Linkovi

Predsednik Srbije uručio orden Handkeu, nobelovcu koji negira genocid u Srebrenici


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje orden austrijskom književniku Peteru Handkeu (Foto: RSE/Vesna Anđić)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje orden austrijskom književniku Peteru Handkeu (Foto: RSE/Vesna Anđić)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je jedno od najviših državnih odlikovanja Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, koji negira genocid u Srebrenici, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Vučić je Handkeu uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, a ukaz o njegovoj dodeli književniku donet je još u februaru 2020. godine.

"Kada pomislim na Srbiju setim se ikone 'Beli anđeo' i imam jednu kopiju kod kuće i kad god se setim Srbije pogledam tu kopiju i drago mi je na srcu", rekao je Handke nakon uručenja.

On je dodao i da ta ikona, koja spada u najpoznatije freske Srbije, pokazuje prazan grob što, kako je dodao, znači da je Isus vasrksao. "I to me navodi na razmišljanja i uvek se u lepom sećanju sećam Srbije", poručio je on.

Predsednik Srbije pročitao je tokom zajedničke konferencije za novinare biografiju književnika i rekao da, prihvatajući orden, Handke čini veliku čast Srbiji.

"Izvinite što i deo nas, Srba, nije uvek umeo da pokaže zahvalnost za sve što jeste uradili za nas", rekao je Vučić Handkeu tokom ceremonije dodele ordena.

"Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju, za našu Srbiju. Izvinite što i deo nas, Srba, nije uvek umeo da pokaže zahvalnost za sve što jeste uradili za nas", rekao je Vučić.

Peter Handke je u Beograd doputovao iz Bosne i Hercegovine, gde su mu najviša priznanja dva dana ranije dodelili predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i reditelj Emir Kusturica.

Iako ga kritika često označava kao jednog od najboljih savremenih pisaca u Evropi, književni opus Petera Handkea pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej "Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju", a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

Dve Nobelove nagrade za književnost zbog prošlogodišnjeg skandala
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, kasnije posete predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, te odlaska na njegovu sahranu – Handke je uglavnom bio kritikovan, pa čak i ozloglašen u međunarodnoj javnosti, kao skoro nijedan pisac do tada.

Handke je rekao pre nekoliko godina za dnevni list "Politika" da se odlučio da dođe u Srbiju 1996. jer je ona za zapadne medije bila "crna rupa".

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 10. decembra 2019. godine, a dodelu su bojkotovali BiH, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija i Turska.

Na sam dan dodele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a brojni ratni reporteri koji su izveštavali iz ratova u BiH i na Kosovu su se oglasili na društvenim mrežama, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.

Vučić je ukaz o odlikovanjima zaslužnim pojedincima i institucijama doneo u februaru 2020. godine, a među njima su bili i češki predsednik Miloš Zeman i austrijski pisac Peter Handke.

Ni Handke ni Zeman nisu prisustvovali ceremoniji dodele priznanja, pa je tada rečeno da će im ona biti dodeljena naknadno.

Orden koji je predsednik Srbije uručio Handkeu - Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena - dodeljuje se za, kako se navodi na sajtu Vojske Srbije, "naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države (Srbije) i njenih građana". U obrazloženju koje je pročitano prilikom uručivanja, rečeno je da se orden dodeljuje književniku zbog "beskompromisne borbe za istinu".

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena ranijih godina su dobili i teniser Novak Đoković, atletičarka Ivana Španović, kao i nacionalna avio kompanija Er Srbija (Air Serbia).

Vlasti u Srbiji ne priznaju genocid u Srebrenici

Najviši državni funkcioneri u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, a u svojim izjavama najčešće taj događaj opisuju kao "strašan zločin".

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

U delu BiH i na Kosovu persona non grata

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH, dan nakon što mu je uručena Nobelova nagrada, proglasili su Handkea nepoželjnom osobom na području ovog kantona. To je uradio i grad Tuzla.

Handke je proglašen nepoželjnom osobom i na Kosovu.

Nagrađivan u Srbiji

U Srbiji austrijski pisac je 2015. godine, odlukom gradske Skupštine u Beogradu, proglašen za počasnog građanina Beograda.

Nagrađen je, kako je tada rekao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević "za promovisanje Beograda i podršku u teškim vremenima".

Sastao se i sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem 2015. godine, koji mu je zahvaljivao na zalaganju "da se Srbi na što verodostojniji način prikažu publici u svetu". Handke je 2012. godine postao i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

XS
SM
MD
LG