Linkovi

Gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova podneli ostavke


Protesti u Mitrovici zbog odluke Kosova da poveća takse na uvoz robe iz Srbije, 23. novembar 2018.
Protesti u Mitrovici zbog odluke Kosova da poveća takse na uvoz robe iz Srbije, 23. novembar 2018.

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa Kosova podneli su u utorak ostavke zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba. Time su kako je rekao predsednik Srpske liste, prestale da u kosovskom sistemu postoje opštine Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Leposavić. Istovremeno u severnoj Mitrovici je održan i protest zbog odluke Prištine o povećanju takse na 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Nakon što su gradonačelnici Severne Mitrovice Goran Rakić, Leposavića Zoran Todić, Zubinog Potoka Stevan Vulović i Zvečana Vučina Janković podneli ostavke, odbornici ovih Skupština Opština usvojili su deklaraciju o prekidu komunikacije sa institucijama u Prištini.

U deklaraciji se navodi da to čine zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, “koje ugrožavaju pravo na život, lečenje, javno informisanje, opstanak i ostanak Srba”.

Gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova podneli ostavke
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Zatim zbog kako se navodi “kontinuiranog nasilja kosovskih institucija, prebijanja političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovanih hapšenja građana i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića od strane kosovske policije i kršenja međunarodnih i sopstvenih akata od strane Prištine”.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na protesnom skupu zbog povećanja takse na uvoz robe iz Srbije kazao da od utorka adminsitracija lokalne samouprave u kosovskom sistemu, na severu više ne postoji.

“Ne postoji, ne iz našeg hira, već zbog poteza kojima se onemogućava normalan život srpskom narodu na prostoru Kosova i Metohije. Takse koje je uvela Priština znače da naša deca sutra neće imati osnovne uslove za život ” rekao je Rakić.

Predsednik Partije Kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, čiji odbornici nisu prisustvovali vanrednoj sednici Skupštine Opštine Leposavić, niti su kako kaže konsultovani o toj sednici, smatra da se radi o jednostranom potezu Srpske liste, a ne o jedinstvenoj odluci srpskih predstavnika.

Jablanović je za Glas Amerike rekao da se partija na čijem je čelu protivi povećanju takse na 100 odsto, ali se protivi i potezima Srpske liste koja kako je kazao “po ko zna koji put zloupotrebljava narod zbog svojih ličnih interesa”.

“Odluka kosovske Vlade ( o taksama ) je svakako pogrešna i treba je ispraviti na jedan drugi način, ali nijednog trenutka ne treba da zaboravimo da je Srpska lista do juče pila kafu sa Ramušom Haradinajem, dogovarala sve odluke, dala podršku toj Vladi, a danas žele da srbuju u Kosovskoj Mitrovici preko leđa običnih građana koji na severu Kosova i Metohije vode borbu za opstanak već 18 godina. Umesto da mi naše građane sačuvamo od tog političkog maltretiranja, bilo koje vrste, pa i nasilnog izvođenja na mitinge kako je danas to bio slučaj”, rekao je Jablanović.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji smatra da su odluke četvorice gradonačelnika opština na severu Kosova ishitrene. On je pozvao sve građane severa na uzdržanost i na mirnu i staloženu reakciju na novonastalu situaciju.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa napisao je na svom Fejsbuk profilu da su akcije Srba na severu Kosova, “ostavke gradonačelnika četiri opštine i prekid komunikacije sa Prištinom, jasan signal u kom pravcu ide zemlja. Zvaničnici naše vlade treba da brinu o ustavnom poretku zemlje, dok ne bude prekasno”, naveo je Mustafa.

XS
SM
MD
LG