Linkovi

Sukobi u Gazi nastavljeni najžešćom ofanzivom Izraela do sada


Izraelski vojnici u polju blizu granice Izraela i pojasa Gaze, 14. maja 2021.
Izraelski vojnici u polju blizu granice Izraela i pojasa Gaze, 14. maja 2021.

Sukob u Gazi nastavljen je artiljerijskom paljbom i brojnim vazdušnim napadima Izraela na mrežu podzemnih tunela palestinskih militanata, dok je Hamas nastavio da raketira izraelske gradove.

Ovo je najveća izraelska akcija od početka sukoba koja je uključila 160 letelica i tenkove izvan pojasa Gaze, rekao je portparol izraelske vojske, a ranije je rečeno da vojska nije ušla u Gazu.

Posle izraelske ofanzive usledila je raketna paljba iz Gaze na južni Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u četvrtak rekao da će "vojna kampanja još potrajati". Izraelski zvaničnici kažu da Hamasu, koji je najmoćniji u Gazi, treba uputiti jasnu poruku da se odvrati od daljih napada pre bilo kakvog prekida vatre.

U Gazi je ubijeno najmanje 122 ljudi, ukljućujući i 31 dete, a ranjeno ih je najmanje 920, saopštili su palestinski lekari. Samo u četvrtak ubijeno je 52 Palestinaca. U Izraelu je poginulo osmoro, uglavnom civila, ukljućujući i dvoje dece.

Savet bezbednosti UN će u nedelju raspravljati o sukobu između Izraela i Palestinaca.

Diplomate kažu da su SAD, blizak saveznik Izraela, predložile da se virtuelni sastanak održi sledećeg utorka, dok su neki drugi želeli da se održi danas, u petak.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da se nada da će se, ako se sačeka nekoliko dana, pokazati da li je potrebna "stvarna deeskalacija" i da je Vašington otvoren za diskusiju u UN.

Savet bezbednosti koji ima 15 članica se sastao dva puta nedeljno i raspravljao o sukobima u tom regionu, ali nije bilo saglasnosti oko sadržaja zajedničkog saopštenja.

Izrael je počeo sa napadima na militante u Gazi pošto je Hamas raketirao Jerusalim i Tel Aviv zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima kod džamije Al Aksa u Istočnom Jerusalimu, koji i Jevreji i Arapi smatraju svetim mestom.

Strahujući od toga da sukob izmakne kontroli, SAD su odlučile da pošalju izaslanika u taj region.

"SAD će se angažovati u diplomatskim naporima na najvišem nivou kako bi deesakalirale tenzije", rekla je Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD u UN.

Do sada su se u pokušaju mirovnih pregovora angažovali Egipat, Katar i UN, ali bez rezultata.

XS
SM
MD
LG