Linkovi

Otvorena izložba "Duša Srebrenice" posvećena žrtvama genocida, uz protest pristalica Ratka Mladića


Plakat izložbe "Duša Srebrenice" (Foto: Fejsbuk profil Inicijative mladih za ljudska prava)
Plakat izložbe "Duša Srebrenice" (Foto: Fejsbuk profil Inicijative mladih za ljudska prava)

Policija je sprečila grupu demonstranata koji su, kličući haškom osuđeniku Ratku Mladiću, pokušali da prekinu otvaranje izložbe fotografija "Duša Srebrenice" autora Midhata Poturovića u galeriji Endžio hab u centru prestonice Srbije.

Organizator izložbe je Inicijativa mladih za ljudska prava, a programski direktor te organizacije Ivan Đurić izjavio je na njenom otvaranju da je odnos srpskog društva prema Srebrenici "duboko pogrešan" i "jedna od najvećih omči koje srpsko društvo ima oko vrata, koja se sve više steže nacionalističkom propagandom, slavljenjem zločinaca, negiranjem genocida i ljudskih tragedija", javila je agencija Fonet.

Đurić je rekao da je ta izložba "simbol onoga što je najviše važno, a to su ljudski životi, njihove sudbine i te tragedije koje su oslikane na fotografijama".

Demonstrante, koji su protestovali protiv održavanja izložbe, Đurić je nazvao "jurišnicima srpskog sveta" i istakao kako oni "ne bi trebalo da budu u fokusu", pozivajući okupljene da "svakog dana nastave da se bore protiv ideologije zločina", izvestio je Fonet.

Urednik digitalnog magazina za dokumentarnu i uličnu fotografiju "Rain" Ivan Čoko rekao je da se Poturović "srebreničkom tragedijom bavi na jedan vrlo direktan, neposredan, ali izuzetno emotivan način".

On je ocenio da je Poturović "vešto zaobišao klišee kojima s emediji hrane samo tog 11. jula praveći stvari paradoksalnim".

Čoko je Poturoviću dodelio fotografsko priznanje "Hrvoje Polan".

Poturović je izjavio da je za njega velika čast što je dobio to priznanje "jer je to nagrada koju je dobio od ljudi iz Srbije" i zahvalio se organizatorima i posetiocima izložbe.

Dobračina ulica, u kojoj se nalazi Endžio hab, bila je pre i tokom ceremonije otvaranja izložbe blokirana policijskim automobilima i kordonom policije, a grupa demonstranata uzvikivala je "Ratko Mladić", "Srebrenica nije genocid" i "Ne volim te Alija, zato što si balija".

XS
SM
MD
LG