Linkovi

Njujork tajms: FBI izdvojio osumnjičenog u istrazi smrti pripadnika policije Kapitola


Arhiva - Zastave SAD i poruke kao odavanje počasti policajcu Brajanu Sikniku, ubijenom tokom napada na Kapitol 6. januara, u blizini zgrade Kongresa na Kapitol Hilu, 14. januara 2021.
Arhiva - Zastave SAD i poruke kao odavanje počasti policajcu Brajanu Sikniku, ubijenom tokom napada na Kapitol 6. januara, u blizini zgrade Kongresa na Kapitol Hilu, 14. januara 2021.

FBI je označio osumnjičenog u istrazi smrti pripadnika policije Kapitola, koji je život izgubio u napadu pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa na Kongres 6. januara, preneli su dnevnik Njujork tajms i agencija Asošijeted pres.

Tajms je, pozivajući se na dvojicu neimenovanih policijskih službenika koji su upoznati sa istragom, rekao da su istražitelji "zaokružili" pojedinca viđenog na video snimcima nemira, koji je isprskao nekoliko policajaca hemijskom supstancom, uključujući i Brajana Siknika, policajca koji je kasnije umro.

Siknik (42) bio je među znatno brojnijom grupom policajaca sa kojima se sukobila rulja koja je upala na Kapitol u pokušaju da spreči Kongres da potvrdi izbor predsednika Džoa Bajdena.

Nasilje je dovelo do opoziva Trampa od strane Predstavničkog doma SAD pod optužbom za podsticanje pobune, ali ga je Senat oslobodio optužbi na suđenju održanom nakon što je napustio funkciju.

Prema Njujork tajmsu, agenti FBI-a počeli su da sumnjaju ubrzo nakon otvaranja istrage za ubistva da je Siknikova smrt povezana sa udisanjem hemijskog iritansa, kao što je suzavac ili sprej za medvede, kojim su i pripadnici snaga bezbednosti, i izgrednici, bili naoružani tokom sukoba.

Prema jednom od zvaničnika citiranih u Tajmsovom izveštaju, video snimci koji su dokaz pokazuju da je Siknikov osumnjičeni napadač prethodno razgovarao o napadima na policajce sprejom za odvraćanje medveda.

Medicinski istražitelji tek treba da donesu zaključak o uzroku ili načinu Siknikove smrti, jer obdukcija čeka rezultate toksikoloških testova, navodi se u saopštenju Policije Kapitola u petak.

U neredima je povređeno više od 100 policajaca, a pet osoba je umrlo.

Iako su istražitelji ove sedmice suzili potencijalne osumnjičene viđene na video snimcima na jednu osobu, oni još uvek nisu identifikovali tu osobu po imenu, izvestio je Tajms.

List je rekao da američko Ministarstvo pravde nije želelo da komentariše njiova saznanja.

FBI je odbio da komentariše situaciju Rojtersu.

Više od 200 ljudi uhapšeno je zbog uloge u opsadi Kapitola, od kojih se jedan broj povezao sa militantnim grupama kao što su "Čuvari zakletve" (Oath Keepers) i "Ponosni momci" (Proud Boys), podvlačeći sve veću zabrinutost zbog pretnji koje predstavljaju desničarski ekstremisti.

XS
SM
MD
LG