Linkovi

SAD odbacile optužbe zbog prevare sa vizama protiv kineskih naučnika


Arhiva - Grb američkog Sekretarijata za pravosuđe u Vašingtonu.

Program američkog Ministarstva pravde čiji je cilj zaštita američke tehnologije od Kine odustao je od pet krivičnih postupaka protiv kineskih naučnika nakon što je nacrt interne analize Federalnog istražnog biroa (FBI) doveo u pitanje glavnu pretpostavku za istragžne radnje, navodi se u sudskim dokumentima.

Zastupnici građanskih sloboda kritikovali su "Kinesku inicijativu" kao rasnu pristrasnost, a sudije su u nekoliko sudskih postupaka izrazile skepticizam u vezi sa taktikom FBI-evog ispitivanja naučnika.

U četvrtak i petak, američka vlada podnela je federalnim sudovima zahteve za odbacivanje optužbi u pet slučajeva kineskih istraživača uhapšenih prošle godine zbog optužbi za prevaru sa vizama. Svi su se izjasnili da nisu krivi za falsifikovanje zahteva za vizu radi prikrivanja vojnih veza, kao i za druge optužbe.

Predlozi za odbacivanje slučajeva podudaraju se sa posetom zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman Kini u nedelju i ponedeljak.

Promena u političkoj klimi

Svih pet hapšenja dogodilo se pre otprilike godinu dana kada su odnosi između SAD-a i Kine bili na najnižoj tački, a sada dve najveće svetske ekonomije teže da krenu napred u problematičnim odnosima.

Sekretarijat za pravdu saopštio jeda odbacuje slučajeve u "interesu pravde".

Kineski zvaničnici sa sedištem u SAD-u nisu odmah želeli da daju komentar na razvoj događaja.

"Nedavni razvoj događaja u nekolicini slučajeva koji uključuju optužene sa navodnim, neotkrivenim vezama sa Narodnooslobodilačkom vojskom Narodne Republike Kine podstakao je Sekretarijat da preispita ove postupke", navodi se u izjavi portparola Sekretarijata za pravosuđe Vina Hornbukla, bez detalja kakav je to razvoj bio.

Sudska dokumentacija podnesena ovog meseca u dva slučaja obuhvatala je nacrt analize FBI-ja koja je dovodila u pitanje koliko je istraga bila korisna u zaštiti tehnologije razvijene u Sjedinjenim Državama. U izveštaju se kaže da je pitanje o vojnoj službi u zahtevu za vizu, zbog kog su naučnici privedeni, bilo nejasno.

Analiza je napisana kao reakcija na Službu za analizu kineskog tehnološkog transfera u FBI koja je u februaru nominovana za nagradu zasnovanu na "velikom uticaju" "hapšenja studenata NOA", odnosno kineske Narodno oslobodilačke armije. Lider jedinice FBI nije se složio oko uticaja hapšenja i uklonio je jedinicu iz nominacija za nagradu, navodi se u sudskim dokumentima.

Suđenje je bilo blizu

Upitan o sudskom podnesku, zvaničnik Seretarijata za pravosuđe odgovorio je elekntronskom poštom da je "nacrt analize podstakao dodatna pitanja i zahteve branioca koje nismo mogli da rešimo" pre početka suđenja. U jednom od slučajeva trebalo je da počne suđenje u ponedeljak.

Zvaničnik je rekao da bi u većini slučajeva kazne biti godinu dana ili manje i da je optuženima za to vreme ograničena sloboda, bilo u zatvoru ili uz kauciju.

Advokati odbrane rekli su da se jedini zločin njihovih klijenata to što se kose s američko-kineskom politikom.

Džon Heman, advokat kineske istraživačice mozga Song Čen, rekao je da su bili "zahvalni" i da su primili s olakšanjem to što je postupak protiv nje obustavljen i što je "vlada je učinila pravu stvar".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG