Linkovi

Pentagon planira da se fokusira na Kinu


ARHIVA - Sekretar za odbranu Lojd Ostin govori na brifingu za novinare u Vašingtonu, 6. maja 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Sekretar za odbranu Lojd Ostin govori na brifingu za novinare u Vašingtonu, 6. maja 2021. (Foto: AP)

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin predstavio je planove na nivou sekretarijata s ciljem da se Pentagon efikasnije pozabavi Kinom, kao zemljom koja predstavlja - kako se izrazio - "galopirajući izazov" za američku vojsku.

Iako će neke od inicijativa ostati tajna, zvaničnici odbrane rekli su novinarima da se uvode nove organizacione strukture, kako bi se bolje prioritetizovala konkurencija sa Kinom i kako bi se osiguralo da izazovi u indo-pacifičkom regionu "dobijaju pažnju koju zaslužuju".

"To je procena učinka sekretarijata u pogledu istinskog tretiranja Kine kao prvog galopirajućeg izazova, a radna grupa je pronašla neke nedostatke, neke stvari koje bismo mogli učiniti bolje", rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Plan nije "nova strategija ili promena smera od onoga gde je Bajdenova administracija bila do danas", rekao je drugi zvaničnik odbrane koji je u sredu razgovarao sa novinarima.

"Ova direktiva sekretara na kraju se odnosi dovođenje sekretarijata u red i obezbeđivanje da sekretarijat ispunjava navedeno davanje prioriteta Kini kao nastupajućem izazovu broj jedan", rekao je zvaničnik odbrane.

Inicijative se zasnivaju na Pentagonovoj radnoj grupi za Kinu, koja je osnovana u februaru kako bi preispitala politike sekretarijata u vezi sa Kinom i istakla glavne prioritete. Grupa je pregledala hiljade stranica dokumenata, intervjuisala sadašnje i bivše zvaničnike odbrane i konsultovala druge vladine agencije zajedno sa Kongresom, tvrde zvaničnici.

"Sila u usponu"

Tokom saslušanja za potvrdu postavljenja u januaru, Oston je rekao zakonodavcima da je Kina "sila u usponu" i "najzabrinjavajući konkurent s kojim se suočavamo".

Američki zvaničnici stalno izražavaju zabrinutost zbog, kako kažu, kineske industrijske špijunaže, krađe biomedicinskih informacija i potencijalne manipulacije tehnologijom, poput 5G mreža.

Bradli Bouman, stručnjak za odbranu iz Fondacije za odbranu demokratije, rekao je za Glas Amerike da je dobro sve što Pentagon čini kako bi se maksimalno usresredio na resurse i strategiju za Kinu.

Međutim, kritikovao je napore Pentagona zbog nedostatka "jednostavnih stvari" kao što je "davanje zapovedniku Indo-PAKOM-a (Indo-pacifičke komande) onoga što kaže da mu treba".

"Nažalost, u budžetskom zahtevu koji je malopre otišao na (Kapitol) hil, mnoge stvari za koje je Indo-PAKOM rekao da su mu potrebne ili nedostaju, ili su nedovoljno finansirane“, rekao je Bouman.

Džef Seldin učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG