Linkovi

Kineskom Telekomu oduzeta licenca za rad u SAD


Arhiva - Posetioci prave fotografije stare telefonske govornice i deteta na štandu Čajna Telekoma tokom Kineskog međunarodnog sajma trgovine i usluga (CIFTIS), u Pekingu, Kina, 5. septembra 2021.
Arhiva - Posetioci prave fotografije stare telefonske govornice i deteta na štandu Čajna Telekoma tokom Kineskog međunarodnog sajma trgovine i usluga (CIFTIS), u Pekingu, Kina, 5. septembra 2021.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) opozvala je dozvolu za rad u SAD Čajna Telekomu, kineskoj državnoj telekomunikacionoj kompaniji u Sjedinjenim Državama, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Odluka FCC-a, koja reguliše sve telefonske, bežične i video komunikacije u Sjedinjenim Državama, zahteva od podružnice kompanije, Čajna Telekom Amerikas, da prekine sve usluge u roku od 60 dana, okončavajući svoje 20-godišnje poslovanje u SAD.

Agencija je saopštila da kontrola kompanije od strane kineske vlade podiže "značajne rizike za nacionalnu bezbednost i sprovođenje zakona" pružajući joj mogućnosti da "pristupa, skladišti, ometa i/ili pogrešno usmerava američku komunikaciju, što im zauzvrat omogućava da se bave špijunažom i drugim štetne aktivnosti protiv Sjedinjenih Država".

Portparol Čajna Telekoma, najveće kineske telekomunikacione kompanije, nazvao je odluku FCC-a "razočaravajućom", dodajući da kompanija planira "da nastavi sa svim dostupnim opcijama i nastavi da služi svojim klijentima".

Odluka je najnoviji potez američke vlade u ograničavanju pristupa američkoj tehnologiji i tržištima kineskim telekomunikacionim kompanijama, što je počelo tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

FCC je prošle godine označio Huavej tehnolodžis i ZTE kao pretnje po nacionalnu bezbednost, zabranivši kompanijama pristup podacima iz SAD zbog zabrinutosti da će koristiti svoju novu 5G mrežu za špijuniranje Amerikanaca.

Čajna Telekom i još dve državne firme, Čajna Mobajl i Čajna Unikom, uklonjene su sa američkih berzi ranije ove godine nakon što je Trampova administracija izdala naredbu kojom se Amerikancima zabranjuje da ulažu u njih.

Neke informacije za ovaj izveštaj stigle su od Asošiejted presa, Rojtersa i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG