Linkovi

Talibani sve bliže Kabulu, avganistanski predsednik ne podnosi ostavku


Talibanski borac ispred grada Gaznija
Talibanski borac ispred grada Gaznija

Teritorija koju kontroliše avganistanska vlada svela se gotovo samo na Kabul, nakon što su Talibani osvojili važni severni grada Mazar-i-Šarif. Predsednik Džo Bajden odobrio je slanje dodatnih hiljadu američkih vojnika u Avganistan, gde ih sada ima ukupno oko pet hiljada, kako bi se obezbedilo "bezbedno povlačenje" američkog i savezničkog osoblja.

Od kako su se američke snage povukle iz zemlje, Talibani su efikasno osvojili znatne delove teritorije Avganistana. Njihova se kampanja prošle nedelje dodatno ubrzala što je šokiralo zapadne zemlje, a odbrana avganistanske vojske je na ivici kolapsa.

Kabul i Džalalabad u istočnom Avganistanu su sada jedini veliki gradovi koji još nisu u rukama Talibana.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani izjavio je da je sazvao hitne konsultacije sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima zbog napredovanja talibana u osvajanju teritorije. Talibani su se približili Kabulu kada su osvojili Pul e Alam, mesto koje se nalazi na 70 kilometara od glavnog grada.

"Kao vaš predsednik, fokusiran sam na sprečavanje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja ljudi", kazao je Gani u kratkom televizijskom obraćanju i dodao da se konsutuje sa vladom, političkim akterima i međunarodnim liderima.

Nije dao nikakve naznake da će postupiti po zahtevu talibana i podnese ostavku ako želi prekid vatre i politički dogovor. Gani je reao da je prioritet konsolidacija avganistanskih bezbednosnih snaga.

"Ozbiljni koraci se prave u tom pravcu", rekao je, ali nije obrazložio detalje.

Američki vojnici stigli su u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji diplomata i civila, dok talibani napreduju u osvajanju teritorije.

Pentagon je saopštio da su u Avganistan poslati po jedan bataljon marinaca i pešadije, ukupno oko 3.000 vojnika. Deo je već stigao, a deo njih stiže do nedelje uveče, kažu zvaničnici.

Koje su važne gradove talibani osvojili?

Talibani napreduju u osvajanju teritorije, a avganistanska vlada je potvrdila da su osvojili i Kandahar, ekonomski centar na jugu zemlje.

Osvajanje Kandahara na jugu i Herata na zapadu posle višednevnih sukoba predstavlja ogroman udarac za avganistansku vladu, ocjenjuje agencija Rojters.

"Grad izgleda kao front, prazan je. Porodice su otišle ili se kriju u svojim domovima", ispričao je iz Herata, grada blizu granice sa Iranom sa oko 600.000 stanovnika, član provincijskog saveta Gulam Habib Hašimi.

Ofanziva talibana podstakla je strahovanja da bi pobunjenici mogli da uspostave kontrolu nad avganistanskom vladom za nekoliko nedelja dok se privodi kraju povlačenje međunarodnih snaga posle dve decenije rata.

Neimenovani zvaničnik američkog Sekretarijata za odbranu rekao je da se strahuje da bi talibani mogli da za nekoliko dana krenu ka Kabulu, ali da se Vašington nada da će avganistanske bezbednosne snage pružiti veći otpor dok se pobunjenici pribiližavaju prestonici, prenosi Rojters.

Potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh rekao je da je ponosan na oružane snage zemlje.

"Odlučeno je da se čvrsto suprotstavimo talibanskim teroristima i uradimo sve da ojačamo nacionalni otpor, svim sredstvima", tvitovao je Saleh posle sastanaka o nacionalnoj bezbednosti, kojim je predsedavao predsednik Ašraf Gani.

Strahuje se i da će sukob dovesti do izbegličke krize i poništavanja napretka u oblasti ljudskih prava. Oko 400.000 civila bilo je primorano da napusti domove od početka godine, od čega 250.000 od maja, saopštio je zvaničnik Ujedinjenih nacija.

"Situacija ima sve oznake huimanitarne katastrofe", upozorio je Tomson Piri iz Svetskog programa za hranu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u petak je zatražio od talibana da odmah zaustave ofanzivu u Avganistanu i upozorio da situacija u toj zemlji "izmiče kontroli".

"Poruka međunarodne zajednice onima koji vode rat mora da bude jasna: preuzimanje vlasti vojnom silom je gubitnička strategija. To može samo da dovede do dugog građanskog rata ili potpune izolacije Avganistana", naglasio je Gutereš.

Tokom vladavine talibana u Avganistanu, od 1996. do 2001. godine, žene nisu mogle da rade, morale su da pokrivaju lice i da budu u pratnji muškarca van kuće. Devojčice nisu mogle da idu u školu. Početkom jula, talibanski borci naredili su nekim ženama da prestanu da rade u jednoj banci.

Od velikih gradova u Avganistanu, vlada - uz Kabul - kontroliše još Mazar-i-Šarif na severu i Džalalabad, blizu granice sa Pakistanom na istoku.

Britanija je saopštila da će angažovati 600 vojnika da pomognu Britancima da napuste Avganistan, a slično su najavile i druge ambasade i humanitarne organizacije.

Danska i Norveška saopštile su u petak da zbog pogoršanja bezbednosne situacije privremeno zatvaraju ambasade u Kabulu i evakuišu osoblje.

Ujedinjene nacije saopštile su da bi ofanziva Talibana u Kabulu imala "katastrofalne posledice po civile".

Talibani su takođe osvojiili gradove Laškar Ga na jugu i Kala-e-na na severozapadu, sapštili su bezbednosni zvaničnici. Firuz Ko, prestonica provincije Gor, predata je bez borbe. Ekstremisti su od 6. avgusta preuzeli kontrolu nad 14 od 34 provincije u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG