Linkovi

Bajden pozvao na deeskalaciju, Netanjahu kaže da će Izrael nastaviti operacije protiv Hamasa


Izraelska artiljerija ispaljuje projektile na mete u pojasu Gaze, 18. maja 2021.

Američki predsednik Džo Bajden podstakao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da hitno utiče na smanjenje tenzija u području Gaze – što bi doprinelo prekidu vatre, saopštila je Bela kuća. Međutim, i posle četvrtog telefonskog razgovora sa Bajdenom u toku 7 dana, Netanjahu je izjavio da je “odlučan da nastavi” operacije protiv ekstremista iz Hamasa.

Istovremeno, američki predsednik suočava se sa sve većim pritiskom – čak i od svojih stranačkih kolega demokrata, da preuzme aktivniju ulogu u posredovanju koji bi doprineo prekidu vatre između Izraela, jednog od najbližih američkih saveznika na Bliskom istoku i militante grupe Hamas.

"Dvojica lidera detaljno su razgovarala o situaciji u Gazi, izrealskom napretku u smanjivanju borbenih kapaciteta Hamasa i drugih terorističkih elemenata i trenutnim diplomatskim naporima reigonalnih vlada i SAD”, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer u kratkoj izjavi novinarima na predsedničkom avionu Er Fors 1.

"Predsednik je premijeru preneo da očekuje značajnu deeskalaciju danas, koja bi vodila ka prekidu vatre", dodala je Karin Žan-Pjer. Predsednik Bajden avionom je putovao u Konektikat, na diplomsku ceremoniju u američkoj Akademiji obalske straže.

Porodica izbeglica iz Eritreje u gradu Ašdod u Izraelu, 18. maja 2021.
Porodica izbeglica iz Eritreje u gradu Ašdod u Izraelu, 18. maja 2021.

U odgovor na Bajdenov poziv na deeskalaciju, portparol Hamasa Hazem Kasem izjavio je da oni koji žele da se stiša nasilje moraju da "prisile Izrael da okonča agresiju u Jerusalimu i bombardovanje Gaze."

Palestinski lekari navode da je 223 ljudi ubijeno u toku deset dana vazdušnih udara, a izraelske vlasti procenjuju da je broj žrtava u njihovoj zemlji - 12.

Jedan izvor iz egipatske vojske izjavio je za Rojters da su se dve strane u načelu dogovorile o prekidu vatre posle pomoći posrednika, iako se detalji još razrađuju u tajnosti, a demantuje se da se pregovara kako bi se sprečio neuspeh tih razgovora.

Francuska je predložila rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u koordinaciji sa Egiptom i Jordanom, u kojoj se poziva na zaustavljanje borbi.

"Tri zemlje su se složile oko tri jednostavna elementa: pucnjava mora prestati, došlo je vreme za prekid vatre i Savet bezbednosti UN mora da se pozabavi tim pitanjem", rekao je kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je u utorak razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom II.

Amerika, izraelska saveznica koji ima pravo veta kao jedna od pet stalnih članica Saveta, do sada je blokirala SB u objavljivanju izjave u kojoj se podržava prekid vatre. Američki zvaničnici rekli su da takva izjava neće pomoći diplomatskim naporima za okončanje sukoba.

"Naš cilj je da dođemo do kraja ovog sukoba. Iz dana u dan ćemo procenjivati koji je pravi pristup. I dalje ostaje da su tihi, intenzivni razgovori iza kulisa u ovom trenutku taktički naš pristup", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki novinarima u utorak.

Ujedinjene nacije su saopštile da su bile "aktivno uključene" u napore za posredovanje u pokušaju da se okonča nasilje. U međuvremenu, saopštile su da su bile u mogućnosti da u Gazu pošalju desetine kamiona za gorivo, ali ne u drugu pomoć preko svojih agencija.

Svetsko telo izrazilo je zabrinutost zbog izraelskih udara koji pogađaju civilnu infrastrukturu u Gazi, zajedno sa centralnom ispitnom laboratorijom za Kovid 19 i druge zdravstvene ustanove.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u tvitu od utorka da postoji "ogromna ljudska patnja i velika šteta na domovima i vitalnoj infrastrukturi u Gazi" i pozvao međunarodnu zajednicu da finansira humanitarne programe Ujedinjenih nacija u palestinskoj enklavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, u video poruci objavljenoj u utorak, rekao je da je Izrael zadao "neočekivane udarce" Hamasu i vratio militantnu grupu "unazad mnogo godina". Rekao je da odgovor Izraela na militantne napade služi kao lekcija izraelskim neprijateljima.

Od početka borbi 10. maja, u izraelskim vazdušnim udarima ubijeno je najmanje 217 Palestinaca, uključujući najmanje 63 dece, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. U raketnim napadima palesintskih militanata ubijeno je najmanje 12 Izraelaca, uključujući šestogodišnje dete.

Hamas je počeo da ispaljuje rakete pre osam dana u znak odmazde zbog, kako je rekao, kršenja prava Palestinaca u Jerusalimu od strane Izraela. Palestinci na izraelskoj okupiranoj Zapadnoj obali i izraelska arapska manjina, koja čini 21 odsto stanovnika Izraela, organizovali su u utorak generalni štrajk u znak solidarnosti sa militantima Hamasa.

XS
SM
MD
LG