Linkovi

Broj uhapšenih zbog napada na Kapitol SAD premašio 430


Arhiva - Policija Kapitola SAD pokušava da potisne demonostrante i spreči ih da uđu u sedište Kongresa, u Vašingtonu, 6. januara 2021.
Arhiva - Policija Kapitola SAD pokušava da potisne demonostrante i spreči ih da uđu u sedište Kongresa, u Vašingtonu, 6. januara 2021.

Američki federalni agenti uhapsili su više od 430 ljudi u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara, rekao je u četvrtak zakonodavcima visoki zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe, dodajući da broj hapšenja i dalje raste.

Broj, koji je objavio zamenik pomoćnika državnog tužioca Bred Viegman, predstavlja više od polovine od oko 800 pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa koji su se probili na Kapitol pokušavajući da spreče Kongres da Džoa Bajdena proglasi pobednikom na predsedničkim izborima u novembru.

Napad, u kojem je smrtno stradalo pet osoba, uključujući i policajca Kapitol policije, i više od 100 drugih policajaca, pokrenuo je jednu od najvećih krivičnih istraga u istoriji SAD. Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe rekli su da bi istraga mogla da dovede do optužbi protiv čak 500 ljudi.

"Kako se istraga bude nastavljala i kako se budu prikupljali dovoljni dodatni dokazi i identifikovali drugi počinioci krivičnih dela, nastavićemo da podižemo dodatne optužnice protiv optuženih za krivična dela u vezi sa događajima od 6. januara", svedočio je Viegmen pred Pododborom za trgovinu u pravdu američkog Predstavničkog doma.

Uhapšeni uključuju stotine Trampovih pristalica koje nisu poznate u vezi sa ekstremističkim organizacijama, ali i nekoliko desetina članova krajnje desničarskih grupa, kao i sadašnje i bivše policijsko i vojno osoblje.

Među uhapšenima su i stotine Trapovih pristalica koji nemaju utvrđene veze sa ekstremističkim organizacijama, ali i na desetine pripadnika radikalno desnih grupa, kao i aktivnih i bivših pripadnika snaga reda i vojnika.

Džil Sanborn, šefica u FBI za antiterorizam, rekla je pododboru da je broj pripadnika policije i vojnog osoblja pod istragom zbog domaćen nasilnog ekstremizma"relativno mali".

"Tu je prvenstveno reč o pojedincima koji su bivši, a ne aktuelni", rekla je Sanborn.

Prema zbirci podataka Univerziteta Džordž Vašington, 43 bivša i tri sadašnja pripadnika vojske i devet bivših i četiri sadašnja pripadnika policije optuženi su u vezi sa neredom na Kapitolu.

Iako je tempo hapšenja proisteklih iz napada znatno usporen poslednjih nedelja, FBI i dalje svakodnevno hapsi.

Ove nedelje agenti FBI uhapsili su tri muškarca - Rida Kristensena iz Oregona, Džonatana Muynafoa iz Njujorka i Londona Koplenda iz Jute, osumnjičene za napad na policajce Kapitola koji su čuvali Kongres od učesnika nereda.

Krstensen i Munafo, koji su viđeni na video snimku kako udaraju policajce, suočavaju se sa šest krivičnih prijava, uključujući napad na policajca i učestvovanje u nasilju u zgradi Kapitola. Prema krivičnoj prijavi, Koplent je viđen kako baca stalak za bicikle na nekoliko policajaca. Optužen je za napad na policajca i još tri tačke.

Prioriteti tužioca Merika Garlenda

Državni tužilac Merik Garland rekao je da su mu glavni prioriteti istraga povodom nereda na Kapitolu i borba protiv domaćeg terorizma.

Vigmen je rekao poslanicima da napad 6. januara nije "izolovan događaj", upozoravajući da su neki nasilni domaći ekstremisti "možda bili ohrabreni napadom", kako je nedavno ocenio FBI.

FBI očekuje da domaći nasilni ekstremisti, poput nasilnih belih supremacista i antivladinih militanata, "predstavljaju najveće domaće terorističke prijetnje 2021. i vjerovatno 2022. godine", posvedočila je Sanborn. Između 2015. i 2020. godine, rasno ili etnički motivisani nasilni ekstremisti bili su odgovorni za najsmrtonosnije napade domaćeg terorizma, dodala je ona.

Kao odgovor na rastuću pretnju, rekla je, FBI je prošle godine povećao broj osoblja zaduženog za borbu protiv domaćeg terorizma za 260 odsto, kada su se slučajevi domaćeg terorizma udvostručili.

To ne znači da se pretnja međunarodnim terorizmom smanjila, naglasila je Sanborn. Zapravo, prvi put u poslednje dve decenije, "pretnje od domaćeg terorizma, salafijskog džihadizma i terorizma kojeg sponzorišu države istovremeno se povećavaju".

XS
SM
MD
LG