Linkovi

Blinken obećao pomoć Gazi i najavio ponovno otvaranje konzulata u Jerusalimu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i državni sekretar SAD Enoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za štampu u Jerusalimu, 25. maja 2021.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je u utoraka da će Sjedinjene Države ponovo otvoriti generalni konzulat u Jerusalimu, što će obnoviti veze sa Palestincima koje su oslabljene za vreme Trampove administracije.

Konzulat je dugo služio kao autonomna kancelarija zadužena za diplomatske odnose sa Palestincima. Međutim, bivši američki predsednik Donald Tramp je smanjio operacije konzulata i za njihovo vođenje zadužio američkog ambasadora u Izraelu, kada je doneo odluku o premeštanju ambasade u Jerusalim.

Blinken je odluku o ponovnom otvaranju konzulata objavio nakon susreta sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

"Kao što sam preneo predsedniku, došao sam da bih naglasio posvećenost Sjedinjenih Država obnovi odnosa sa Palestinskom upravom i narodom, koji su zasnovani na međusobnom poštovanju ali i zajedničkom uverenju da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju bezbednost, slobodu i dostojanstvo", poručio je američki diplomata.

Prethodno je, na početku posete Bliskom istoku, obećao međunarodnu pomoć Gazi posle katastrofalnog sukoba, ali i poručio da će istovremeno osigurati da ona ne završi kod ekstremističke organizacije Hamas.

U ratu Izraela i Hamasa, koji je trajao 11 dana, ubijeno je više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca, dok je Pojas Gaze razoren. Prošlog petka je postignut dogovor o prekidu vatre koji se za sada poštuje, mada nisu rešavani ključni uzroci izraelsko-palestinskog konflikta, što je Blinken i priznao posle susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

“Da bi se sprečio povratak nasilju, moramo da se pozabavimo velikim brojem ključnih pitanja i izazova. A to počinje sa rešavanjem teške humanitarne situacije u Gazi i obnovom. Sjedinjene Države će raditi na podsticanju međunarodne podrške za te napore i istovremeno dati svoj značajan doprinos" naglasio je američki diplomata.

Razoreni domovi u Gazi
Razoreni domovi u Gazi

Takođe je dodao da će Vašington sarađivati sa svojim partnerima da osigura "da Hamas nema koristi od pomoći za obnovu".

Blinken se neće sastati sa predstavnicima Hamasa, koji ne priznaju Izrael i koje SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Američki državni sekretar se osvrnuo i na širi konflikt, navodeći da SAD "veruju da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive bezbedno, da uživaju u slobodi, demokratiji i da budu tretirani sa dostojanstvom.

Međutim, najviši američki diplomata se suočava sa istim preprekama koje su više od deceniju sprečavale pokretanje sveobuhvatnijeg mirovnog procesa, uključujući agresivni stav izraelskih lidera, palestinske podele i duboko ukorenjene tenzije povezane sa Jerusalimom i njegovim svetim mestima.

U međuvremenu, Netanjahu se bori za politički život posle četvrtih izbora za dve godine na kojima nije bilo jasnog pobednika. Takođe se suočava sa sve većim kritikama Izraelaca koji smatraju da je prerano okončao ofanzivu, a da nije silom zaustavio raketne napade ili zadao teži udarac Hamasu.

Netanjahu u svom obraćanju nije mnogo pominjao Palestince, dok je upozorio na "veoma snažan odgovor" ako Hamas prekrši primirje. Takođe je govorio o "podsticanju ekonomskog rasta" na okupiranoj Zapadnoj obali i naglasio da neće biti mira dok Palestinci ne priznaju Izrael kao "jevrejsku državu". Palestinci se protive tom izrazu, za koji smatraju da podriva prava palestinske manjine u Izraelu.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da će se Blinken "sastati sa izraelskim liderima" i razgovarati "o našoj gvozdenoj posvećenosti izraelskoj bezbednosti" i da će "nastaviti napore naše administracije da obnovi veze sa palestinskim narodom i liderima nakon godina zanemarivanja".

