Linkovi

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Srebrenici


ARHIVA - Skupština Kosova (Foto: Reuters/Laura Hasani)
ARHIVA - Skupština Kosova (Foto: Reuters/Laura Hasani)

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, za koju je glasalo 89 poslanika, a nije bilo uzdržanih i glasova protiv. Poslanici Srpske liste su tokom rasprave napustili skupštinsku salu.

Usvojenom rezolucijom osuđuje se genocid Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda i sva kršenja ljudskih prava. Takođe, između ostalog, osuđuje se i svaka tendencija namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici”.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je tokom zasedanja rekao da na Srbiju treba vršiti kontinuirani pritisak da prizna zločine počinjene na Kosovu u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

"Podržavamo Rezoluciju povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u Bosni. Ovo je plemenita i primerena akcija ne samo u ime Kosova, već pre svega u ime našeg univerzalnog čoveka, naše želje za mirom i pravdom. Srebrenica je najveći masakr, koji se dogodio na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata", rekao je Kurti.

Duda Balje, poslanica u Skupštini Kosova iz bošnjačke zajednice, izjavila je za Glas Amerike da je za istinu značajno što je kosovski parlament usvojio Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Mislim da smo pokazali jednu spremnost, jedan pravi gest kako treba da se jedna država ponaša sa istinom. Uradila je Crna Gora, uradili smo mi, koliko čujem verovatno će se to linearno prebaciti i na druge države u regionu. Očekujemo da se to desi i očekujemo da kada se to više ne bude nekako stavljalo pod tepih i kada se ne bude negirala istina, da ćemo stvarno biti spremni da krenemo napred u neke nove dogovore i u neki normalan i stabilan život”, kazala je Balje.

Istoričar Aleksandar Gudžić za Glas Amerike kaže da je posle Crne Gore, bilo očekivano, da ovakva Rezolucija bude usvojena i na Kosovu.

Ovu odluku treba posmatrati pre svega kroz jednu činjenicu da je ovo najradikalnija Vlada na Kosovu od 1999. godine. Ovom odlukom Vlada Aljbina Kurtija želi da skrene pažnju sa nekih gorućih problema. Ova odluka o rezoluciji i donošenju ove rezolucije zapravo je još čudnija budući da se sama Vlada nije suočila niti rešila pitanje brojnih zločina počinjenih na teritoriji Kosova i Metohije. Tako da zaista deluje čudno, jer bave se problemima koji se ne tiču Kosova i Metohije, a ne bave se problemima u svojoj kući”, kazao je Gudžić.

Poslanici Srpske liste napustili su sednicu parlamenta u momentu kad je na dnevni red došla tačka o Rezoluciji o Srebrenici.

Svoje mišljenje Srpska lista objavila je kroz saopštenje za javnost, gde je navela da su “poslanici ove partije javno i jasno demonstrativno odbili da prisustvom daju legitimitet nameri kosovskih institucija da srpskom narodu zalepe etiketu genocidnog”.

Rezolucijom koju su predložili poslanici iz redova bošnjačkog naroda, a podržali svi albanski poslanici, jednostrano se, bez ikakvog osnova, napada srpski narod, srpska država, i ugrožavaju međunacionalni odnosi, a ni jednom rečju ne govori o zločinačkom stradanju Srba, bilo u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili na Kosovu i Metohiji“, poručila je Srpska lista.

Poslanica Duda Balje smatra da je to neodgovoran čin.

Njihovo napuštanje nama ništa nije značilo, jer mi smo imali veći broj glasova nego onaj koji je bio potreban za usvajanje te rezolucije, ali ostalo je kao znak pitanja i nama Bošnjacima i svima unutar parlamenta, šta u stvari Srpska lista misli o ovome”, rekla je Balje za Glas Amerike.

Pre kosovskih parlamentaraca Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici usvojila je Skupština Crne Gore. Taj čin, uprkos tome što je iskazao jasan stav crnogorskih poslanika prema ratnoj prošlosti Balkana izazvao je značajne trzavice između dve susedne zemlje, Crne Gore i Srbije, kao i oštrih kritika srpskih zvaničnika na račun crnogorskih parlamentaraca.

Vučić: Poplava rezolucija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Skupštine Kosova da donese rezoluciju o Srebrenici, rekao da je on već najavio da će posle takvog dokumenta u Crnoj Gori krenuti "poplava rezolucija" u regionu, prenosi Fonet.

Crnogorski parlament usvojio je rezoluciju o Srebrenici 17. juna.

Vučić tvrdi da će većina zemalja u regionu "morati da se izjasni da su Srbi počinili genocid" i da se "tobože zalažu za dobrosusedske odnose".

"Iznenađujuće je bilo da je Podgorica bila revnosnija od Prištine", istakao je Vučić i dodao da će se "nastaviti te rezolucije i da će Srbija moći da ih izbegne u nekim parlamentima prijateljskih zemalja".

XS
SM
MD
LG