Linkovi

Talibani stežu obruč oko Kabula, SAD šalju trupe da evakuišu diplomate


Talibanski borci osvajaju sve više gradova u Avganistanu
Talibanski borci osvajaju sve više gradova u Avganistanu

Sjedinjene Države će narednih nedelja smanjiti broj službenika u ambasadi u Kabulu na "najnužnije diplomatsko osoblje" i poslati dodatne snage na aerodrom da pomognu u tom procesu dok talibani osvajaju sve veći deo avganistanske teritorije, saopštili su zvaničnici u četvrtak.

"Svakodnevno procenjujemo bezbednosnu situaciju da bi utvrdili kako da najbolje osiguramo bezbednost zaposlenih u ambasadi. U skladu sa tim, dodatno ćemo smanjiti civilno prisustvo u Kabulu u svetlu bezbednosne situacije koja se menja", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na redovnoj konferenciji za novinare.

Prajs je najavio da će dodatne američke snage biti poslate na aerodrom u Kabulu da pomognu u premeštanju službenika ambasade.

Veruje se da je u američkoj ambasadi u avganistanskoj prestonici ostalo 1.400 službenika. Neimenovani zvaničnici rekli su agenciji Rojters da je smanjenje broja zaposlenih "značajno".

Pentagon je u četvrtak najavio da će privremeno poslati oko 3.000 dodatnih američkih vojnika u Avganistan da pomognu u evakuaciji dela osoblja ambasade.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao da će vojnici stići naredna dva dana. Za američku vojsku je uobičajena praksa da šalje veliki broj snaga da evakuišu osoblje iz konfliktnih zona, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države su prethodno pozvale američke državljane da odmah napuste Avganistan, dostupnim putničkim letovima, navodi se u obaveštenju na vebsajtu američke ambasade u Kabulu, koje je postavljeno u svetlu brzog napredovanja talibana, prenosi agencija Rojters.

Amerikanci su takođe upozoreni u pogledu kapaciteta ambasade.

"Imajući u vidu bezbednosne uslove i smanjen broj službenika, kapaciteti ambasade da pomaže američkim državljanima u Avganistanu su veoma ograničeni, čak i u Kabulu", navodi se u obaveštenju.

Sjedinjene Države su 27 aprila naložile vladinim službenicima da napuste ambasadu u Kabulu ako svoj posao mogu da obavljaju negde drugo, pozivajući se na povećano nasilje u gradu.

Britanija je takođe najavila da će angažovati stotine vojnika da bi pomogli britanskim državljanima i lokalnim prevodiocima da napuste Avganistan, saopštio je ministar odbrane Ben Volas.

Talibani u Avganistanu uspeli su da osvoje 11 glavnih gradova provincija, među kojima je i Herat, treći najveći grad u zemlji.

Diplomatski izvori, na koje se poziva Rojters, navode i da su pobunjenici blizu da osvoje i Kandahar, drugi po veličini avganistanski grad.

Takođe su preuzeli kontrolu nad Gaznijem, što znači i kontrolisanje autoputa koji povezuje Kabul sa južnim provincijama, gde talibani takođe osvajaju teritorije posle povlačenja američke vojske.

Iako Kabul i dalje nije direktno ugrožen, gubitak Gaznija znači da talibani stežu obruč oko prestonice i da drže dve trećine ukupne teritorije. Zbog toga su hiljade ljudi morale da napuste svoje domove.

Svakom novom pobedom talibana, koji u Avganistanu osvajaju sve više gradova, poruka iz Vašingtona vladi u Kabulu postaje jasnija: zaustavljanje talibana zavisi od vas.

I ta poruka je javno izrečena.

"Avganistanski lideri moraju da se ujedine. Budućnost zemlje je u njihovim rukama", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki i dodala da "imaju sve što im je potrebno."

"Treba da odluče da li imaju političku volju da se bore i da li mogu da se ujedine i odbrane od talibana".

Portparol Pentagona Džon Kirbi je, upitan za predsednika Ašrafa Ganija, dao je sličan odgovor.

"Ne propisujemo mi kako treba da bude obezbeđen, to je njegova zemlja, on je vrhovni komandant. Njegova politička volja tamo može da napravi razliku".

Predsednik SAD Džo Bajden je pravdao svoju odluku da povuče vojsku iz Avganistana do septembra ove godine, iako su talibani od tada osvojili teritoriju i nekoliko glavnih gradova provincija.

Ali, frustracija u Vašingtonutonu zbog takve odluke raste.

Zvaničnici kažu da talibani šire vojnu moć svakom osvojenom teritorijom. Ipak, dodaju da su SAD obučile avganistansku vojsku da se bori protiv talibana i ne prihvataju kritike da su loše obučili avganistanske borce koji ne mogu da izađu na kraj sa talibanima.

Ukazuju i na pojačanu podršku iz vazduha i veći broj vazdušnih udara na talibanske grupe u julu.

Vašington post je objavio, pozivajući se na američke obaveštajne službe, da bi Kabul mogao da padne u roku od 30 dana, ali zvaničnici to nisu komentarisali.

Takođe, u Pentagonu nisu želeli da jasno odgovore na pitanje Glasa Amerike da li će se podrška avganistanskim snagama iz vazduha nastaviti i posle 31. avgusta.

XS
SM
MD
LG