Linkovi

Tači za VOA: Bez definisanja granice Srbije i Kosova nema sporazuma


Predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru sa šefom albanskog servisa Glasa Amerike Arbenom Džidžom
Predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru sa šefom albanskog servisa Glasa Amerike Arbenom Džidžom

Konačni sporazum Srbije i Kosova se ne može postići bez definisanja granica, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači koji se u Vašingtonu sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom. Tači je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekao da je „trenutak da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum“ i da je američka podrška u tom smislu konkretnija nego ranije. Predsednik Kosova ipak nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je rekao da se kroz „unutrašnji dijalog i saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići“.

Glas Amerike: Gospodine predsedniče, tokom sastanaka u Vašingtonu, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i državni sekretar Pompeo, istakli su da je vreme za sporazum između Kosova i Srbije i da ovaj trenutak treba iskoristiti za sveobuhvatni sporazum. Šta se promenilo, zašto je sada trenutak za Kosovo u odnosu na pre deset godina? S druge strane, koji trenutak treba iskoristiti kada su odnosi između dve zemlje tako napeti danas kao i prethodnih godina. Dakle šta se promenilo?

Hašim Tači: "Impresioniran sam sa stancima koje sam imao sa najvišim zvaničnicima. Obojica su vrlo jasno ukazali da je sada trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije i da ovaj trenutak treba maksimalno da iskoriste svi akteri na Kosovu i Srbiji pod okriljem EU i uz snažnu podršku SAD, da postignu mirni sporazum između dve nezavisne i suverene države. Dakle, ono što mogu reći jeste da SAD, predsednik Tramp, snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma..."

Glas Amerike: Ova podrška je ranije data, šta se sada promenilo?

"Sada je konkretnija podrška, jer su stvari napredovale, mi smo u poslednjim koracima, konačnoj fazi postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije. Ono što želim da postignem kroz ovaj sporazum kao i kosovske institucije, ali i narod Kosova sa našim međunarodnim partnerima, pre svega sa Sjedinjenim Američkim Državama, u bliskoj koordinaciji sa Vašingtonom, jeste međusobno priznavanje Kosova i Srbije, što će otvoriti priliku za izmenu Rezolucije 1244 UN i voditi ka članstvu Kosova u UN. Ova prilika je realna".

"Definisanje" umesto "korekcije" granica

Glas Amerike: Jedina promena koja se dogodila tokom poslednjih meseci u pregovorima Kosova i Srbije je nova ideja na kojoj ste insistirali - korekcija granice. Ali s druge strane, ovih dana u Vašingtonu niste spomenuli tu korekciju. Takođe, srpski predsednik je rekao da njegov predlog za ragraničenje između Albanaca i Srba nije prihvaćen. Da li je ideja korekcije granica deo pregovora o sveobuhvatnom rešenju?

"Nadam se da ćemo u narednim danima formirati pregovarački tim institucija koje izlaze iz kosovskog parlamenta. Postoje stvari o kojima se raspravlja: nestala lica, raseljeni, imovina, SPC, infrastruktura… Ali jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje. Dakle, profesionalni timovi naše dve zemlje, uključujući i međunarodne predstavnike, predstavnike SAD, NATO-a, EU, će raditi, na tome da se definiše granična linija između država Kosova i Srbije. Ali, uveravam vas da neće biti etničkih granica, karakter i realnost multietničkog Kosova će biti očuvani i imaccemo evroatlantski sporazum. To je momentum koji ne treba da propustimo, inače postoji opasnost da gubimo decenije a cenu će morati da plate buduće generacije".

Glas Amerike: Ako sveobuhvatnim sporazumom podrazumevate priznavanje Kosova od strane Srbije, što je maksimum koji Kosovo traži, zbog čega mislite da će Srbija priznati Kosovo i u zamenu za šta? Šta Kosovo treba da uradi? Predsednik Srbije je rekao da ne možemo sve da damo a da ništa ne dobijemo. Dakle, da li je Kosovo spremno da popusti?

"Naši pregovarački timovi će održati zajedničke sastanke sa delegacijom Srbije u Briselu. Postoje otvorena pitanja između naše dve države. Ali ne da je samo zahtev, već je i realno rešenje - nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije. I ponavljam još jednom, članstva Kosova u UN. Svaki drugi ili privremeni sporazum neće imati efekta. Takođe, smatram i posle sastanka sa Pompeom i Boltonom, da postoji raspoloženje i globalni proces koordinacije, da se radi na postizanju mira između Kosova i Srbije".

Novi pregovarački tim Prištine, van kosovskog parlamenta

Glas Amerike: Mnogi su vas kritikovali zbog nedostatka transparentnosti. Obaveštenje o korekciji granica ste objavljivalia na Fejsbuku bez prethodnog konsultovanja sa političkim faktorima na Kosovu, dakle sa onima kojima ćete sutra prekosutra ‘prodati' ideju i zbog toga mnogi su rekli da ste na neki način momopolizovali ovo pitanje od vitalnog značaja za Kosovo. Kako reagujete na ove kritike?

"Ceo proces je bio i ostaće transparentan. Sada će pregovarački tim Kosova biti uključen u razgovore o svim pitanjima sa Srbijom, proces koji će biti potpuno transparentan i svi ljudi na političkoj sceni Kosova mogu da se angažuju i pozivam ih da se angažuju, jer samo ujedinjeni možemo da se suočimo sa državnim aparatom Srbije u Briselu. Verujem da će kosovski parlament brzo doneti rezoluciju i glasati za pregovarački tim, tim koji će biti funkcionalan, a predsednik će igrati samo svoju ustavnu ulogu. U međuvremenu, pregovarački tim preuzima odgovornost, ali i zasluge za postizanje ili nepostizanje sporazuma. Nadam se da će ovaj sporazum biti postignut. Na kraju krajeva, naglašavam da ovaj sporazum ne može postići jedna osoba, ko god da je, bez obzira na odgovornost koju ima. Opet, sve će proći kroz kosovski parlament, koji to može da odobri ili da ne odobri. Druga mogućnost je referendum. Ali vrlo je lako kritikovati ili biti skeptičan. Najteža stvar je preuzeti odgovornost i završiti posao. Stoga, pozivam sve da budu ujedinjeni, da preuzmu odgovornost, da razgovaraju. Ako prihvatimo? Prihvatimo svi zajedno. Ako ne - svi se vraćamo u Prištinu i ništa. Ali cenu ćemo platiti zajedno.”

"Rešenje za problem sa carinama tražiti sa međunarodnom zajednicom"

Glas Amerike: Pitanje o tekućoj krizi između Kosova i Srbije vezano za nove tarife. Prvi je Brisel tražio ukidanje tarifa, Vašington je zahtevao njihovo ukidanje preko državnog sekretara i NATO je takođe pozvao na ukidanje tarifa. Kakvo je vaše mišljenje o tarifama? Da li ih treba ukinuti?

"Odnosi između Kosova i Srbije su stalno komplikovani. Ponekad i napeti. Imamo poslednju situaciju koja se dogodila. Smatram da ćemo u unutrašnjem dijalogu, ali i na međunarodnom nivou, naći mogućnost da prevaziđemo ovu situaciju, uz saradnju sa SAD i EU".

XS
SM
MD
LG