Linkovi

Anketa: Većina Amerikanaca misli da je Tramp bar delimično odgovoran za nerede


(Foto: ARHIVA) Predsednik Tramp obraća se pristalicama na mitingu u Vašingtonu, 6. januara 2021, osporavajući rezultate predsedničkih izbora koje je izgubio.
(Foto: ARHIVA) Predsednik Tramp obraća se pristalicama na mitingu u Vašingtonu, 6. januara 2021, osporavajući rezultate predsedničkih izbora koje je izgubio.

71% odraslih Amerikanaca, uključujući skoro polovinu svih republikanaca, veruje da je bivši predsednik Donald Tramp barem delimično odgovoran za početak smrtonosnog upada njegovih pristalica u Kapitol, 6 januara - prema anketi koju je za agenciju Rojters sprovela firma Ipsos.

Međutim, istraživanje javnog mnjenja na nacionalnom nivou, objavljeno u subotu, pokazuje da manji deo - svega oko polovine građana zemlje - smatra da Tramp treba da bude osuđen zbog podsticanja pobune na suđenju u Senatu, ili da mu se zabrani da se ponovo kandiduje za položaj.

Istraživanjem je obuhvaćeno 998 odraslih Amerikanaca, a sprovedeno je nakon što su Trampovi advokati u petak završili iznošenje svojih argumenata u petak. Anketa je otkrila da mnogi Amerikanci pokušavaju da odvagaju kakvu kaznu predsednik zaslužuje u odnosu na ulogu koju je, prema njihovom mišljenju, imao u napadu na Kongres.

Odlomci snimaka u kojima demokrate tvrde da je Tramp ohrabrivao nasilje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Na pitanje kako vide Trampovu ulogu, 30% Amerikanaca je ocenilo da je on "u potpunosti" odgovoran što je podstakao nasilnu konfrontaciju policije i Trampovih lojalista koji su upali u Kongres u nadi da će sprečiti zakonodavce da potvrde rezultat predsedničkih izbora u novembru 2020.

Još 25% je izjavilo da je on "u velikoj meri odgovoran", 16% je izjavilo da ga smatra delimično odgovornim a preostalih 29% je izjavilo da ne misli da je Tramp uopšte odgovoran za napad u kome je poginulo petoro ljudi.

Dok su demokrate sklonije od republikanaca da krive Trampa za napad, skoro polovina svih republikanaca se slaže da je Tramp bar "delimično" odgovoran.

Pa ipak, na pitanje šta Senat treba da uradi tim povodom, manji deo zemlje, uključujući manji procenat i demokrata i republikanaca, kaže da bi išao tako daleko da bivšeg predsednika osudi za pobunu.

Deo snimka koji su Trampovi advokati prikazali u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00

53% je reklo da Trampu treba zabraniti da se ponovo kandiduje za politički položaj, dok je 39% reklo da mu ne treba to dozvoliti.

Oko 73% anketiranih kaže da je donelo odluku o tome da li Tramp treba da bude osuđen i pre nego što je suđenje u Senatu počelo, dok je 27% reklo da se opredelilo tokom suđenja.

Ipsosova anketa je sprovedena na engleskom jeziku širom Sjedinjenih Država. U njoj je učestvovalo 998 odraslih, između 18 i 65 godina, a uzorak stanovništva je izabran na osnovu najnovijih procena strukture populacije kako bi što bolje odrazio raspoloženje američke javnosti.

XS
SM
MD
LG