Linkovi

Izrael i Hamas usaglasili prekid vatre uz posredovanje Egipta


Izraelska i palestinska zastava (Foto: Reuters)
Izraelska i palestinska zastava (Foto: Reuters)

Izrael i Hamas će stupiti u primirje u pojasu Gaze u petak, saopštio je neimenovani zvaničnik Palestinske islamističke frakcije i objavila državna televizija Egipta.

Bajden: Primirje počinje za manje od dva sata

Američki predsednik Džozef Bajden oglasio se povodom sporazuma postignutog između Izraela i Hamasa.

Pričao sam sa izraelskim premijerom Netanjahuom koji me je informisao da će uzajamni i bezuslovni prekid vatre otpočeti za manje od dva sata. Egipćani su nam preneli da su se Hamas i druge grupe u području Gaze saglasile sa tim”, rekao je Bajden u kratkom obraćanju novinarima u Beloj kući.

Ukazao je da je tokom trajanja jedanaestodnevnih neprijateljstava šest puta razgovarao sa premijerom Izraela, države koja je bliski saveznik SAD na Bliskom istoku – ali i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

U sukobima su stradali brojni civili – uključujući i decu. Žalim zbog svih žrtava. Sjedinjene Države će raditi sa Ujedinjenim nacijama na obezbeđivanju pomoći građanima sa područja ugroženim neprijateljstvima. Čvrsto verujem da Izraelci i Palestinci imaju podjednaka prava da žive bezbedno i mirno i mi smo posvećeni da im pomognemo u tome”, zaključio je Bajden u obraćanju povodom informacija o postignutom primirju u izraelsko-palestinskom sukobu.

Istovremeno, iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da je jednoglasno podržao, kako je ukazano, uzajamno i bezuslovno primirje u Gazi koje je predložio posrednik Egipat - dodavši da čas stupanja na snagu treba da bude određen.

Te informacije objavljene su dan pošto je američki predsednik Džozef Bajden zatražio od izraelskog premijera benjamina Netanjahua da utiče na stišavanje tenzija, kao i ponuda o medijaciji u sporu koju su ponudili Egipat, Katar i Ujedinjene nacije.

U sukobima koji su počeli 10. maja, prema podacima zdravstvenih zvaničnika Gaze, poginulo je 232 Palestinaca - među kojima 65. dece, dok je ranjeno više od 1.900 građana.

Izrael tvrdi da je u pojasu Gaze ubijeno najmanje 160 boraca. Vlasti te zemlje saopštile su da je od posledica palestinskih raketiranja na teritoriji Izraela poginulo dvanaest osoba - dok su stotine povređene u napadima.

Gutereš: Gaza pakao za decu

Prethodno je Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala sednicu povodom sukoba izraelskih snaga i palestinskih militanata na Bliskom istoku koji traju duže od nedelju dana.

Reč je o prvom zasedanju koje podrazumeva lično prisustvo, organizovanom u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, od izbijanja pandemije koronavirusa - pre četrnaest meseci.

Sazvana je na zahtev Organizacije islamske saradnje i arapskih članica Ujedinjenih nacija.

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, opisao je tokom obraćanja situaciju u Gazi kao, kako se izrazio, pakao za najmlađe. Od Izraela je zatražio da tamošnjem stanovništvu omogući pristup pomoći, najavivši da će i sam organizovati njeno prikupljanje.

"Ako na Zemlji postoji pakao - to su danas životi dece u području Gaze. Neprijateljstva su uzrokovala ozbiljnu štetu na vitalnoj infrastrukturi koju u Gazi koriste civili, uključujući puteve i snadbevanje strujom", rekao je generalni sekretar UN.

Pozvao je na hitan prekid vatre, zatraživši od izraelske vojske maksimalnu suzdržanost, dok je sa druge strane pokret Hamasa pozvao da prekinu sa raketiranjem izraelske teritorije. Apelovao je na Izrael da prekine rušenja i iseljavanja palestinske teritorije.

"Pristup humanitarnim dobrima je najznačajniji. Napadi militantnih grupa na područja koja okružuju prelaze su neprihvatljivi. Istovremeno, Izrael je dužan da omogući brz i nesmetan pristup humanitarne pomoći na područje Gaze", podvukao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Stotine zgrada i domova uništeno je ili oštećeno, dok je kako je ukazao Gutereš, u vazdušnim napadima oštećeno nekoliko bolnica.

