Linkovi

Pripadnici kosovske policije na severu Kosova, uhapšene četiri osobe


Arhiva - Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije u akciji, 29. juna 2018.
Arhiva - Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije u akciji, 29. juna 2018.

Pripadnici specijalne kosovske policije ušli su u petak rano ujutro na sever Kosova i uhapsili četiri osobe - tri zbog navodne povezanosti sa ubistvom Olivera Ivanovića, a jednu zbog ometanja akcije.

Direktor Odeljenja za istragu Policije Kosova Riza Šilova potvrdio je na vanrednoj konferenciji za novinare da su rano jutros u Severnoj Mitrovici privedene tri osobe zbog povezanosti u slučaju sa ubistvom Olivera Ivanovića, jedna osoba zbog ometanja službenih lica u obavljanju dužnosti i da je potraga za još jednom osumnjičenom osobom u toku.

Specijalni tužilac Sulj Hodža rekao je na istoj konferenciji da postoje osnovane sumnje i dokazi da su neki od uhapšenih pomagali u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Ova operacija je, u skladu sa zakonom, uspešno završena. Tokom operacije nije bilo povređenih. Osumnjičeni se sada privremeno nalaze u policijskim stanicama. Specijalno Tužilaštvo je došlo do zaključka da se sa nalogom za pretres može doći do novih dokaza u vezi ovog slučaja“, kazao je Hodža.

Kosovska policija potvrdila je da je zamenik gradonačelnika Kosovske Mitrovice Milan Radojčić peta osoba za kojom se traga u okviru akcije nastavka istrage o ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića, u januaru ove godine, objavila je prištinska Gazeta expres.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je da je hapšenje usmereno protiv srpskog naroda na Kosovu.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu, državu Srbiju, predsednika Vučića… da reaguje i da nas spasi od ove brutalne akcije specijalne jedinice policije i brutalne akcije koja je direktno uperena protiv srpskog naroda, jer žele da nas oteraju sa ovih prostora”, rekao je Rakić novinarima u Severnoj Mitrovici.

Za razliku od Rakića, Partija Kosovskih Srba čiji je lider bivši predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović pozdravlja akcije policije koje za cilj imaju hapšenje potencijalnih izvršilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića. Ova partija pozvala je Srbe da vesti koje dolaze do njih primaju sa velikom dozom rezerve bez obzira ko ih plasira, a Prištinu i Srpsku Listu poziva da ne povlače poteze koji kako se navodi u saopštenju mogu da dovedu do izolacije i egzodusa Srba.

Povodom jutrošnje akcije Policije Kosova oglasio se i KFOR koji je naveo da nije bilo nije bilo nikakvog nezakonitog dejstva, niti pretnji po sigurnosti građana. Portparol komandanta KFOR-a Vićenco Graso izjavio je za Tanjug da KFOR ne namerava da interveniše "jer je to bila policijska operacija povezana sa ubistvom Olivera Ivanovića."

Protesti zbog takse na srpske proizvode

U nekoliko srpskih mesta - Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Zvečanu Zbinom Potoku, Štrpcu i Gračanici održani su i protesti zbog odluke Vlade Kosova o povećanju takse na 100 odsto za uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Ako prosečna albanska porodica ni u najgorim vremenima sukoba nije izgubila poverenje u ove proizvode, i ako je to poverenje sačuvano do danas, zašto ga urušavate? Odgovorno tvrdim, i neka to bude zaključak ovog skupa, ukidanjem tog poverenja, iskopali ste još jedan duboki jaz između Srba i Albanaca", rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović na protesnom skupu u Gračanici.

Tanja Lazarević iz redakcije Kossev iz Kosovske Mitrovice izjavila je da je situacija na terenu ide ka više pomirljivom tonu i sa eksplozivne priče o hapšenjima, sada se ponovo vraća na podizanje taksi i eventualnu nestašicu hrane. Ona dodaje i da su protesti bili najavljeni prethodnog dana.

„Naša ekipa je pratila protest u selu Rudare i ono što je vidljivo jeste da u odnosu na jutrošnje poruke čelnika Srpske liste sa samog terena, neposredno posle same akcije hapšenja koje su davali medijima u Beogradu i poruke koje sada dolaze nakon protesta i formiranja kriznog štaba, primetno je vidljivo pomirljiviji ton. Jutros smo imali potpredsednika Srpske liste koji je u izjavama medijima u Srbiji akcenat stavio na brutalnu upotrebu sile, goloruk narod, prilično potresne poruke, a u međuvremenu posle sastanka kriznog štaba pozive se narod na uzdržanost i da se poziva na mirni protest i akcenat se stavlja na humanitarnu krizu ukoliko dođe do nestašice hrane", kaže Lazarević.

