Linkovi

Bramerc: Crnogorska Rezolucija o Srebrenici odličan dokument, države regiona da budu "jednako hrabre"


ARHIVA - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc
ARHIVA - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Serž Bramerc, ocijenio je u petak da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je usvojila crnogorska Skupština “odličan dokument” i da čin njenog usvajanja “nije neprijateljski korak prema bilo kojoj državi ili narodu”.

Govoreći na konferenciji „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu” u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u Podgorici, Bramerc je crnogorskom parlamentu čestitao na usvajanju Rezolucije i poručio da bi želio da i druge države budu jednako hrabre kao Crna Gora i usvoje slične rezolucije.

Bramerc je rekao da je Rezolucija o Srebrenici adresirala glavna pitanja - prepoznavanja žrtava i genocida, ocjenjujući da se u njoj jasno ističe da se radi o individualnoj odgovornosti.

„Ovo nije osuda bilo koje zemlje ili naroda ovo je pitanje lične odgovornosti. Želio bih da vidim i druge države da budu jednako hrabre i da donesu Rezoluciju kao Crna Gora. Znam da se to dešava u jednom teškom i složenom političkom kontekstu, ali želim da čestitam Skupštini na tom koraku i taj korak nije neprijateljski prema bilo kome, prema bilo kojoj državi ili vladi, to je ono što žrtve zaslužuju, da se genocid nazove genocidom“, istakao je Bramerc, prenosi RTCG.

On je poručio da su u regionu Zapadnog Balkana su neophodne “snažnije akcije” i da je odgovornost preduslov za davanje šanse pomirenju.

“Ako oni koji su počinili zločine ne budu procesuirani, mislim da za pomirenje nema šansi", rekao je.

Bramerc je podsjetio i da je Crna Gora otvorila samo nekoliko slučajeva i ponudio crnogorskom tužilaštvu pomoć za rješavanje slučajeva ratnih zločina.

"Ne možemo reći da je ostvaren veliki uspjeh u rješavanju ratnih zločina počinjenih od strane crnogorskih državljana i to je razlog zašto ćemo se intenzivnije uključiti sa kolegama tužocima u Crnoj Gori”, poručio je Bramerc, prenose Vijesti.

Glavni tužilac Haškog tribunala je rekao i da je presuda Ratku Mladiću pokazala važnost rješavanja ovih pitanja “iako je to ponovo podiglo tenzije jer je bilo nezadovoljnih”, i dodao da je “ostalo još dosta slučajeva ratnih zločina da se riješi na teritoriiji bivše Jugoslavije”.

XS
SM
MD
LG