Linkovi

Avganistanci "nemaju kuda da odu"


Arhiva - Stariji brat Sajeda Abdula Vase Mahidija drži svoju sestru dok čeka mlađeg brata da stigne u For Li, Vašington, u Sakramentu, Kalifornija, 5. avgusta 2021. Mahidi je prevodilac koji je radio za SAD i ranije je stigao u Ameriku.
Arhiva - Stariji brat Sajeda Abdula Vase Mahidija drži svoju sestru dok čeka mlađeg brata da stigne u For Li, Vašington, u Sakramentu, Kalifornija, 5. avgusta 2021. Mahidi je prevodilac koji je radio za SAD i ranije je stigao u Ameriku.

Više od 1.200 Avganistanaca u okviru programa za specijalnu imigrantsku vizu (SIV) prošlo je obradu u Fort Liju u Virdžiniji, otkako je predsednik Džo Bajden najavio da će trupe SAD napustiti Avganistan do 31. avgusta.

Talibani su u subotu zauzeli najmanje 19 od 34 prestonice pokrajina u zemlji. Mnogi Avganistanci se plaše života pod ultrakonzervativnim verskim pravilima te grupe.

Kriš O'Mara Vignaraja, predsednica i izvršna direktorka Luteranskih službi za imigraciju i izbeglice, rekla je da je zabrinuta zbog povratka Avganistana na "drakonske mere" pod talibanskom vlašću, posebno za žene, koje će izgubiti pravo na zaposlenje, kao i za devojčice kojima će biti zabranjeno pohađanje škole.

"Vrlo dobro ćemo videti porast prisilnih brakova, nasilja u porodici, društvene stigme i takozvanih ubistava iz časti, nakon što drastično patrijarhalni režim zavlada", rekla je Vignaraja.

Hadži, koji je tražio da se njegovo pravo ime ne koristi iz straha za život, služio je kao tumač za američke Specijalne snage 11 godina. Ali ovih dana, Hadži ima nesanicu i oseća se beznadežno. Čekao je četiri godine da mu se odobri zahtev za status SIV i rekao je da je zabrinut što su ga Amerikanci napustili zbog nasilja talibana.

"Moj strah nije za mene samog. Moj je za moju porodicu, za moju trogodišnju ćerku, za mog petogodišnjeg sina. Ne znam, ako me ubiju talibani, kakva će biti njihova budućnost. Ko će brinuti o njima? To je moj najveći strah."

"Odricanje od naše moralne odgovornosti"

Bajdenova administracija je 30. jula započela evakuaciju Avganistanaca sa odobrenim prijavama SIV u Fort Li u blizini grada Ričmond u Virdžiniji, u okviru operacije Savezničko utočište. Oko 90 odsto od prvih 1.200 dolazaka prošlo je zdravstvene preglede i skrining na Kovid 19 i odobreno im je preseljenje širom zemlje, izvestio je ABC. Drugi Avganistanci čije aplikacije za SIV još nisu odobrene - njih ukupno oko 20.000 - biće evakuisani iz Avganistana na nepoznatu lokaciju, Saopštilo je američki Stejt department.

Vignaraja je volontirala u Fort Liju tokom obrade SIV-a i bila svedokinja dolaska izbeglica sa svoja dodeljena dva kofera u kojima su nosili svoje stvari.

Bila je zabrinuta zbog toga što će avganistanski državljani sa nedovršenim zahtevima biti evakuisani iz Avganistana u Katar, za koji je rekla da "nije potpisnik konencije o izbeglicama i ne garantuje slobodu izražavanja ili kretanja". Vignaraja je predložila Guam, američku teritoriji, kao bolje rešenje i dodala: "Sve manje od potpune evakuacije svih naših saveznika i članova njihovih porodica iz opasnosti bilo bi odricanje naše moralne odgovornosti"

"Ljudi... nemaju kuda da odu“

Ismail Kan je šest godina radio kao tumač za američke Specijalne snage u Avganistanu i preživeo je nekoliko napada na drumska vozila.

"Život je bio zaista opasan; bilo je puno rizika", rekao je on.

Kan se sa suprugom i decom preselio na severozapad SAD, u državu Vašington 2014. sa SIV-om. Sada se brine za 38 članova svoje familije koje je ostavio iza sebe.

"Ljudi su u velikoj opasnosti", rekao je Kan, "i nemaju kuda da odu".

Kan je pokrenuo peticiju za uključivanje braće i sestara i roditelja u proces SIV i planira da je predstavi Kongresu SAD. Peticija glasi: "Bili smo uz vas kada smo vam bili najpotrebniji, molimo vas da budete sa nama u vremenu naše borbe za živote naše i naših porodica".

Svakodnevni letovi

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će letovi za ljude koji imaju SIV svakodnevno sletati u Sjedinjene Države "i videćete da će ukupan broj rasti vrlo brzo u narednim danima i narednim nedeljama".

Izazov je izvući sve koji su pomagali vojsku SAD pre nego što talibani preuzmu potpunu kontrolu nad zemljom.

XS
SM
MD
LG