Linkovi

Srbi i Albanci na Kosovu ujedinjeni u osudi takse na uvoz


Srbi i Albanci na Kosovu ujedinjeni u osudi takse na uvoz
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je na sednici Skupštine Kosova da Priština neće ukinuti taksu na srpske prozvode, dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Vlada Kosova povećala je u sredu taksu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto.

Privrednik Miroslav Stolić, vlasnik desetak trgovinskih radnji na centralnom Kosovu, kaže da već došlo do povećanja cena prehrambenih proizvoda. Prema njegovim rečima, odluka Vlade Kosova o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na sto odsto najviše pogađa same građane.

„To ne verujem da ikome ide u prilog, prvo što će narod da ispašta, drugo ne verujem da će to da ima duge perspektive, da će to da stupi na snagu i da može da se to ispoštuje. Ja ne znam šta će da bude, ali to nikom ne ide u prilog, pogotovo ne narodu, narod ispašta“, kaže Stolić za Glas Amerike.

Predsednik organizacije za zaštitu potrošača „Potrošač“ Seljatin Kačaniku kaže da nije dobro da se pitanje trgovine i - kako ističe - potrošačka stvar, koriste u političke svrhe.

On je za Glas Amerike kazao da se odluka Vlade Kosova mogla očekivati, jer problemi u vezi sa uvozom i izvozom robe postoje već 19 godina i za to odgovornost snose i Beograd i Priština, ali i međunarodna zajednica.

Ispaštaju potrošači

Međutim prema njegovim rečima, politika srpske i kosovske vlade treba da bude ozbiljnija i da nikako ne sme da dolazi do ovakvih situacija, u kojima - kako kaže - najviše ispaštaju potrošači.

„Znači, svi oni, i u Beogradu i u Prištini koji misle da su patriote, u pravom smislu reči treba da znaju da oni nemaju prava da nam državama nanose nove neprijatelje nego i postojeće neprijatelje da pretvore u prijatelje, ako su pravi političari, ako nisu šta da kažem“, smatra Kačaniku.

Zbog povećanja takse na uvoz robe danas na Kosovo nije stigla ni štampa iz Srbije. Dvanaest srpskih NVO sa Kosova osudilo je potez Prištine o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer se time - kako navode u saopštenju - direktno ugrožavaju životi građana.

Građani Prištine i Gračanice koji su govorili za Glas Amerike takođe smatraju da niko nema korist od toga što je Vlada Kosova donela odluku o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Građani Gračanice

„Danas je hleb 50 centi, a bio je od 25 do 30 centi. Tu se vidi da Albanci sami svoj narod ugrožavaju. Nisu oni ugrozili Srbe, mi Srbi smo navikli na selu da živimo od svog rada, znači mi koji radimo poljoprivredu imamo brašno hvala bogu, pšenicu ćemo da posejemo i živećemo kao što smo živeli i ranije, a ovi što žive u gradovima nek razmišljaju o tome“.

„To nikome ne ide u prilog. To su igre velikih političara, u kojima jedino narod ispašta. To što se radi je i žalosno i jadno, a pomalo i smešno, jer se sve vrti u krug i opet će doći na svoje. Neki komentar mislim da nije potreban, sve je jasno, sve se vidi, jedino što je žalosno jeste da je narod taj koji ispašta“.

Građani Prištine

„To baš nikome ne ide u prilog, ni Srbima koji su ranije pre nas zaustavili našu robu da ne ide u Srbiju, sada, naši kosovari žele da mu vrate milo za drago, ali milo za drago u ovim odnosima između Srbije i Kosova mislim da je neproračunato“.

„Ja bih glasao da imamo otvorenu granicu za slobodan protok i roba i ljudi i ideja i tako dalje i da se ne oseća da postoji ta granica“.

XS
SM
MD
LG