Linkovi

Mogerini pozvala Kosovo da povuče takse, zakazala sastanak u Briselu


Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sa predsednikom Srbije i predsednikom Kosova, Foto: Video grab
Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sa predsednikom Srbije i predsednikom Kosova, Foto: Video grab

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, a nezvanično srpski mediji prenose da je planiran i sastanak u decembru u Briselu sa premijerima Zapadnog Balkana.

”Ova mere ne pomaže izgradnju dobrosusedskih odnosa i moraju biti povučene,” rekla je Mogerini Tačiju u telefonskom razgovoru, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Visoka predstavnica je tom prilikom naglasila da odluka kosovskih vlasti da poveća takse na robu iz Srbije i BiH od 100 procenata samo dodatno komplikuje situaciju i ne dovodi do rešenja bilo za probleme ljudi, bilo za nastojanja Kosova u ovom trenutku, ali i za budućnost.

Mogerini planira da, kao i prošle godine, sastanak premijera zapadnobalkanske šestorke organizuje pre praznične pauze u Briselu i da bi u pitanju mogao biti radni ručak 19. decembra.

Očekuje se da bi na tom sastanku mogla biti razmotrena regionalna saradnja, ono što je ostvareno u procesu evrointegracija Zapadnog Balkana tokom 2018. godine, koja je najavljivana kao “prelomna za proces proširenja”, ali i naznačeni sledeći koraci na evropskom putu svih šest partnera iz regiona.

Srbiju bi na tom sastanku, kao i prošle godine, trebalo da predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Poziv kosovskim vlastima da povuku odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH danas je uputio i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister. Sa druge strane, on je Srbiji poručio da uprkos trenutne teške faze u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa.

XS
SM
MD
LG