Linkovi

Demokrate: Tramp pozivao izgrednike na Kapitol


Menadžer za opoziv, demokratski kongresmen Džejmi Raskin
Menadžer za opoziv, demokratski kongresmen Džejmi Raskin

Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa okončali su u četvtrtak svoje dvodnevno izvođenje dokaza tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara verovali da slede "predsednikova naređenja" da bi zaustavili formalno proglašenje pobede demokrate Džoa Bajdena. Demokrate tvrde da je upad u Kapitol bio smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

Trećeg dana suđenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Tramp davao svojim pristalicama - kako u nedeljama pre napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, posle koga se rulja uputila ka Kapitolu. Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako "sve to rade za Trampa."

“Ako se budemo pretvarali da se to nije dogodilo, ili, još gore, dozvolimo da prođe bez posledica, ko kaže da se neće ponoviti?", pitao je kongresmen Džo Negus iz Kolorada, jedan od tužilaca.

Dajana Deget, jedna od menadžerki za opoziv, govorila je o događajima koji su obeležili upad hiljada Trampovih pristalica u kompleks Kapitol hila. Opisala je, između ostalog, kako su se članovi Kongresa skrivali bežeći pred osobama koje su se neovlašćeno našle u zdanju Kongresa.

Takođe, opisivala je detalje svedočenja više privedenih nasilnika koji su ukazivali da su pred i u zgradu u kojoj se nalazi Kongres 6. januara došli jer su shvatili da im je instrukciju dao bivši predsednik i sada okrivljeni Donald Tramp.

"U objavama na Tviteru, video zapisima i kasnije saslušanjima navodili su da im je Tramp ohrabrivao i govorio im da krenu na Kapitol. Ne morate meni verovati, sami su to govorili, da su pozvani, i da je to učinio predsednik Sjedinjenih Američkih Država", rekla je Deget.

"Svi ljudi koji su uhapšeni i protiv kojih je podignuta optužnica posle nereda moraju da odgovaraju za svoje postupke. Njihov lider Donald Tramp - čovek koji ih je podstakao - mora da odgovara takođe", dodala je.

Tokom njenog izlaganja pušteno je nekoliko snimaka na kojima se čuju glasovi demonstranata koji uzvikuju da ih je Tramp pozvao do kompleksa Kapitol hila.

Nakon Deget, govorio je kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin, koji je ukazivao da je Donald Tramp ohrabrivao i odobravao nasilje demonstranata i u ranijim slučajevima.

"Pohvalno se izjašnjavao i o fizičkom napadu na jednog novinara", rekao je Raskin - dodavši da se o višetrukim upadima u sedište lokalne vlasti u državi Mičigen izjašnjavao kao o, kako je ukazao, generalnoj probi na državnom nivou.

"Drage kolege, postoji li u ovoj prostoriji ijedan politički lider koji veruje da bi, ukoliko bi mu Senat odobrio da se vrati u Ovalni kabineet, prestao da podstiče nasilje? Da li biste kao ulog u takvu opkladu mogli da stavite živote policajaca ili živote bližnjih? Tramp je objavio da su njegovi postupci potpuno opravdani. Ako se vrati na dužnost i nasilje se ponovi - za to možemo kriviti samo isključivo nas same", rekao je Raskin.

Ako se vrati na dužnost i nasilje se ponovi - za to možemo kriviti samo isključivo nas same: DžejmiRaskin.
Ako se vrati na dužnost i nasilje se ponovi - za to možemo kriviti samo isključivo nas same: DžejmiRaskin.

Ted Liu, menadžer za opoziv i član Predstavničkog doma, tvrdio je u izlaganju da Tramp nije iskazao žaljenje zbog svojih dela i reči koje je uputio 6. januara.

"Njegova namera je bila da se događaji od 6. januara dese... Kako to znamo? Pa on nam je sam rekao", zaključio je Liu nakon čijeg obraćanja je prikazan video snimak u kome Tramp tvrdi kako su svi iz njegovog okruženja smatrali kako je to bilo u potpunosti opravdano.

Dejvid Sisilini, jedan od menadžera za opoziv, pominjao je slučaj koji se vodi protiv višerangiranih članova kako je označio, ekstremističke i militante grupe pod nazivom "Čuvari zakletve" koji su, kako je rekao, bili umešani u upad u zgradu Kapitola.

Konkretno - govorio je o Džesiki Votkins, Donovanu Kroulu i Tomasu Kaldvelu koje Sekretarijat za pravosuđe optužuje za opsežno planiranje provale u to zdanje 6. januara.

Suočeni su sa ozbiljnim optužbama proizašlim iz temeljne istrage.

Trampovi advokati će početi da iznose argumente odbrane u petak, a suđenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda.

U Beloj kući, predsednik Džo Bajden je izjavio da veruje da su se neka mišljenja možda promenila nakon što su senatori videli "zastrašujući snimak bezbednosnih kamera , prikazan u sredu, na kome se vidi upad u Kapitol, a između ostalog i izgrednici kako preteći traže po Kongresu predsedavajuću Nensi Pelosi i potpredsednika Majk Pensa.

Bajden je rekao da nije uživo pratio suđenje u sredu, već je uveče pogledao preglede na televizijama.

O drugom danu suđenja

Tokom drugog dana procesa, u sredu, takozvani menadžeri za opoziv iz redova demokrata su tokom izlaganja prikazali do sada neobjavljeni video materijal nasilja dela Trapovih pristalica tokom upada u Kapitol hil, u pokušaju da uvere senatore da osude bivšeg predsednika Trampa zbog podsticanja pobune i upada u zgradu američkog Kongresa 6. januara.

Iako je većina senatora, po svemu sudeći, unapred donela odluku kako će glasati, zbog čega je verovatno da će Tramp biti oslobođen, audio i video snimci prikazani u sredu po prvi put, sada su ključni dokaz na Trampovom suđenju.

Senatori su bez reči gledali video snimak. Neki su bili namršteni, neki odmahivali glavom. Senator iz Oklahome Džejms Lenkford u jednom trenutku je sagao glavu a drugi kolega iz njegove stranke ga uhvatio za ruku. Senator Mit Romni video je sebe na snimku, kako trči niz hodnik da izbegne rulju. Kaže da nije ni bio svestan da je policajac Judžin Gudman, koji je u međuvremenu slavljen kao heroj zato što je nasilnike vešto uputio na drugu stranu od vrata Senata, bio upravo čovek koji ga je poslao ka bezbednom mestu.

“To je bilo veoma uznemirujuće i emotivno gledati", izjavio je Romni .

Bivšeg predsednika brane njegovi advokati – a američki senatori su u ulozi porotnika koji treba da donesu odluku o tome da li je Tramp kriv ili nije.

Detalji video snimka nasilja koji su demokrate prikazale tokom drugog dana procesa
Detalji video snimka nasilja koji su demokrate prikazale tokom drugog dana procesa

Da bi bivši američki predsednik u Senatu bio osuđen za podsticanje pobune potrebno je da takva odluka bude potvrđena dvotrećinskom većinom u telu koje broji 100 članova, odnosno njih 67.

Proces u Senatu koji se vodi protiv Donalda Trampa američka javnost smatra istorijskim iz najmanje dva razloga: nijedan američki predsednik nije dva puta opozivan u Predstavničkom domu i nijednom bivšem šefu države nikada nije suđeno u Senatu – gornjem domu Kongresa.

XS
SM
MD
LG