Bajden je rekao da će Sjedinjene Države sarađivati sa regionalnim partnerima kako bi "osigurale da neposredna pomoć stigne do Gaze na način koji koristi ljudima tamo, a ne Hamasu".

"Naš fokus je trenutno neumoljivo bavljenje humanitarnom situacijom, započinjanje rekonstrukcije i obnove i intenzivno angažovanje svih, Palestinaca, Izraelaca i partnera u regionu", rekao je Blinken za CNN u nedelju.

Stanice u Egiptu i Jordanu

Blinkenovo putovanje na Bliski istok uključiće i posetu Egiptu, koji je posredovao u primirju u Gazi između Izraela i palestinskih militanata predvođenih Hamasom. Sastaće se sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem i ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem.

Egipatski medijatori putovali su preko granice Gaze i sastali se sa Abasom u pokušaju da održe prekid vatre.

Blinken će svoju turneju okončatu u Amanu gde će se sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom II i zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ajmanom Safadijem, saopštio je Stejt department.

U Ujedinjenim nacijama, članice Saveta bezbednosti pozdravile su prekid vatre između Izraela i Hamasa, obnavljajući poziv za postizanje sveobuhvatnog mira "zasnovan na viziji regije u kojoj dve demokratske države, Izrael i Palestina, žive rame uz rame u mir sa sigurnim i priznatim granicama", navodi se u izjavi objavljenoj tokom vikenda.

Neki stručnjaci rekli su da se prekidom vatre neće rešiti dugoročna pitanja koja sprečavaju rešavanje višedecenijskog sukoba.

"Sjedinjene Države moraju razjasniti svoj stav o tome kako bi mogla izgledati održiva, suverena i susedna palestinska država“, odnosno "treba da naznače koje akcije smatraju štetnim za perspektivu rešenja za dve države", napisao je bivši egipatski diplomata ambasador Hešam Jusef, koji je sada viši saradnik na Institutu za mir Sjedinjenih Država.

"Nada da će živeti bezbedno i dostojanstveno"

Nakon trenutnog zaustavljanja sukoba, Blinken je rekao u nedelju da Sjedinjene Države veruju da je vreme za nagodbu kojom se postižu "jednake mere prava za Izraelce i Palestince".

Rekao je za ABC da Palestinci treba da "osećaju nadu da će živeti u bezbednosti i dostojanstvu u palestinskoj državi". Rekao je da je američki predsednik Džo Bajden "i dalje posvećen rešenju dve države", sa odvojenom državom Palestinom, ali priznao je da to "nije nužno nešto za danas".

Blinken je za nedavne borbe okrivio militante Hamasa, rekavši: "Hamas palestinskom narodu nije doneo ništa osim propasti."

Bajdenova administracija rekla je da je rešenje dve države jedini odgovor na rešenje sukoba između dve strane.

"Da raščistimo nešto ovde: Dok region ne kaže, nedvosmisleno, da priznaje pravo Izraela da postoji kao nezavisna jevrejska država, neće biti mira", rekao je Biden u petak tokom zajedničke konferencije za štampu sa gostujućim predsednikom Južne Koreje Mun Đae Inom.

Bajden je takođe rekao da je neophodno osigurati bezbednost Palestinaca na Zapadnoj obali i obezbediti pomoći narodu Gaze.

Vašington je rekao da će sarađivati s palestinskom vlašću na obnovi Gaze, ali ne i sa Hamasom, i "na način koji neće omogućiti Hamasu da se ponovo naoruža". To se doživljava kao težak plan otkako palestinski aktivisti predvođeni Hamasom kontrolišu Gazu.

Hamas je intenzivno ispaljivao rakete na izraelske gradove iz Gaze od 10. maja, zbog, kako je rekao, kršenja prava koje je Izrael počinio nad Palestincima u Jerusalimu.

Izrael je uzvratio ciljanom artiljerijom i vazdušnim udarima na lidere Hamasa i infrastrukturu grupe. Izraelci su se suočili sa međunarodnom osudom zbog dizanja u vazduh visokih zgrada i udara u izbegličke kampove i druge ciljeve, što je izazvalo velike civilne žrtve.

Facebook Forum

Povezani članci

XS
SM
MD
LG