stupaju na snagu već danas.

Incko je 23. jula je objavio da je iskoristio takozvana Bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

OHR: Svaki postupak paralizovanja institucija BiH - korak u pogrešnom smeru

Svaki postupak političkih stranaka kojim bi se paralizovale institucije BiH bio bi korak u pogrešnom smeru i medveđa usluga građanima koje te stranke tvrde da predstavljaju, saopšteno je bosansko-hercegovačkoj agenciji Fena iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nakon odluke rukovodstva Republike Srpske da predstavnici političkih stranaka iz tog entiteta ne učestvuju u radi i donošenju odluka državnih institucija BiH - Parlamentu BiH, Veću ministara i Predsedništvu BiH.

Kako je poručeno, “OHR očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcionisanje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih ovlašćenja".

"S tim u vezi, mora se napomenuti da je budžet institucija BiH trebalo da bude usvojen u decembru prošle godine, a to još nije učinjeno", napominju iz OHR, preneo je FoNet.

Tužilaštvo već formira predmete

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, izajvio je za za Radio Slobodnu Evropu (RSE) portparol tog tužilaštva Boris Grubešić.

“Nakon što je visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli primati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani”, izjavio je Grbešić.

U Tužilaštvu BiH ranije su najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

Doris Pak: Dodik nije iznad zakona

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije iznad zakona, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Doris Pak , bivša izvestiteljka Evropskog parlamenta za BiH, povodom njegove žestoke reakcije na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o sprečavanju negiranja genocida.

"Srbima nije u interesu da negiraju genocid, mada Dodik veruje da je to u njihovom interesu. Takva situacija dugo traje i sada je Incko uradio ono što je verovatno još ranije trebalo", smatra Pak.

"Mislim da je najveći problem sam genocid u Srebrenici, a ne to što je Incko, makar na kraju svog mandata, doneo odluku na koju su mnogi ljudi dugo čekali", ocenila je Pak, koja smatra da je povukao ispravan potez.

Ona pretpostavlja da će mnogi sada reagovati na Dodikove postupke, jer "ne možemo da prihvatimo da neko, kao što je on, dovodi u pitanje šta se desilo u Srebrenici, iako zna činjenice".

"Inckova odluka je u skladu sa Dejtonskim ustavom i Dodik mora to da poštuje, kao i svi ostali", poručila je Pak i naglasila da ne misli da treba posvećivati previše pažnje njegovim pretnjama.

Skupština RS donosi zakone o zabrani vređanja Republike Srpske

Dva zakona o kojima će Narodna skupština Republike Srpske raspravljati na posebnoj sednici 30. jula predviđaju da se ne dozvoli provođenje nametnute odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj, a svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen, javlja RTRS, pozivajući se na Srnu.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković objasnio je da je reč o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i o donošenju posebnog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Petković je precizirao da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda. Za to delo biće predviđene kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu - ponizi ili pokuša da naruši.

Takođe, biće posebno kvalifikovano delo ko Republiku Srpsku označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.

"Ovde se željelo uvesti jedno posebno krivično delo gdje su predviđene kazne zatvora do tri godine za osnovno delo, a kvalifikovano delo od šest mjeseci do pet godina", rekao je Petković za ATV, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG