Linkovi

SAD i EU postigle dogovor u trgovinskom sporu


Predsednik Džo Bajden sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen na samitu SAD-EU u Briselu, 15. juna 2021.

Sjedinjene Države i Evropska unija postigle su dogovor u dugom trgovinskom sporu oko subvencija za proizvođače aviona.

Vašington će, na pet godina, suspendovati carine za Evropu, koje je odobrila Svetska trgovinska organizacija (STO) zaključivši da je EU subvencijama dala nefer prednost Erbasu, koji je najveći proizvođač aviona i glavni konkurent američkog Boinga.

“Ovaj sastanak je počeo probojem, koji se odnosi na proizvođače aviona ", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na početku formalnih razgovora sa predsednikom Bajdenom u utorak.

“To otvara novo poglavlje u odnosima jer prelazimo sa parnica na saradnju u oblasti proizvodnje aviona, posle 17 godina sporenja".

Sporazumom se rešava "dugogodišnja trgovinska prepreka u odnosima SAD i Evrope", rekla je novinarima Ketrin Tai, američka trgovinska predstavnica.

Umesto da se svađamo sa jednim od najbližih saveznika, konačno se ujedinjujemo protiv zajedničke pretnje. Dogovorili smo se da sarađujemo kako bismo odgovorili na netržišne prakse Kine u ovom sektoru na konkretne načine koji odražavaju naše standarde pravedne konkurencije", poručila je Tai i dodala da je dogovor "model koji će se koristiti da bi se reagovalo na druge izazove koje predstavljaju Kina i netržišna ekonomska konkurencija".

Evropski lideri toplo su dočekali Bajdena, koji evropsko-američki odnos vodi u drugom smeru u odnosu na četiri godine predsedništva Donalda Trampa, kada su carine, uključujući one na vino i sireve, iznenada uvedene transatlantskim saveznicima, koji su takođe kritikovani što ne snose odgovarajući deo finansijskog tereta za zajedničku odbranu u budžetu NATO-a.

"Imam veoma drugačija gledišta od svog prethodnika", izjavio je Bajden za vreme fotografisanja u zgradi Evropa - stojeći između predsednice Evropske komisije Fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

“Amerika se vratila na globalnu scenu", rekao je Mišel. "To je odlična vest za saveznike i takođe odlična vest za svet".

Predsednik Bajden govori na samitu SAD-EU u Evropskom savetu u Briselu, 15. juna 2021.
Predsednik Bajden govori na samitu SAD-EU u Evropskom savetu u Briselu, 15. juna 2021.

Fon der Lajen je rekla Bajdenu da njegova poseta Briselu "u tako ranoj fazi mandata, pokazuje njegov lični odnos sa EU" i dodala da Unija to "zaista ceni".

"Protekle četiri godine nisu bile lake", dodala je predsednica EK.

Tu poslednju rečenicu je ponovila i na početku formalnog susreta.

I dalje ostaju nerešena pitanja transatlantskog spora zbog carina na čelik i aluminijum.

Evropska unija je prethodno odlučila da ne podigne carine kako je planirano i da sačeka šest meseci, kako bi zajedno radili na ključnom pitanju prekomerne proizvodnje i da bi se odgovorilo na probleme koje donosi Kina u smislu subvencija, prevelike proizvodnje i izvoza proizvoda po nižim cenama od konkurencije.

"Ti pregovori su otvoreni, konstruktivni i trajaće neko vreme", izjavio je visoki američki zvaničnik novinarima.

Za to vreme, pokreće se i američko-evropski Savet za trgovinu i tehnologiju.

“Ideja je da su SAD i Evropa postavile temelje svetske ekonomije posle Drugog svetskog rata i sada rade zajedno da definišu smernice za narednu generaciju, posebno u oblastima ekonomije i novih tehnologija", naveo je jedan visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Vašington i Brisel takođe su inicirali razgovore o "Rusiji, sajber pitanjima i migraciji", navodi Bela kuća. Na dnevnom redu su i pandemija koronavirusa i klimatske promene.

SAD i EU su izrazile podršku programu Kovaks (COVAX) koji pruža ravnopravni pristup vakcinama za Kovid-19, a razgovarale su i o inicijativama o reformi Svetske zdravstvene organizacije.

Kada je reč o klimatskim promenama, SAD i EU su najavile da će ponoviti obećanja da se pridržavaju Pariskog klimatskog sporazuma 2015, i da će postati ekonomije sa neutralnim uticajem na klimu do 2050. Takođe kažu da planiraju da pozovu druge "velike igrače" da preduzmu ambiciozne poteze u zaštiti životne sredine. Pariski klimatski sporazum, koji je usvojilo skoro 200 zemalja, ima cilj da uspori globalno zagrevanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG