Linkovi

Obaveštajci priznali da nisu imali informacije o upadu u Kongres 6. januara


Tokom nereda koje su izazvale Trampove pristalice na Kapitol hilu, poginulo je petoro ljudi
Tokom nereda koje su izazvale Trampove pristalice na Kapitol hilu, poginulo je petoro ljudi

Pripadnici obaveštajnih sektora FBI-a i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost SAD priznali su da nisu imali podatke o upadu Trampovih pristalica u Kongres 6. januara.

Pomoćnica direktora FBI za obaveštajne poslove Džil Sanborn i v.d. podsekretara Sekretarijata za unutrašnju bezbednost Melisa Smislova rekle su na pretresu u Kongresu da nijedna služba nije imala informacije o planiranom napadu.

Sanborn je rekla da je FBI imao informacije da Trampove pristalice dolaze u Vašington i da je moguće da su naoružani, ali ne i da će upasti u Kongres.

"Ti obaveštajni podaci su nedostajali", rekla je Sanborn.

U javnosti se vodi polemika o tome da li su FBI i druge službe napravile propust i nisu videle znake upozorenja da će se 6. januara dogoditi neredi na Kapitolu, te da zbog tih informacija ni policija nije mogla adekvatno da reaguje.

U centru pažnje je izveštaj FBI od 5. januara koji citira onlajn prepisku Trampovih pristalica u kojoj se navodi da "u Kongresu treba razbiti prozore i razvaliti vrata".

Taj izveštaj su dobile neke službe, ali ne i policija Kapitol hila. Rezultat je bio nespremnost nadležnih da se nose sa neredima 6. januara.

"Možda bi bilo bolje da smo poslali neko upozorenje o terorizmu, ali to nismo uradili pre 6. januara", rekla je Smislova.

Senator Mark Vorner, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Senatu, rekao je da je razgovarao sa pripadnicima FBI-a 5. i 6. januara i da su ga uverili da "kontrolišu situaciju".

"To nije bio slučaj i sada su Kapitol i SAD oskrnavljeni".

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je ranije pred Senatom da je FBI upozorio na rastuću pretnju od domaćeg terorizma u izveštaju od 5. januara.

Prošle godine FBI je objavjio nekoliko izveštaja u kojima upozorava na domaći terorizam uoči predsedničkih izbora u novembru 2020 i inauguracije predsednika u januaru 2021, rekao je Rej.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost objavio je 15 izveštaja tokom 2020. koji ukazuju na pretnju "domaćih ekstramista koji mogu da se mobilišu brzo i napadnu vladine zgrade", rekla je Smislova.

Analitičari kažu da je upad u Kongres rezultat ne samo propusta obaveštajnih, već svih službi, uključujući i policiju i vladu.

XS
SM
MD
LG