Ona prenosi i poruke koje su se čule na današnjem protestu „šta će biti ukoliko ostanemo bez hleba“ i “imamo pravo na hleb“ i kaže da ona lično vidi da prevladava pomirljiviji ton u govoru, ali da ne može da kaže baš da tenzija opada.

Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma
Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma

Trajković: Zajednički scenario Beograda i Prištine

Momčilo Trajković član Srpskog nacionalnog foruma smatra da nema mesta panici, jer su kako kaže poslednji događaji koji se odnose na povećanje takse na uvoz robe iz Srbije, kao i jutrošnja akcija Policije u Severnoj Mitrovici deo zajedničkog scenarija Beograda i Prištine.

“Očigledno je da se radi o zajedničkom scenariju, jer su briselski pregovori u krizi, unutrašnje prilike u Srbiji i na Kosovu su takođe u krizi, a glavni akteri moraju da nađu novu zabavu za građanstvo i u Srbiji I na Kosovu I taj scenario ima zadatak da smiri nezadovoljstvo koje je očigledno I da kupi vreme za nove političke igre koje treba da budu tek otvorene”.

Iguman Manstira Visoki Dečani Sava Janjić smatra da današnje hapšenje u severnom delu Mitrovice po svemu sudeći nema nikakve veze sa istragom slučaja Olivera Ivanovića, ali je kako je naveo na svom tviter nalogu u službi pokazivanja sile, provokacije i vrlo mogućeg stvaranja uslova za predstojeći scenario podele Kosova.

Hitan sastanak državnog vrha Srbije

Nakon akcije Specijalne jedinice kosovske policije u Severnoj Mitrovici, u Beogradu su od jutra trajali sastanci na najvišem vrhu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić su ocenili da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji. Tokom dana oni su se sastali i sa ambasadorima Rusije i Kine, a večeras je održana sednica predsednika Srbije sa Vladom Srbije i svim ministrima.

Posle tog sastanka Vučić je na konferenciji za medije izjavio da Beograd želi da se reši ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, ali da je današnja akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici služila Prištini da zamaskira "spaljivanje robe iz Srbije", da bi se uterao strah u kosti Srbima na Kosovu i da oni napuste Kosovo.

Vučić je rekao i da je juče bio u pravu kad je govorio da postoje pokreti jedinica na severu Kosova, dok je Kfor odgovorao da nema nikakvih pokreta.

Govorio je potrebi da se očuva mir, ponovio da Srbija neće dozvoliti napade na Srbe, nije imao lepih reči prema zapadnim državama.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da će Srbija po svaku cenu čuvati stabilnost, osim po cenu života i slobode Srba na Kosovu i dodala da će tražiti da Evropska unija reaguje na kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je rekla da će Srbija u ponedeljak podneti prijavu za postojanje povrede CEFTA sporazuma (nametanjem tarifa Prištine) i od UNMIK-a, koji zastupa Prištinu u CEFTA, tražiti početak formalnih konsultacija, što je obavezni postupak pre arbitraže.

Pozivi za očuvanje mira, budućnost neizvesna

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da je jutrošnja akcija specijalnih jedinica kosovske policije na severu "u skladu sa zakonom" i da nije povezana, kako je rekao, sa bilo kakvom politikom.

"Danas po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova sprovedena je policijska operacija na severu Kosova povezana sa hapšenjem nekoliko osumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanovića”, napisao je Haradinaj.

Pozvao je građane, političke stranke, gradonačelnike, posebno one na severu, da doprinesu očuvanju mira i stabilnosti.

Lazarević kaže da je jako teško prognozirati kako će se razvijati situacija u narednim danima na terenu.

"Situacija u kojoj žive kosovski Srbi poslednjih nekoliko godina dovela nas je u jednu novu situaciju sa dva lica – na prvi pogled deluje sve normalno, ljudi se bave svojim poslovima, ali situacija može da se promeni u roku od nekoliko sekudi, što je bio slučaj i ranijih godina. Novina u svemu tome je što se daljinski upravljač tih kriza ne nalazi na terenu među samim kosovskim Srbima. Ne vidite prirodni potencijal neke situacije ili krize, već tenzije naglo skoče, isto tako mogu naglo da splasnu. To je jako opasna situacija kada građani nisu vlasnici kontrole nekog procesa", kaže Lazarević

Ovaj opis života i situacije na terenu kada su u pitanju kosovski Srbi prema mišljenju novinarke iz Kosovske Mitrovice govori i da je sada sa ovim navođenim realnostima vrlo teško za same Srbe da se snalaze jer oni nisu akteri tog procesa.

"Dakle, šta će se dešavati narednog dana to se ne usuđujem da prognoziram, moje čvrsto uverenje je da to zavisi od najviših političkih aktera, a to su Beograd, Brisel, Priština i centri velikih sila", poručila je ona.

XS
SM
MD
LG