"Oko 50.000 ljudi zatražilo je sklonište u školama Ujedinjenih nacija, džamijama i drugim mestima sa malim pristupom vodi, hrani, higijeni ili zdravstvenim uslugama", precizirao je Gutereš.

Predstavnik Hamasa predviđa prekid vatre u narednim danima

Predstavnik palestinskog Hamasa izjavio je da predviđa prekid vatre sa Izraelom u narednim danima, posle poziva američkog predsednika Džoa Bajdena upućenog izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da se borba deeskalira.

Hamas je iz Gaze ponovo noćas raketirao Izrael koji je u zoru odgovorio vazdušnim napadima, ali kako prenose tamošnji mediji, slabijeg intenziteta nego ranije.

Psaki: Ohrabruju izveštaji o mogućem prekidu vatre

Džen Psaki, predstavnica za medije Bele kuće, izjavila je da su izveštaji o napretku u uspostavljanju prekida vatre u izraelsko-palestinskom sukobu, kako se izrazila, ohrabrujući.

"Videli smo izveštaje o napretku ka mogućem prekidu vatre. Jasno je da je to ohrabrujuće", rekla je Psaki novinarima u beloj kući.

Povodom razbuktalih neprijateljstava na Bliskom isotku u četvrtak je u Njujorku zasedala Generalna skupština Ujedinjenih nacija, čiji je predsedavajući Antonio Gutereš, više puta pozivao sukobljene strane da prekinu neprijateljstva.

Jedan od egipatskih bezbebnjaka rekao je da su se dve strane saglasile da prekinu vatru, ali da se o detaljima pregovara u tajnosti.

"Mislim da će pregovori koji se vode o prekidu vatre biti uspešni", rekao je Musa Abu Marzuk, zvaničnik Hamasa za libansku televiziju.

"Očekujem da se prekid vatre dogovori u narednih dan, dva i da će taj dogovor podržati obe strane".

Izraelski ministar za obaveštajna pitanja Eli Koen je, međutim, negirao da će se prekid vatre desiti u petak.

"Postoji međunarodni pritisak da se to desi. Završićemo operaciju onda kada odlučimo da smo ispunili ciljeve".

Televizija Al Džazira prenela je da se izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland sastaje sa šefom Hamasa Ismailom Hanijeom u petak u Kataru.

Izrael je tokom noći izveo vazdušne napade u kojima je, kako je saopšteno, pogođeno i skladište oružja u kući jednog od članova Hamasa. Lekari su rekli da je u napadu na jugu Gaze ranjeno četvoro ljudi.

Od početka sukoba 10. maja, palestinski zvaničnici su prebrojali 228 ubijenih u Gazi, što je dodatno pogoršalo postojeću humanitarnu katastrofu.

Izraelske vlasti daju podatak da je sa te strane ubijeno 12 osoba.

Izraelski premijer Netanjahu stalno ponavlja da ima podršku SAD koje su poručile da Izrael da se brani od raketiranja iz Gaze.

Ali, Bajden je poručio izraelskom lideru da je vreme da se okonča konflikt.

Vašington i druge bliskoistočne zemlje traže da se prekid vatre dogovori diplomatski. Generalna skupština UN će raspravljati o konfliktu na sednici u četvrrak, ali se ne očekuje da će nešto preduzeti.

Hamas je počeo raketiranje Izraela 10. maja kao odgovor na, kako je rečeno, izraelsko kršenje prava Palestinaca koji su hteli da se okupe na određenim mestima u Jerusalimu za vreme Ramazana.

Arhivski video 👇

Kod džamije Al Aksa sukobljavali su se Palestinci i izraelska policija, a još jedan od razloga bili su i protesti zbog najave iseljenja palestinskih porodica iz naselja Šeik Džarah u Jerusalimu, odakle hoće da ih isele jevrejski doseljenici.

Aktuelni sukobi su najozbiljniji poslednjih godina, a nasilje između Jevreja i Arapa se događa i na ulicama.

Četiri rakete ispaljene su na Izrael i iz Libana, ali niko nije preuzeo odgovornost za to.

XS
SM
MD
LG