Linkovi

Blinken na Bliskom istoku o uspostavljanju primirja u Gazi


Srušene kuće u Gazi
Srušene kuće u Gazi

Državni sekretar SAD Entoni Blinken otputovaće na Bliski istok posle dogovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, koji je stupio na snagu u petak ujutru.

Blinken će se na prvom putovanju u taj region sastati sa izraelskim, palestinskim i drugim diplomatama koje rade na uspostavljanju primirja u Gazi.

"Na zahtev predsednika Bajdena, putujem u Jerusalim, Ramalu, Kairo i Aman gde ću se sastati sa svim stranama i učestovati u naporima da se učvrsti prekid vatre. SAD su diplomatski angažovane u pokušaju da se smanje tenzije i okonča neprijateljstvo", napisao je Blinken na Tviteru.

SAD su saopštile da su spremne da rade sa palestinskim vlastima i UN kako bi se obezbedila brza dostava humanitarne pomoći i sakupila sredstva za obnovu Gaze.

"Trenutno smo fokusirani na humanitarnu situaciju, na rekonstruisanje i obnovu i radimo sa svima - Palestincima, Izraalecima, partnerima iz regiona", kazao je Blinken za CNN u nedelju.

U međuvremenu, egipatski pregovarači su se sastali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, inače političkim rivalom Hamasa, u pokušaju da se prekid vatre što duže održi. Egipat je posredovao u uspostavljanju primirja u Gazi.

Članice Saveta bezbednosti UN pozdravile su prekid vatre i pozvale da se postigne sveobuhvatni mirovni dogovor baziran na "viziji dve demokratske države, Izraela i Palestine, koje u miru žive jedna pored druge i priznaju međusobno granice".

Neki eksperti smatraju da prekid vatre ne rešava probleme decenijskog konflikta.

"SAD treba da objasne kako vide održivu, suverenu palestinsku državu, a šta su negativne strane rešenja dve države", smatra egipatski diplomata i član Instituta za mir Hešam Jusef.

Blinken je uoči puta u region rekao da SAD veruju da je došlo vreme da se postigne dogovor koji jednako poštuje prava Izraelaca i Palestinaca.

On je za televiziju ABC kazao da "Palestinci treba da se nadaju da će živeti bezbedno i dostojanstveno u palestinskoj državi", kao i da je predsednik Džo Bajden i dalje na strani takvog rešenja.

Državni sekretar SAD je okrivio Hamas za sukob rekavši da je "Palestincima doneo samo uništenje i ništa drugo".

Vašington je saopštio da će raditi sa palestinskim vlastima na obnovi Gaze, ali ne sa Hamasom, i da neće dozvoliti da se ponovo naoružava. Takav plan deluje teško ostvariv, s obzirom na to da Gazu kontroliše Hamas.

Hamas je raketirao Izrael iz Gaze od 10. maja zbog kršenja prava Palestinaca u Jerusalimu od strane izraelske policije. Izrael je uzvratio žestokim vazdušnim udarima i artiljerijskom paljbom na lidere Hamasa i njihovu infrastrukturu. Ipak, mnogi su osudili Izrael zbog velikog broja civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG