Linkovi

SAD će održavati diplomatsko prisustvo na aerodromu u Kabulu "sve dok to bude bezbedno"


Vojnici SAD na položaju na pisti međunarodnog aerodroma u Kabulu, 16. avgusta 2021. (Foto: AP)
Vojnici SAD na položaju na pisti međunarodnog aerodroma u Kabulu, 16. avgusta 2021. (Foto: AP)

Sjedinjene Države će zadržati diplomatsko prisustvo na međunarodnom aerodromu u Kabulu, ubrzavajući evakuaciju hiljada Avganistanaca koji ispunjavaju uslove za američke specijalne imigrantske vize (SIV) i proširujući pristup izbeglicama iz Avganistana koji rade za američke novinske agencije i nevladine organizacije.

Stejt department je u ponedeljak takođe zatražio od Amerikanaca da se sklone i da ne idu na aerodrom u Kabulu. Pogoršanje bezbednosne situacije širom Avganistana navelo je civile da pohrle u velikom broju ka aerodromu.

"Zadržaćemo diplomatsko prisustvo u Kabulu sve dok je to bezbedno i odgovorno za nas", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u ponedeljak na brifingu.

On je rekao da je od nedelje uveče celokupno osoblje američke ambasade premešteno na međunarodni aerodrom Hamid Karzai, koji obezbeđuje američka vojska.

Prajs je dodao da Pentagon "ubrzano i non-stop radi na ponovnom uspostavljanju pozitivne kontrole nad aerodromom, tako da i američki vojni avioni, i komercijalni avioni, mogu da slete i polete".

Oko 6.000 američkih vojnika raspoređeno je u Avganistan kako bi pomogli u evakuaciji američkog i savezničkog civilnog osoblja, zajedno sa ugroženim Avganistancima. Otprilike polovina tih trupa stigla je do ponedeljka.

Poslednjih nedelja, 2.000 podnosilaca zahteva za specijalne iseljeničke vize i njihove porodice dovedeno je u SAD, saopštio je Stejt department.

SAD su uključene u razgovore sa talibanima u Kabulu i Dohi gde se vode mirovni pregovori.

Američki fokus prešao je sa podrške mirovnim pregovorima na pridruživanje međunarodnoj zajednici radi sprečavanja nasilja u Kabulu, rekao je portparol Stejt departmenta, pošto je postalo jasno da je vlada Avganistana pred kolapsom, a talibani osvajaju Kabul.

Administracija predsednika Džoa Bajdena na udaru je kritika jer su talibanski pobunjenici za samo nekoliko dana zauzeli ključne gradove, što je dovelo do dvostranačkih kritika američkog pristupa vojnom povlačenju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju Bajdenovu administraciju da hitno preduzme mere za evakuaciju i preseljenje ugroženih avganistanskih civila.

"Bajdenova administracija ne uspeva u fundamentalno važnom zadatku humanitarne zaštite", rekao je Omar Džadvat, direktor Projekta za prava imigranata Američke unije za građanske slobode.

"Posebno u Avganistanu, izuzetno hitan posao zaštite ljudi od odmazde i progona mora da obuhvata evakuaciju i preseljenje civila kojima je to potrebno, uključujući borce za ljudska prava, aktiviste za ženska prava, medijske radnike, kandidate za specijalnu imigrantsku vizu i druge ugrožene osobe", dodao je Džadvat.

Druge agencije za preseljenje izbeglica probile su dugačke birokratske prepreke.

"Bez obzira na vaša osećanja u ratu, nepobitna istina je da smo imali i sredstava, i vremena da spasimo ugrožene, a ipak smo zanemarili napore da se ponašamo na bilo kakav smislen način", rekao je Kriš O'Mara Vignaraja, izvršni direktor luteranske imigracijske i izbegličke službe.

Program SIV za izbeglice iz Avganistana usvojio je američki Kongres 2009. godine kako bi pružio bezbednost avganistanskim prevodiocima, radnicima na ugovor, bezbednosnom osoblju i ostalima povezanim sa američkim trupama i misijama.

XS
SM
MD
LG