Linkovi

Evropske i američke aviokompanije otkazaju letove za Izrael


ARHIVA - Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu (Foto: Reuters/Ronen Zvulun)
ARHIVA - Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu (Foto: Reuters/Ronen Zvulun)

Evropske aviokompanije "Britiš ervejz", "Virdžin atlantik", "Lufthanza" i "Iberija" otkazale su letove za Tel Aviv dan nakon što su američke kompanije odlučile da izbegavaju da lete za Izrael u svetlu eskalacije sukoba u regionu.

Palestinski ekstremisti su od ponedeljka više puta raketirali područje Tel Aviva, što je podstaklo strahovanja u pogledu bezbednosti glavnog izraelskog aerodroma "Ben Gurion", zbog čega su pojedini letovi preusmereni na aerodrom Ramon, udaljen oko 200 kilometara južno, koji opslužuje Elijat.

"Bezbednost naših kolega i putnika je uvek glavni prioritet i nastavićemo da pomno pratimo situaciju", saopštio je Britiš ervejz nakon što je otkazao letove za četvrtak.

Ekstremisti iz Hamasa u Gazi saopštili su da su u četvrtak lansirali raketu na Ramon, ali su nadležne izraelske službe saopštile da aerodrom nije pogođen i da funkcioniše bez problema.

Aerodrom, koji je otvoren 2019. godine, može da primi oko 2 miliona putnika godišnje. Sa severom je povezan autobusima.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da su operacije na dva aerodroma usklađene. Na Ben Gurion sleću teretni, privatni i neki drugi letovi, dok je Ramon "otvoren za međunarodni putnički saobraćaj" i domaće letove, rekao je zvaničnik.

Na društvenim mrežama je objavljen video, koji je navodno snimio putnik na letu aviokompanije El Al iz Brisela koji je prvi preusmeren na Ramon, a koji prikazuje presretanje raketa iznad Tel Aviva. Agencija Rojters nije mogla da potvrdi autentičnost snimka.

Aviokompanija Virdžin Atlantik, sa sedištem u Velikoj Britaniji, otkazala je letove za Tel Aviv u sredu i četvrtak. Španska Iberija takođe je otkazala leteove iz Madrida u četvrtak, kao i nemačka Lufthanza.

"Zbog trenutne situacije u Izraelu, Lufthanza obustavlja letove za Tel Aviv do petka 14. maja", saopšteno je iz te aviokompanije.

"Viz er" je saopštio da je za petak odložio let iz Abu Dabija za Tel Aviv. Aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, "Flajdubai" saopštila je da će dnevni letovi iz Dubaija za taj izraelski grad biti nastavljeni.

Američke aviokompanije "Junajted erlajns", "Delta" i "Amerikan erlajns" u sredu su otkazale letove iz SAD za Tel Aviv.

XS
SM
MD
LG