Linkovi

Proširuje se istraga upada u Kapitol


ARHIVA - Članovi paravojne grupe Čuvari zakleteve stoje među pristalicama predsednika Trampa za vreme protesta zbog izbornih rezultata, 6. januara 2021.
ARHIVA - Članovi paravojne grupe Čuvari zakleteve stoje među pristalicama predsednika Trampa za vreme protesta zbog izbornih rezultata, 6. januara 2021.

Federalni tužioci izneli su nove detalje o ulozi koju je ultradesničarska organizacija "Čuvari zakletve" imala u napadu pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na američki Kongres 6. januara. Kako je nagovešteno, istraga se proširuje i mogla bi da dovede do novih optužnica.

Optužnice su već podignute protiv 12 članova "Čuvara zakletve", jedne od najvećih anti-vladinih naoružanih grupa u SAD, od kojih je sedmoro navodno formiralo kolonu u vojnom stilu prilikom upada u Kapitol.

Petoro ljudi, među kojima i jedan pripadnik policije Kapitola, je poginulo u neredima, a više od 100 policajaca je povređeno, što je pokrenulo jednu od najvećih i najsloženijih krivičnih istraga u američkoj istoriji.

Tužioci su prethodno izjavili da se više od 10 Čuvara zakletve razmestilo među izgrednicima koji su ušli u Kapitol. Međutim, u četvrtak uveče tužilaštvo je objavilo nova dokumenta u kojima se ukazuje na ulogu još šestorice Čuvara zakletve.

Ta šestorica su snimljena na fotografiji koja je deo sudskih dokumenata. Na njoj, grupa Čuvara zakletve stoji oko lidera, Stjuarta Roudsa, ispred zgrade Kapitola, oko 4 sata popodne 6. januara, a tužioci to opisuju kao "skup procene situacije posle akcije."

ARHIVA - Stjuart Rouds, vođa Čuvara zakletve, snimljen 25. juna 2017.
ARHIVA - Stjuart Rouds, vođa Čuvara zakletve, snimljen 25. juna 2017.

Iz sudskog podneska proizilazi da tužioci skoro sigurno znaju identitet šestorice Čuvara zakletve protiv kojih još nisu podignute optužnice. Međutim, da li će svi, ili neki od njih, biti otpuženi, još nije izvesno. Moguće je da neki sarađuju sa tužilaštvom da bi izbegli duže zatvorske kazne, izjavio je jedan bivši zvaničnik.

Dvanaest Čuvara zakletve protiv kojih je podignuta optužnica terete se u pet tačaka za upad u Kapitol, za šta bi mogli da dobiju maksimalnu kaznu i do 20 godina zatvora.

Rouds, koji se u sudskim dokumentima zove "Osoba jedan", i dalje je pod istragom ali optužnica nije podignuta. On je porekao da je počinio bilo kakvo krivično delo. Prošlog meseca je izjavio na jednom republikanskom skupu u Teksasu da će možda ići u zatvor "ali ne zbog nečega što sam uradio, već zbog izmišljenih zločina."

Džordan Straus, direktor međunarodne konsultantske grupe Krol za menadžment rizika, izjavio je da najnovija sudska dokumenta pružaju dokaze o još većoj zaveri.

"Dokumenta su pokazala da su učesnici, koji su u Kongres ušli u "vojnoj formaciji", zapravo tesno sarađivali jedni sa drugima, i, verovatno, sa liderima organizacije", navodi Straus, koji je ranije bio federalni tužilac.

Članstsvo u ekstremističkim grupama kao što su Čuvari zakletve nije krivično delo. Međutim, direktor FBI-ja, Kristofer Rej, prošlog meseca je upozorio da federalne vlasti "neće tolerisati nasilne provokatore i ekstremiste koji pod plaštom Prvog amandmana pokušavaju da podstaknu nasilje i izazivaju haos."

Prema podacima policije Kapitola, oko 800 Trampovih pristalica je ušlo u zgradu Kongresa 6. januara.

Prema evidenciji Programa za ekstremizam Univerziteta Džordž Vašington, protiv 369 osoba su podignute federalne optužnice u roku od tri meseca posle napada.

Velika većina, koliko je poznato, nema veze sa ekstremističkim grupama. Međutim, među optuženim izgrednicima je 28 članova desničarske organizacije Ponosni momci, 13 članova Čuvara zakletve i petoro pripadnika naoružane grupe "Tri procenta".

Proteklih nedelja, tužilaštvo se fokusiralo na te grupe u želji da identifikuje i krivično goni ključne protagoniste zavere. U optužnici protiv 12 članova Čuvara zakletve navodi se da je grupa planirala da poništi rezultate novembarskih izbora ubrzo posle glasanja.

ARHIVA - Džesika Votkins, druga s leva, i Donovan Kroul, oboje iz Ohaja, silaze niz istočne stepenice Kapitola zajedno sa članovima paravojne grupe Čuvari zakletve.
ARHIVA - Džesika Votkins, druga s leva, i Donovan Kroul, oboje iz Ohaja, silaze niz istočne stepenice Kapitola zajedno sa članovima paravojne grupe Čuvari zakletve.

U decembru, Rouds je objavio dva otvorena pisma na vebsajtu Čuvara zakletve, pozivajući Trampa da primeni Zakon o pobuni kako bi "zaustavio krađu" i sprečio novoizabranog predsednika Džoa Bajdena da stupi na položaj.

A dva dana pre napada na Kapitol, Rouds je objavio "poziv na akciju", navodeći da je "od ključnog značaja da sve patriote koje mogu da dođu u Vašington budu u prestonici, "u znak podrške borbi predsednika Trampa protiv domaćih i stranih neprijatelja."

Zakon o pobuni omogućava predsedniku da za vreme građanskih nereda pošalje vojnike na aktivnoj dužnosti ili pripadnike Nacionalne garde da reaguju. Čuvari zakletve veruju da zakon predsedniku omogućava da pozove i "paravojne grupe", uključujući "patriotske Amerikance uzrasta za vojnu službu."

Čuvari zakletve navodno su koristili različite platforme kao što je aplikacija Signal za razmenu poruka, kako bi komunicirali, koordinisali i planirali napad, navode tužioci.

XS
SM
MD
LG