Linkovi

Vučić ocenjuje da su pregovori "ad akta"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja posreduje u dijalogu, Foto: Glas Amerike
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja posreduje u dijalogu, Foto: Glas Amerike

Povodom autorskog teksta Ramuša Haradinaja u „Vašington postu“, u kome kosovski premijer tvrdi da predsednik Srbije, uz podršku Rusije, nudi priznavanje u zamenu za deo teritorije Kosova, Aleksandar Vučić rekao je da posle takvih napisa znači da su pregovori "ad akta".

„Oni nisu spremni ni taksu da povuku, kažu da državnost i suverneitet ne daju po svaku cenu, što znači da su pregovori ad akta. Oni će da govore o svom suverenitetu, mi o našem pravu. Nastavićemo tako nekoliko godina umesto da gledamo u budućnost,” kaže Vučić na temu pregovora između Beograda i Prištine.

Na pitanje novinara za Haradinajevu tvrdnju da je Vučić spreman da prizna nezavisnost u zamenu za deo teritorije Kosova, on je zapitao šta uopšte treba da kaže, i da li uopšte ima potrebe da demantuje te navode u tekstu, koji nema nikakvu naročitu težinu, osim da insisnuira nešto na temu odnosa Srbije i Rusije.

Ocenio je da je taj članak poslužio da se prikaže povezanost Srba i Rusa američkoj javnosti, ništa naročito više.

„Oni pominju Ruse svaku put kada napadnu Srbiju. Mi smo ponosni na naše prijateljstvo sa Rusijom. Samo ne znam zašto je toliko Hašim Tači jurio Vladimira Putina po Parizu, i po drugim mestima,” rekao je Vučić.

Takođe je kazao da je naš odnose prema SAD kristalno jasan i podvukao da je uveren da bi svaki kompromis bio najbolje rešenje.

XS
SM
MD
LG