Linkovi

SAD zabrinute nakon izveštaja o novim nukelarnim silosima u Kini


Arhiva: Vojnici Kineske narodne armije salutiraju ispred mobilnih nosača raketa koje su sposobne da nose nuklearne bojeve glave, tokom parade u Pekingu.
Arhiva: Vojnici Kineske narodne armije salutiraju ispred mobilnih nosača raketa koje su sposobne da nose nuklearne bojeve glave, tokom parade u Pekingu.

Pentagon i republikanski kongresmeni izrazili su u utorak novu zabrinutost zbog nagomilavanja kineskih nuklearnih snaga nakon novog izveštaja u kojem se navodi da Peking gradi još 110 raketnih silosa.

U izveštaju Američke federacije naučnika (AFS) u ponedeljak je navedeno da su satelitski snimci pokazali da Kina gradi novo polje silosa u blizini grada Hami u istočnom delu regiona Sinđang.

Izveštaj je stigao nekoliko nedelja nakon izveštaja o izgradnji oko 120 raketnih silosa u Jumenu, pustinjskom području udaljenom oko 380 kilometara jugoistočno.

"Ovo je drugi put u dva meseca da je javnost otkrila šta sve govorimo o rastućoj pretnji sa kojom se svet suočava i velu tajne koji ga okružuje", rekla je američka Strateška komanda u tvitu povezanom sa člankom Njujork tajmssa o izveštaju AFS.

Stejt dipartment je početkom jula nazvao kinesko nuklearno jačanje zabrinjavajućim i saopštio da se čini da Peking odstupa od decenijma duge nuklearne strategije zasnovane na minimalnom odvraćanju. Pozvao je Kinu da se sa njim uključi "u praktične mere za smanjenje rizika od destabilizacije trka u naoružanju".

Republikanski kongresmen Majk Tarner, ugledni član Pododbora Predstavničkog doma za strateške snage unutar Odbora za oružane snage, rekao je da kineska nuklearna izgradnja nije bez presedan i jasno je stavio do znanja da "raspoređuje nuklearno oružje da ugrozi Sjedinjene Države i naše saveznike".

Rekao je da bi odbijanje Kine da pregovara o kontroli naoružanja "trebalo da bude razlog za zabrinutost i da bi ga osudile sve odgovorne države".

Drugi republikanac, Majk Rodžers, takođe ugledni član Odbora za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je da je kinesko nagomilavanje pokazalo potrebu za brzom modernizacijom američkog nuklearnog odvraćanja.

U izveštaju Pentagona za 2020. godinu procenjuje se da se kineske zalihe nuklearnih bojevih glava kreće malo preko 200 i kaže da se predviđa da će se najmanje udvostručiti kako Peking proširi i modernizuje svoje snage. Analitičari kažu da Sjedinjene Države imaju oko 3.800 bojnih glava, a prema informativnom listu Stejt departmenta, 1.357 njih je raspoređeno od 1. marta.

Vašington je više puta pozivao Kinu da se pridruži Sjedinjenim Državama i Rusiji u novom ugovoru o kontroli naoružanja.

Izveštaj o novim silosima dolazi kada pomoćnica državnog sekretara Vendi Šerman treba da održi razgovore o kontroli naoružanja sa Rusijom u sredu u Ženevi.

Šerman je ranije ove nedelje boravila u Kini na razgovorima na kojima je Peking optužio Vašington da stvara "zamišljenog neprijatelja" da bi skrenuo pažnju sa domaćih problema i ograničio Kinu.

Peking kaže da njegov arsenal zaostaje iza SAD-a i Rusije i da je spreman da vodi bilateralni dijalog o strateškoj bezbednosti "na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja".

XS
SM
MD
LG