Linkovi

Obaveštajci priznali da nisu imali informacije o upadu u Kongres 6. januara


Tokom nereda koje su izazvale Trampove pristalice na Kapitol hilu, poginulo je petoro ljudi

Pripadnici obaveštajnih sektora FBI-a i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost SAD priznali su da nisu imali podatke o upadu Trampovih pristalica u Kongres 6. januara.

Pomoćnica direktora FBI za obaveštajne poslove Džil Sanborn i v.d. podsekretara Sekretarijata za unutrašnju bezbednost Melisa Smislova rekle su na pretresu u Kongresu da nijedna služba nije imala informacije o planiranom napadu.

Sanborn je rekla da je FBI imao informacije da Trampove pristalice dolaze u Vašington i da je moguće da su naoružani, ali ne i da će upasti u Kongres.

"Ti obaveštajni podaci su nedostajali", rekla je Sanborn.

U javnosti se vodi polemika o tome da li su FBI i druge službe napravile propust i nisu videle znake upozorenja da će se 6. januara dogoditi neredi na Kapitolu, te da zbog tih informacija ni policija nije mogla adekvatno da reaguje.

U centru pažnje je izveštaj FBI od 5. januara koji citira onlajn prepisku Trampovih pristalica u kojoj se navodi da "u Kongresu treba razbiti prozore i razvaliti vrata".

Taj izveštaj su dobile neke službe, ali ne i policija Kapitol hila. Rezultat je bio nespremnost nadležnih da se nose sa neredima 6. januara.

"Možda bi bilo bolje da smo poslali neko upozorenje o terorizmu, ali to nismo uradili pre 6. januara", rekla je Smislova.

Senator Mark Vorner, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Senatu, rekao je da je razgovarao sa pripadnicima FBI-a 5. i 6. januara i da su ga uverili da "kontrolišu situaciju".

"To nije bio slučaj i sada su Kapitol i SAD oskrnavljeni".

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je ranije pred Senatom da je FBI upozorio na rastuću pretnju od domaćeg terorizma u izveštaju od 5. januara.

Prošle godine FBI je objavjio nekoliko izveštaja u kojima upozorava na domaći terorizam uoči predsedničkih izbora u novembru 2020 i inauguracije predsednika u januaru 2021, rekao je Rej.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost objavio je 15 izveštaja tokom 2020. koji ukazuju na pretnju "domaćih ekstramista koji mogu da se mobilišu brzo i napadnu vladine zgrade", rekla je Smislova.

Analitičari kažu da je upad u Kongres rezultat ne samo propusta obaveštajnih, već svih službi, uključujući i policiju i vladu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG