Linkovi

Izrael i Hamas poštuju prekid vatre, pregovarači pokušavaju da učvrste mir


Palestinska zastava na ruševinama u Gazi
Palestinska zastava na ruševinama u Gazi

Primirje između Izraela i Hamasa se poštovalo u subotu, dok su egipatski pregovarači nastavili razgovore sa obe strane o uspostavljanju dugoročnog mira.

I Izrael i Hamas tvrde da su pobednici u sukobu koji je trajao 11 dana i u kojem je prekid vatre stupio na snagu u petak ujutru. U tom konfliktu su stradale stotine ljudi.

Hiljade stanovnika Gaze slavile su na ulicama kada je primirje počelo, a slavili su i stanovnici istočnog Jerusalima i okupirane Zapadne Obale.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u subotu je pozvao na "puno poštovanje" priimirja i naglasio da je neophodna hitna humanitarna pomoć za palestinske civile.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da su vojne akcije oštetile Hamas i otežale mu da lansira rakete, kao i da je ubijeno 200 militanata i uništena mreža podzemnih tunela. Hamas i Islamski džihad su saopštili da je stradalo samo 20 njihovih boraca.

"Hamas više ne može da se krije. Ovo je veliki uspeh Izraela", rekao je Netanjahu i upozorio da će Izrael odgovoriti još silovitije ako Hamas ponovo napadne.

Šef Hamasa Ismail Hanijeh takođe je proglasio pobedu i rekao da su uspešno odolevali vojno i ekonomski jačem neprijatelju. Obećao je i da će biti popravljeno sve što je uništeno u Gazi.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 30 zdravstvenih ustanova u Gazi oštećeno, kao i da je ubijeno najmanje 243 Palestinaca, a povređeno 8.538.

UN su odvojile 18,6 miliona dolara za humantiranu pomoć Gazi i saopštile da je raseljeno više od 72 hiljade Palestinaca.

Kakve su globalne reakcije na primirje?

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da Demokratska stranka i dalje podržava Izrael i da se "moli da će prekid vatre potrajati".

Bajden je takođe kazao da je rešenje o dve države jedini odgovor na konflikt i obećao da će, sa drugim zemljama, izdvojiti sredstva za pomoć Gazi.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je da će u narednim danima putovati u taj region i sastati se sa izraelskim, palestinskim i regionalnim liderima.

I drugi lideri su pozdravili primirje kojem je posredovao Egipat.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab napisao je na Tviteru da "obe strane moraju da se postaraju da prekid vatre potraje i da se okonča nasilje i stradanje civila".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je održiva opcija rad na dogovoru o dve države.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je da je Moskva zadovoljna prekidom vatre, ali da ima još posla.

"Ovo je važan, ali nedovoljan korak".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijan rekao je da će Kina dati milion dolara humanitarne pomoći Palestincima, kao i 200.000 doza vakcine protiv Kovida 19.

Pakistanski premijer Imran Kan zahvalio je građanima što su širom zemlje protestovali u znak solidarnosti sa Palestincima i kazao da se nada da će jednog dana oni imati svoju državu.

Od 10. maja Hamas je raketirao Izrael iz Gaze zbog, kako su naveli, kršenja prava Palestinaca u Jerusalimu.

Izrael je odgovorio vazdušnim udarima i artiljerijskom paljbom na Hamas i njihovu infrastrukturu, a kritikovan je zbog toga što je gađao i civilne zgrade i izbegličke kampove, kao i zbog velikog broja civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG