Linkovi

Talibani ušli u Kabul, predsednik Avganistana napustio zemlju


Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad predsedničkom palatom u Kabulu nakon što je avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje 15. avgusta 2021.
Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad predsedničkom palatom u Kabulu nakon što je avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje 15. avgusta 2021.

Talibani su ušli u Kabul, glavni grad Avganistana, i saopštili da čekaju miran prenos vlasti. Avganistanski predsednik Ašraf Gani, potpredsednik i drugi visoki zvaničnici, avionom su napustili zemlju u nedelju a talibanski pobunjenici povratili vlast u Avganistanu, sa koje su zbačeni u američkoj vojnoj invaziji pre 20 godina. Prema rečima američkih zvaničnika, vojnici SAD i dalje kontrolišu američku ambasadu i međunarodni aerodromu u Kabulu.

Najviši članovi vojne komisije Talibana stigli su u predsedničku palatu u Kabulu dok su talibanski borci zauzeli položaje na ključnim punktovima u gradu. Portparol Talibana, Zabihula Mudžahid, potvrdio je u nedelju uveče da je borcima rečeno da čuvaju bezbednosne punktove i druge instalacije u Kabulu "da bi se sprečio haos i pljačkanje posle odlaska avganistanskih snaga." Mudžahid je pozvao građane Kabula da ostanu mirni, navodeći da Talibani samo žele da "zaštite njihovu bezbednost."

Anonimni zvaničnik Talibana nešto ranije je izjavio za agenciju Asošijeted pres da će grupa objaviti formiranje Islamskog emirata Avganistana. To je bilo ime zemlje za vreme uprave Talibana, pre nego što su ih smenile američke snage posle napada na SAD 11. septembra.

Predsednik Gani saopštio je da je napustio zemlju da bi se izbeglo krvroproliće. Gani je na svojoj Fejsbuk stranici rekao da je morao da donese tešku odluku, jer je sudbina miliona građana Kabula i bezbednost celog grada bila na kocki. Gani je sleteo u Tadžikistan, ali je ubrzo zatim otišao na nepoznatu destinaciju, javio je Radio Slobodna Evropa.

“Talibani su sada odgovorni da zaštite čast, bogastvo i dobrobit svojih sunarodnika", napisao je Gani. “Treba da polože novi istorijski test - ili će sačuvati ime i čast Avganistana ili će prioritet dati drugim mestima i mrežama... Na talibanima je da uvere sve građane, nacije, različite sektore, sestre i žene Avganistana, da dobiju legitimitet i osvoje srca naroda."

Abdulah Abdulah, šef avganistanskog Saveta za nacionalno pomirenje, objavio je video snimak na Fejsbuku u kome je kritikovao Ganija. Abdulah je potvrdio da je Gani napustio zemlju i rekao: "Mislim da je bivši predsednik ostavio zemlju i narod u teškom položaju. Odgovaraće pred Bogom."

Američka ambasada u Kabulu objavila je upozorenje da se bezbednosna situacija u prestonici Avganistana ubrzano menja, uključujući na aerodromu, gde se prema nekim izveštajima čula pucnjava, dok američki vojnici evakuišu većinu američkog osoblja.

Aerodrom u Kabulu

Izgleda da SAD ne nameravaju da još dugo čuvaju ambasadu u Kabulu. Jedan zvaničnik ambasade izjavio je za Glas Amerike da je osoblje premešteno na bezbednu lokaciju kod aerodroma kako bi nadgledalo letove iz zemlje i bilo spremno da se evakuiše.

NATO je saopštio da pomaže u zaštiti aerodroma. "Nastavljamo da vodimo operacije na aerodromu u Kabulu kako bi Avganistan ostao povezan sa svetom", izjavio je za Glas Amerike jedan zvaničnik Alijanse, navodeći da savez za sada zadržava svoje diplomatsko prisustvo u Kabulu.

“Bezbednost našeg osoblja je najvažnija i nastavićemo da se pravimo izmene ako to bude neophodno" dodao je.

Talibani su za nešto više od sedam dan osvojili velike delove zemlje i u subotu stigli do kapija prestonice, Kabula. Pobunjenici su prvo ostali van grada, navodeći da žele "mirni prenos vlasti" kako bi se Kabul poštedeo nasilja.

Pregovori o prenosu vlasti

U nedelju ujutru, delegacija Talibana započela je pregovore sa istaknutim avganistanskim džihadistima, političarima i starešinama, posle kojih je Gani napustio položaj - izjavili su za Glas Amerike izvori direktno upućeni u pregovore. Talibani su insistirali da neće pregovarati sa Ganijem o bilo kakvom prenosu vlasti, navodeći da nije "legitimni predsednik."

Još nije poznato ko je učestvovao u pregovorima, ali je Abdulah Abdulah, koji je bio nadležan za pregovore avganistanske vlade sa Talibanima, pod pokroviteljstvom SAD, bio jedan od pregovarača.

Prema dogovoru koji je navodno postignut, delegacija avganistanskih lidera, među kojima je Abdula, otputovaće u Katar gde će se formalno odigrati "prenos vlasti na Talibane", navode izvori Glasa Amerike.

Portparol Talibana Suhail Šahin, koji radi u političkoj kancelariji grupe u glavnom gradu Katara, Dohi, saopštio je da su pobunjenički borci dobili naređenje da ne naude nikome i da ne napadaju vladu i ne uništavaju privatnu svojinu za vreme vojnog napredovanja.

Avganistanci čekaju u dugim redovima da podignu novac iz Banke Kabula 15. avgusta 2021.
Avganistanci čekaju u dugim redovima da podignu novac iz Banke Kabula 15. avgusta 2021.

Ranije u nedelju talibani su zauzeli Džalalabad, glavni grad pokrajine Nangarhar i poslednji veliki grad pored prestonice koji je bio pod vladinom kontrolom.

U različitim izveštajima navodi se da se snage bezbednosti takođe povlače iz drugih okruga provincije Nangarhar, koja se graniči sa Pakistanom i u kojoj je jedan od ključnih graničnih prelaza sa Patistanom, preko Torkhema.

Takođe u nedelju, portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su njihovi lovci preuzeli kontrolu nad vazdušnom bazom Bagram i tamošnjim zatvorom i oslobodili njihove zatvorenike. U Bagramu je bilo visokih talibanskih zatvorenika, a u gradu je bila glavna baza za stranu vojnu misiju koju su predvodile SAD u Avganistanu.

Mapa napredovanja talibana
Mapa napredovanja talibana

Brzina ofanzive talibana šokirala je i lokalno stanovništvo, i međunarodnu zajednicu. Iako je nasilje u zemlji na visokom stepenu od 2020. godine, nakon što su talibani potpisali sporazum sa Sjedinjenim Državama, najnovija kampanja protiv avganistanskih gradova bila je neočekivano brza.

Uspesi talibana počeli su u petak, 6. avgusta, sa zauzimanjem glavnog grada pokrajine Nimruz, da bi devet dana kasnije bio opkoljen Kabul sa svih strana.

Američki transportni helikopteri Blek houk ispuštaju termalne mamce dok lete iznad krovova Kabula, Avganistan, 15. avgusta 2021.
Američki transportni helikopteri Blek houk ispuštaju termalne mamce dok lete iznad krovova Kabula, Avganistan, 15. avgusta 2021.

Dolazak talibana pred kapije Kabula učinio je da ambasade započnu sa pokušajima izvlačenja svog osoblja.

Haotično stanje na ulicama Kabula

Novinarka Glasa Amerike Ajiša Tanzim javila je sa lica mesta ranije u nedelju da je na ulicama Kabula zavladala panika nakon što se pronela vest da su talibani ušli u grad. Oni su u tom trenutku bili samo na periferiji, ali vladine kancelarije počele su da se evakuišu.

Reporterka avganistanskog servisa Glasa Amerike bila je u kancelariji za pasoše kada je svima rečeno da odmah napuste zgradu i odu kući.

Talbanski borci u vozilu u gradu Haretu, zapadno od Kabula, Avganista, 14. avgusta 2021.
Talbanski borci u vozilu u gradu Haretu, zapadno od Kabula, Avganista, 14. avgusta 2021.

Saobraćaj na ulicama Kabula postao je haotičan dok ljudi pokušavaju da stignu kući ili do svojih porodica.

Do ranog popodneva, portparol talibana je najavio da oni neće nasilno ući u Kabul i da žele miran prenos vlasti.

Najavili su opštu amnestiju za sve i rekli da neće biti ubijanja iz osvete.

Zvaničnik talibana rekao je Rojtersu: "Ne želimo da ni jedan nedužni avganistanski civil bude povređen ili ubijen dok preuzmemo odgovornost, ali nismo proglasili prekid vatre".

Matin Bek, šef kabineta afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, napisao je na Tviteru: "Ne paničite! Kabul je siguran!"

Talibani su započeli ofanzivu pre gotovo dve nedelje, zauzevši niz ključnih gradova i graničnih prelaza.

Bajden šalje još 1.000 vojnika

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden ovlastio je u subotu slanje još 1.000 vojnika u Avganistan - pored 3.000 naređenih ranije prošle nedelje - kako bi pomogli u evakuaciji osoblja SAD i drugi saveznika iz Kabula, u trenutku kada su se talibanski pobunjenici približavali glavnom gradu Avganistana.

Bajden je saopštio slanje dodatnih vojnika pošto su talibani osvojili kontrolu nad većim delom zemlje, zauzevši 25 od 34 prestonice avganistanskih pokrajina tokom protekle nedelje.

U zapanjujućoj ofanzivi, pobunjenici su u subotu zauzeli nekoliko njih, uključujući četvrti po veličini grad Mazar-e-Šarif na severu zemlje. Džalalabad, poslednji preostali veliki grad pored prestonice Kabula, zauzet je u nedelju.

"Preneli smo predstavnicima talibana u Dohi, (Katar), da će svaka akcija sa njihove strane na terenu u Avganistanu koja bi stavila osoblje SAD ili naše misije u opasnosti tamo naći na bez i snažan američki vojni odgovor", navodi se u saopštenju Bele kuće koja je citirala Bajdena.

Američki zvaničnik odbrane objasnio je da će u Kabulu biti 5.000 američkih vojnika: u četvrtak je Biden naredio 3.000 vojnika za misiju evakuacije, 1.000 je već bilo u Kabulu, a još 1.000 iz 82. vazduhoplovne pridodato je u subotu.

Pentagon je saopštio da je prva grupa ovlašćenih snaga iz Marinskog pešadijskog bataljona stigla u petak i da se očekuje da će ostatak trupa biti na mestu do kraja dana u nedelju.

Avganistanske snage bezbednosti, koje su obučavale Sjedinjene Države, srušile su se pred napretkom pobunjenika i predale bez ispaljenog metka ili su se povukle u mnogim slučajevima.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani okrivio je naglo povlačenje stranih vojski predvođenih SAD za šokantne gubitke na bojnom polju koje je pretrpela njegova vlada.

Bajden je u subotu branio svoju odluku da povuče sve američke trupe iz ratom razorene južnoazijske zemlje, tvrdeći da se snage avganistanske vlade moraju boriti protiv talibana.

Predsednik SAD je napomenuo da je u poslednjih 20 godina Vašington poslao mladiće i devojke, uložio skoro hiljadu milijardi dolara, obučio više od 300.000 avganistanskih vojnika i policije, opremio ih najsavremenijom vojnom opremom i održavao njihove vazduhoplovne snage.

"Još jedna godina, ili još pet godina, vojno prisustvo SAD ne bi napravilo nikakvu razliku ukoliko avganistanska vojska ne može ili neće da drži svoju državu", rekao je Biden u izjavi. "I beskrajno američko prisustvo usred građanskog sukoba u drugoj zemlji nije mi bilo prihvatljivo".

Povlačenje trupa SAD, koje bi trebalo da bude završeno do kraja ovog meseca, proizašlo je iz sporazuma Vašingtona sa talibanima potpisanog u februaru 2020. godine pod bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

U subotu je Bajden ponovo kritikovao dogovor, rekavši da je "talibane ostavio na vojnom najjačem položaju od 2001. godine".

