Linkovi

EP i Nemačka traže od Prištine da povuče odluku o taksama


Evropski parlament
Evropski parlament

Evropski parlament izrazio je zabrinutost zbog uvodjenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH od strane zvanične Prištine i traže hitno ukidanje te mjere. Sličnog stava je i njemačka vlada, dok su još ranije iz Evropske komisije ukazali da takvim mjerama kosovske vlasti krše srednjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini CEFTA.

Poruka o dobrosusjedskim odnosima upućena regionu nije nova, ali su novonastale okolnosti te koje joj danas daju dodatnu važnost - 100 odsto carine na robu iz Srbije i BiH je potez Prištine koji nije naišao na razumjevanje Evropskog parlamenta. Zato izvjestilac za Srbiju i predsjedavajući Spoljopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister poručuje:

"Priština i Beograd ponovo prolaze kroz tešku fazu medjusobnih odnosa. Vjerujemo da je pravo mjesto gdje bi se ti problemi trebali rješavati dijalog u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini. Ali jedno je veoma jasno - to što su Kosovari odlučili da uvedu 100 odsto takse na robu iz Srbije i BiH je jasno kršenje CEFTA sporazuma, jasan signal protiv dobre saradnje Prištine i Beograda i zato pozivam kosovske vlasti da povuku tu odluku".

I njemačka vlada je pozvala Prištinu da okonča, kako kažu, trgovinski rat sa Srbijom: "Nemamo ni malo razumijevanja za odluku kosovskih vlasti", rekao je portparol vlade kancelarke Merkel, uz zabrinutost da bu nove tenzije na Balkanu mogle da budu prijetnja naporima koji su uloženi u pomirenje u regionu.

Ranije su se mjerama kosovskih vlasti usprotivili i u Evropskoj komisiji, naglašavajući da se time krši srednjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini, CEFTA, tražeći od Prištine da povuče odluku o 100-postotnoj taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

XS
SM
MD
LG