Linkovi

Izrael i Hamas započeli "opšti, bezuslovan prekid vatre"


Palestinska deca gledaju u militante Islamskog džihada koji stražare nakon primirja između Izraela i Hamasa, u Gazi, 21. maja 2021. (Foto: Rojters, Ibrahim Abu Mustafa)
Palestinska deca gledaju u militante Islamskog džihada koji stražare nakon primirja između Izraela i Hamasa, u Gazi, 21. maja 2021. (Foto: Rojters, Ibrahim Abu Mustafa)

Prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa započeo je u petak rano ujutro u 2 sata po lokalnom vremenu, vraćajući nesiguran mir u Gazu i Izrael.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da ga je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak obavestio da je Izrael "pristao na uzajamni, bezuslovni prekid vatre" sa militantnom grupom Hamas.

Hamas je ispaljivao rakete na izraelske gradove iz Gaze od 10. maja, zbog, kako je rekao, kršenja prava Palestinaca u Jerusalimu koja je počinio Izrael.

Izrael je uzvratio ciljanom artiljerijom i vazdušnim udarima na čelnike Hamasa i infrastrukturu te grupe. Izraelci su se suočili sa međunarodnom osudom zbog dizanja u vazduh visokih zgrada i udara na izbegličke kampove i druge ciljeve, što je izazvalo velike civilne žrtve.

"Održavali smo intenzivne rasprave na visokom nivou, iz sata u sat, doslovno", rekao je Bajden o onome što je nazvao američkom "tihom diplomatijom" radi postizanja sporazuma.

Predsdnik SAD rekao je da je tokom poslednjih 11 dana šest puta razgovarao sa Netaniahuom u okviru diplomatskih napora njegove administracije iza kulisa da zaustavi neprijateljstva.

Bajden je rekao da je u četvrtak razgovarao i sa egipatskim predsednikom Abdel-Fatahom el-Sisijem.

"Iskreno zahvaljujem predsedniku el-Sisiju i visokim egipatskim zvaničnicima koji su odigrali tako ključnu ulogu u ovoj diplomatiji", rekao je Bajden tokom četvorominutnog televizijskog obraćanja iz Bele kuće.

Palestinska uprava, koja upravlja Zapadnom obalom, i druge zemlje Bliskog istoka takođe su bile uključene u diskusije, prema Bajdenu.

"Ova neprijateljstva rezultirala su tragičnom smrću tolikog broja civila, uključujući i decu, i izražavam iskreno saučešće svim porodicama, Izraelcima i Palestincima, koji su izgubili voljene, i nadam se potpunom oporavku ranjenih", rekao je predsednik.

Bajden je rekao da je ponovo razgovarao sa Netanjahuom u četvrtak i pohvalio ga "zbog odluke da se trenutna neprijateljstva privedu kraju za manje od 11 dana. Takođe sam naglasio ono što sam rekao tokom ovog sukoba - Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da odbrani se od neselektivnih raketnih napada Hamasa i drugih terorističkih grupa sa sedištem u Gazi u kojima su ubijeni nedužni civili u Izraelu".

Bajden je rekao da je takođe obećao izraelskom lideru da će Sjedinjene Države dopuniti izraelski sistem za presretanje raketa "Čelična kupola".

Broj žrtava u jedanaest dana borbe iznosi 230 u Gazi, uključujući 65 dece, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze i 12 u Izraelu, prema podacima zvaničnika te zemlje.

Ujedinjene nacije tvrde da je više od 72.000 Palestinaca raseljeno u Gazi.

Dve strane su nastavile da razmenjuju udarce pre prekida vatre. Sirene za vazdušnu opasnost upozoravale su na dolazeće rakete Hamasa, a Izrael je izveo vazdušni udar na Gazu, javio je izveštač Rojtersa.

Ranije, u Ujedinjenom Kraljevstvu, izraelski ambasador rekao je da njegova vlada želi prekid vatre "ali tek nakon što je značajno degradirala Hamasovu terorističku mašinu".

"Ovo nije rat između Izraela i naroda Gaze", rekao je ambasador Gilad Erdan. "Ovo nije rat između Izraela i Palestinaca. Ovo je rat samo između Izraela i Hamasa. Nikada se nećemo izviniti što smo branili svoje građane, čak iako bi neke države ovde usrećilo da vide veći broj mrtvih Jevreja".

Palestinski ministar inostranih poslova Rijad al Maliki rekao je novinarima u UN, gde je učestvovao na sastanku o situaciji, da će "pokolj, agresija i napad prestati. Dobro je što je palestinski narod, više od dva miliona od njih (u Gazi), moći će da spavaju večeras znajući da će imati svetlije sutra. Ali to nije dovoljno, to uopšte nije dovoljno".

Palestinski ministar inostranih poslova rekao je da se moraju rešiti pitanja koja su pokrenula ovu poslednju rundu nasilja - situacija za muslimane na njihovim svetim mestima u Jerusalimu i deložacije palestinskih porodica u delovima grada.

Bajdenova administracija blokirala je napore Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi borbe i zatraži primirje, izazivajući tako kritike nekih zemalja. Svih 15 članova Saveta mora se složiti oko takvih saopštenja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovio je svoj poziv na trenutni prekid vatre, rekavši da je hitno deeskalirano neprijateljstvo kako bi se sprečila "neodrživa prekogranična bezbednosna i humanitarna kriza".

Dok su diplomate razgovarale, u četvrtak je rano bilo više prekogranične razmene vatre. U izraelskim vazdušnim napadima pogođeni su grad Gazu i gradovi Deir al-Balah i Kan Jounis.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas otputovao je u četvrtak u region kako bi se sastao sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima. Posetu je nazvao "znakom solidarnosti sa ljudima s obe strane koji se danju i noću boje za svoj život, jer se Izrael mora braniti od raketnog terora Hamasa".

Bajden je u svojoj izjavi u četvrtak rekao da će njegova administracija "nastaviti našu tihu, neumoljivu diplomatiju" kako bi radila na trajnom miru u regionu.

U kratkoročnom smislu, Bajden je rekao da su Sjedinjene Države posvećene saradnji sa Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim akterima na pružanju brze humanitarne pomoći za stanovnike Gaze, kao i naporima na obnovi.

To će biti učinjeno u punom partnerstvu s palestinskom vlašću, a ne Hamasom, koji kontroliše Gazu "na način koji Hamasu ne dozvoljava da jednostavno obnovi svoj vojni arsenal", rekao je Bajden.

XS
SM
MD
LG