Predsednik SAD je naglasio da mora da donese odluku da li će sprovesti dogovor ili povećati vojno prisustvo SAD i poslati još američkih trupa da se ponovo bore u avganistanskom građanskom sukobu.

"Bio sam četvrti predsednik koji je predsedavao tokom prisustva američkih trupa u Avganistanu - dva republikanca, dva demokrata. Ne bih i neću preneti ovaj rat na petog".

Talibanski borci izveli su ofanzivu sličnu "blic-krigu" širom Avganistana, napredujući ka Kabulu čak i u trenutku kada prvi od hiljada američkih vojnika koji su poslati nazad u tu zemlju tek treba da se iskrcaju.

Pad Mazar-e-Šarifa u subotu pod kontrolu talibana usledio je samo nekoliko sati nakon što je Gani u video poruci naciji obećao da namerava da se bori protiv "nametnutog rata" i da će se pobrinuti da avganistanske snage bezbednosti budu na visini zadatka.

"U sadašnjem scenariju, naš najveći prioritet je oživljavanje avganistanskih bezbednosnih i odbrambenih snaga", rekao je on.

Pad Mazar-e-Šarifa obezbedio je talibanima kontrolu nad celim severom zemlje. Dvojica vojskovođa, Ata Muhamad Nor i maršal Abdul Rašid Dostum, koji su se obećali da će se odupreti napadu pobunjenika na severni grad, navodno su pobegli u susedni Uzbekistan zajedno sa stotinama svojih boraca.

Mazar-e-Šarif, glavni grad pokrajine Balk, bio je svedok intenzivnih sukoba pre nego što su se avganistanska vojska i provladine milicije predale talibanima, rekao je za Asošijeted pres Abas Ebrahimzada, poslanik iz pokrajine Balk.

"Uprkos našem čvrstom otporu, nažalost, celokupna vladina i oprema ANDSF (oružanim snagama Avganistana) predata je talibanima kao rezultat velike organizovane i kukavičke zavere. Oni su organizovali zaveru da uhvate maršala Dostuma i mene, ali nisu uspeli", napisao je Šarif u tvitu.

"Maršal Dostum, ja, guverner Balka, poslanici Balka, šef pokrajinskog saveta Balkha i nekoliko drugih zvaničnika sada su na sigurnom. Imam mnogo neispričanih priča koje ću vremenom podeliti. Zahvalhjujem se svima koji su se ponosno opirali u odbrani svoje zemlje. Naš put se ovde neće završiti", stoji u poruci.

Sekretar za štampu Pentagona, Džon Kirbi, brzinu napredovanja talibana je nazvao "duboko zabrinjavajućom."

Talibani su u subotu pokušali uveriti Avganistance da su pobunjenički borci strogo usmjereni na zaštitu života i imovine svih građana zemlje.

"Takođe uveravamo sve diplomate, ambasade, konzulate i humanitarne radnike, bilo da su međunarodni ili domaći, da (talibani) ne samo da neće stvarati probleme, već će im pružiti sigurnost i bezbedno okruženje", kaže se u saopštenju talibana objavljenom u medijima.

Talibani su ignorisali pozive iz SAD i međunarodne zajednice da prekinu neprijateljstva i pregovaraju o rešavanju dugotrajnog sukoba u zemlji sa avganistanskom vladom.

Pobunjenička grupa zahteva da Gani odstupi kako bi mirovni pregovori između zaraćenih avganistanskih strana uz posredovanje SAD-a napredovali. Gani je ranijie odbacio zahtev, insistirajući da će vlast preneti na izabranog naslednika, a ne pod pritiskom talibana.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je s Ganijem dva puta prošle sedmice kako bi naglasio potrebu pronalaženja političkog rešenja za avganistanski rat. Poslednji razgovor između njih dvojice održan je u subotu.

"Razgovarali su o hitnosti tekućih diplomatskih i političkih napora za smanjenje nasilja. Sekretar je naglasio posvećenost Sjedinjenih Država jakim diplomatskim i bezbednosnim odnosima sa vladom Avganistana i našu stalnu podršku narodu Avganistana", kaže se u njegovoj izjavi koja je preneta u saopštenju Stejt dipartmenta.

XS
SM
MD
LG